2012. június 3., vasárnap

Kenyérsaláta

Imádom a konyhai kütyüket, azaz a praktikus konyhai kisgépeket. Van aki kiselefántot gyűjt, van aki cipőt, van aki táskát, más tetoválást vagy pirszinget, szoktam győzködni a férjemet, amikor épp egy új gépre vágyom. (azt nem mondom, hogy ezzel mindig le is veszem a lábáról..)
Kedvencem a digitális mérleg, aztán a késes aprító, amiből van egy nagy és van egy kisebb. Előbbiben például pillanatok alatt morzsásra keverem a lisztet és a vajat, az utóbbiban finomra aprítom a hagymát. Sokszor nagyon jól jön a vízforraló is, ha szükséges, pillanatok alatt felforral egy kanna vizet. Talán mondanom sem kell, hogy a kenyérsütőgépet is igen csak megbecsülöm, csakúgy, mint a dagasztógépet. A férjem szerint már nincs is olyan gép ami még nem lenne meg, no de ő nem ért ezekhez, én bizony még tudnék választani. Ezek a gépek sokkal könnyebbé teszik a munkát, lerövidítik a konyhában eltöltött időt. Egyetlen hátrányuk van, hogy sajnos nem napelemmel működnek...
Ezek után talán mondanom sem kell, hogy mennyire örültem, amikor kaptam egy  Moulinex Fresh Express+ elektromos szeletelőgépet. Már a látványa is gyönyörű, nagyon szép meggy-bordó színe van, igazán ízléses a megjelenése. A praktikussága aztán végképp levett a lábamról. 5 különböző tárcsa tartozik hozzá, amit nem kell külön fiókban, dobozban tartani, hogy aztán soha ne találjam meg épp azt amire szükségem lenne, egyszerűen csak egymásba kell csúsztatni és egy műanyag burkolattal a gépre erősíteni. 


A zsinórját sem kell ám körbetekerni, szépen vissza lehet csúsztatni a gép belsejében kialakított helyére.   


Tud szeletelni, van hozzá kisebb-nagyobb reszelő és még a parmezánnal is elbír. De felaprítja a csokoládét, a mogyorót, és akár a kókuszdiót is. Három mozdulattal üzembe helyezhető. Zsinór kihúz, dugó bedug, a kiválasztott tárcsát a hengertartóba illeszt és már működtethető is. Ugyanilyen könnyedén szétszedhető. A hengertartót el kell fordítani és máris elmosogatható, de a mosogatógép gyors programjára is rábízható.

Egy ilyen praktikus szeletelőt mi mással is lehet kipróbálni, mint egy nagy tál salátával. Összeszedtem az összes zöldséget, amit épp a hűtőben találtam és készítettem egy remek kis salátát belőle.
A géppel pillanatok alatt lereszeltem egy sárgarépát:


Néhány másodperc alatt legyalulta az uborkát, majd a lilahagymát:





Felaprítottam egy kisebb fej jégsalátát és egy római salátát, paradicsomot és egy avokádót. Ropogósra sütöttem pár darab bacont, majd annak a zsírjában két szelet kockára vágott kenyeret is megpirítottam.
A zöldségeket egy tálra rendeztem, nem kevertem össze, hogy mindenki a saját ízlésének megfelelően válogathassa össze a salátáját. 
Az öntethez egy kis üvegbe tettem sót, borsot, pici citromlevet, zúzott fokhagymát, olívaolajat és balzsamecetet. Alaposan összeráztam. Ezt is ízlése szerint locsolta mindenki a salátájára. 
Én a saját adagomat csak őrségi tökmagolajjal locsoltam meg, szerintem verhetetlen! 


Az aprítót elmosogattam, a konyhapultot átrendeztem. Mostantól ő is a kedvencek között sorakozik.

24 megjegyzés:

Névtelen írta...

Használd nagyon sokáig erőben egészségben és találj ki nekünk mindenféle finomat vele!További szép napot :Judit

Névtelen írta...

Ja és ma megsütöttem a fini, mini bagetteket,hát..gyönyörűek és nagyon finomak lettek!Köszönöm Limara drága!

M. írta...

nagyon guszta :)
őrségi vagyok! :P

Marcsi írta...

Húúúúúú ez tényleg egy szuper, herkentyű!!!!

benettke írta...

nekem is van mindenféle masinám... de apríttanti egy szuperturbómeghajtásos sörelemes pasival szoktam (a Zuram!) :D

Ildi írta...

Használd egészséggel :-) Nekem egy ugyanilyen elven működő kiegészítőm van 4 dobbal a KitchenAid gépemhez és imádom :-) A gép a pulton, rátenni ezt a kiegészítőt cirka 20 mp :-)
A konyhagépek iránti rajongásod teljesen megértem, hasonlóról panaszkodik a Zuram is itthon :-))
Ildi

Kiss Eszter írta...

Kedves Limara!
A tótkomlósi lisztet Szegeden a Cukrász Diszkontban a Vásárhelyi Pál úton meg tudod vásárolni 160.-Ft/kg árban,én is használom. Üdv.virágzórozmaring

Julika írta...

Sok örömöd legyen ezzel a jó kis masinával. Amit te remekül ki is tudsz használni !

Blogkonyha írta...

Tényleg praktikus segítségű masina! Én egy Kitchen Aid-re áhítozom, nagyon szeretnék egyet. A saláta ínycsiklandó! Gondolom a kenyér, saját sütés... :o)

Névtelen írta...

Kedves Limara! Nagyon szép az új kütyüd. Káposztát is lehet reszelni vele? (nekem az a mumusom..:)))

Szemi írta...

Hú, ez nagyon klassz kis gép, és olyan vidáman színes. :)
Azt hiszem, meg kell mutatnom a férjemnek is, enyhe célzások kíséretében. :))

A saláta fincsi lehet. :)

Rebarbara írta...

Nagyon jól néz ki!amiért irigylem(nekem is van egy imádom is)az hogy nincs tálja az enyémnek ugyan 4 l-es,de nagyobb mennyiségnél nem szeretem ürítgetni:)Használd egészséggel!

Paat írta...

Fellelkesítettél, rákerestem.
Vélemény: http://www.argep.hu/opinions_1428799.html
Letörtem:( Nálam Te vagy a szaktekintély, de ha após is valamire azt mondja, hogy gyenge a motorja, akkor akarhatunk mi tőle bármit...

Névtelen írta...

SZia!

Nagyon szeretlek, a receptjeidet meg mindent ahogy, amit írsz, de ez egy kicsit marketinges lett.
Ugye nem a moulinex cég kért meg hogy reklámozd? :(

Mert érdekelt volna, hogy milyen az aprítód, amit annyira szeretsz és belfér annyi vaj és liszt hogy tésztát állítasz össze benne és mégsem ég le a motor ... de ezekről nem írtál semmit.


És persze nem baj ha reklám, mert a Stahltól kezdve mindenki ezt csinálja, csak hitelesebb ha ki van írva.

Ne haragudj, nem akartam negatív lenni, K.

Névtelen írta...

jéé, a fűszeres eszter is erről a gépről írt ma. Ő legalább odaírta, hogy a moulinex támogatta...

Limara írta...

De!! valójában a Moulinex cég kérdezte meg, hogy kipróbálnám-e a gépet. cserébe annyit kértek, hogy készítsek belőle valamit, amit tegyek közzé az oldalon. Ennyi. Mivel tetszett a gép, bevállaltam. Csak tudnám, hogy ez miért baj? tényleg nem értem! Írtam a Bosch gépemről is annak idején, pedig azt én vettem. Sok felkérést kapok, amit visszautasítok, mert nem használom a terméküket, ilyen, vagy olyan okból.
Naponta kapok megkeresést magán személyektől, hogy javasoljak sütőt, hűtőt, mixert, dagasztógépet, stb....hogy mit vegyenek. nem írok konkrét márkát, mert nem ismerem csak azt amit használok. Ezt kipróbálhattam, tetszik. Megírtam, de ez senkit nem kötelez semmire.
Az pedig, hogy mit vállalok el, csak rám tartozik!

És jéé, a névtelen fikázáson már nem is lepődök meg...remélem, jobban érezted magad tőle!

Limara írta...

Kedves K! Többször belinkeltem már, mert sokan kérdezték, én egy Philips comfort aprítót használok. 8-10 éves, remekül működik, szeretem.
http://www.ebolt.hu/product91560_category117-Philips_HR_7605_Comfort_konyhai_robotgep.html

Névtelen írta...

Drága Limara!
Legyünk õszinték, szerintem bárki kapott volna az alkalmon, hogy szinte ajándékba kapjon egy ilyen szuper kis gépet... Ès ez a minimum amit megérdemelsz azért, mert évek óta örvendezteted meg az olvasòidat jobbnál jobb receptekkel, és az ezekért járó elismeréseket mi aratjuk le, amikor elkészítjük õket.
Attól pedig nem tartok, hogy minden második bejegyzésben valami vacakot reklámozol majd :) De ez amúgy is a te blogod, és senkinek nincs joga beleszólni , hogy mirõl ìrsz.
Csak így tovább!
Üdv: Kata

benettke írta...

Szeretünk, te Parfümnevű Csaj :D

Medora írta...

Szerintem így hiteles a csaj: kipróbálja, bemutatja, bevállalja.És a gép teljesen rendben van. Még szép is.

yokkoa írta...

Kedves Limara!

Miért háborodtál fel ennyire a hozzászólásokon? Konkrétan nem is fikáztak, szerintem ez picit erős szó ebben az esetben.

Azért bátorkodom írni, mert ettől a bejegyzésedtől - az összes közül egyedül - kicsit nekem is keserű lett a szám íze... Túlságosan is marketingesre sikerült és egyetértek vele, hogy illett volna/elegánsabb lett volna már az elején bejelenteni, hogy ez promóció.

Azzal sem tudok teljesen egyetérteni, hogy azt írsz, amit akarsz, mert ez a Te blogod. Persze, valójában így van, de szerintem az felelősséggel is jár, ha valaki ennyire ismert, népszerű. De ezt most ettől a konkrét esettől eltekintve mondom.

A sütéseid-főzéseid továbbra is köszi, le a kalappal!

Üdv:
Ági

Limara írta...

De, konkrétan igen. és azért háborodtam fel, mert az utóbbi időben elég sokan megtaláltak ehhez hasonlóval...
Ráadásul olyanok, akik soha egyetlen receptemhez sem írtak semmit, arról nincs véleményük.
De mindegy, már túltettem rajta magamat. Páran marketingnek fogják fel, ami felháborítja őket (nem értem, miért), én pedig úgy fogom fel, hogy nekem mekkora megtiszteltetés, hogy egy nagy nevű cég felajánlotta kipróbálásra az egyik gépét. Ennyi.
Másoktól is kaptam már ajánlatot mint írtam, olyanokat, ami ellenkezik az elveimmel, azokat nem fogadtam el és ezután sem fogom. Ami tetszik azt viszont igen...

Katina írta...

Drága Limara!

én nagyon régóta követem a tevékenységedet és bár senki nem kérdezte a véleményemet talán nem baj, ha elmondom. Nem is tudod, milyen régóta kívánom neked, hogy a tapasztalatod és hozzáértésed végre tőkeként működjön számodra. Számomra Te vagy a legjobb szűrő. Bármilyen recept kerül a kezedbe vagy születik a fejedbe, azt tökéletesíted és úgy teszed itt közzé sokunk örömére. Ha ez nem így lenne, évek alatt sem jöttem volna rá a kenyérsütés fortélyaira ma pedig bármikor összedobok egy kenyeret ha úgy hozza a kedvem a Te receptjeidből, arányaidból kiindulva, a süteményekről nem is beszélve (a francia csokoládétortád már csak 10 perces meló).

Szóval amire ki szeretnék lyukadni az az, hogy ha Te egy gépet jónak tartasz akkor az biztos, hogy nekünk is jó. Számomra és sokunk számára Te vagy az ideális háziasszony, én nagyon bízom az ítélőképességedben. És tudom, hogy nem pénzért mondasz jót a termékről és ha nem lenne jó, azt is megmondanád. köszönök mindent, amit megosztasz velem, legyen az egy konyhagép, egy péksütemény vagy beszámoló egy expressz kifliről. Mindenből rengeteget tanulok és ah egyszer szükségem lesz ilyen gépre, biztosan megfontolom majd, hogy ilyet vegyek-e (nekem pl aktuális lenne egy ilyen)

Szóval hálás köszönet mindenért, ami ide kikerül, én még felesleges poszttal nem találkoztam:)

Rebarbara írta...

Katina!Szívemből beszéltél!:)