2011. december 15., csütörtök

Néró




















Nérót akkor sütök, amikor sok tojássárgája marad ki. Így volt ez a múlt héten is, öt tojásfehérjét használtam el egyszerre a mézeskalácsok terülőmázához, ott maradt a sárgája.
A Néró a családom férfi tagjainak egyik kedvenc aprósütije. Igaz ezt szinte bármelyikre elmondhatnám, de ezt tényleg képesek pillanatok alatt eltüntetni, még azt sem nagyon várják meg, hogy a lekvár kicsit átjárja a tésztát.
A recept egyszerű, nem is nagyon lehet rajta variálni, talán abban tér el másoknál, hogy mennyi tojássárgáját használnak. Láttam négy, illetve hat tojásos receptet is, én maradtam az arany középnél és ötöt használtam.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 16 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 5 db tojássárgája
  • 1 ek. vaníliakivonat (vagy levendulaszirup)
  • fél narancs vagy egy citrom reszelt héja (lime héjjal is nagyon jó)
  • savanykás lekvár (nálam levendulás sárgabarack)
  • olvasztott csokoládé
A sütőt bekapcsolom 170 fokra.
A puha vajat a porcukorral alaposan kihabosítom, majd egyesével belekeverem a tojások sárgáját is. Mehet bele a vanília kivonat (én levendulasziruppal készítettem), valamint a reszelt citrushéj. Végül beleforgatom a lisztet is.
A masszát habzsákba töltöm és halmokat nyomok a sütőpapírral kibélelt tepsire. Előmelegített sütőben kb. 12-13 perc alatt szép halványra sütöm.
A kihűlt tésztákat lekvárral összeragasztom. Szorosan egymás mellé teszem őket egy rácsra, majd olvasztott csokoládéval megcsorgatom.

17 megjegyzés:

judiboszi írta...

Kedves Limara!
Ebből a mennyiségből hány darab lesz?

Mary írta...

Nagyon guszták Limara! :)

Blogkonyha írta...

Nagyon szeretem , de ritkán sütök, mert nagy nehezen jön össze a felesleges tojás sárgája...Guszta!!

lámpás írta...

De jó! Nekem is fog kimaradni mire megfestem az összes mézest.
Köszi a receptet!

BirgánAndi írta...

Vágyakozva nézem a képedet, mert éppen tegnap dobtam ki a kukába 2 adag nerot, mert nem sikerült. Az ezer éves, jól bevált receptem szerint sütöttem, nem tudom mit ronthattam el. Eddig mindig tökéletes volt. Ha túl leszek lelkileg a dolgon, adok egy esélyt a te receptednek. Hátha...:D

Eszter írta...

Néééróóóóó!!! A férjem nagy kedvence! Eddig nem ismertem a receptjét, de mostmár nincs mentségem, muszáj lesz hamarosan megsütnöm!
Kedves Marcsi! Mivel legközelebb csak jövőre leszek gépközelben, ezúton szeretnék Neked és a családodnak nagyon kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánni! Köszönet, hogy egész évben jobbnál jobb receptekkel láttál el!
Hűséges olvasód, Eszter Dublinból!

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Nem idevágó kérdés, de segítenél abban, hogy a beiglit mennyivel előbb lehet megsütni, anélkül, hogy az élvezeti értéke romlana attól, hogy túl sokat állt..? (Mára terveztem, hogy megcsinálom, csak most kissé elbizonytalanodtam attól, hogy még egy teljes hétig fog állni...)
Köszönöm szépen válaszod! :)
Szép hétvégét!
Jázmin

Limara írta...

Eszter! Köszönöm szépen, én is Boldog Karácsonyt kívánok Nektek! :)

Jázmin! Én ugyan csak egy-két nappal hamarabb szoktam megsütni, de még két hét után is szoktuk enni és semmi gond vele, úgyhogy szerintem nyugodtan sütheted. Jó szorosan csomagold be fóliába amint kihűl:)

Névtelen írta...

Nagyon szépen köszönöm a választ, Limara! :)
Szép hétvégét kívánok!
Jázmin

Gabi írta...

Szia Limara!

Megsütöttem a nérót a recepted alapján, nagyon finom lett, de egy gondom volt vele: nekem nem lettek olyan szép alakúak, mint a tieid, hiába nyomtam szép formákat a sütőlemezre, a sütőben hő hatására teljesen szétfolytak nagy placsnikká. Mit ronthattam el? Talán túl puha volt a vaj? Mondjuk így is elég nehéz volt nyomni, úgyhogy nem tudom keményebb masszával hogyan dolgoztam volna...
Előre is köszi a választ és nagyon boldog karácsonyt kívánok!

Gabi

Limara írta...

Hűha! Valami technikai probléma lehetett. A masszával nagyon gyorsan kell dolgozni, mert ha áll, akkor valóban könnyen szétfolyik. Nem lehetett ez a gond?

Bunny írta...

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy meddig áll? Nagyon örülök, hogy feltetted a receptet, mert gyerekkori kedvencem :)

Gabi írta...

Köszönöm a választ Limara, könnyen lehet, hogy nem dolgoztam elég gyorsan vele, legközelebb jobban figyelek majd:)

Eszter írta...

Szia Limara, megsütöttem a sütidet, a blogomba tettem fel róla képet. Nagyon finom lett és nagyon jól sikerültek.Köszi a receptet.:)
annyit változtattam rajta, hogy tettem bele kevés szódabikarbónát.

evicke írta...

Én is megsütöttem, nemrég lettem kész, nagyon fincsi :))

Timici írta...

Megsutottem,nagyon szuper lett! Koszonom a receptet.:)

Erke írta...

Sajnos en is ugy jartam, mint Gabi. Nagy placsnik. SZerintem a vaj a ludas - en legalabbis arra fogom mindig. Meg szerencse hogy mifelenk az emberek nem tudjak, ennek hogy kell kinezni, hat a placsnikat fogom osszeragasztani lekvarral, es rafogom, hogy ez husveti tojas-sutemeny.
Mindenesetre kivancsi lennek, hogyan kene csinalnom, hogy szep magas bucik maradjanak.