2011. december 22., csütörtök

Karácsonyi gyümölcskosárkák


Ma kerestem a bonbon formákat, és a dobozban ráleltem két szilikonformára, amiben ilyen mini kosárkák süthetőek. Nem is tudom, mikor vettem, vagy kaptam, még soha nem használtam, nem is emlékeztem rá őszintén szólva, hogy van nekem ilyen, de nagyon megörültem neki.
Nigella Hogyan váljunk házi istennőkké című könyvében van egy hasonló süti, megkerestem és gyorsan összeállítottam a tésztáját. Tudjátok, mivel kezdi Nigella a receptet?
"Ne higgyük, hogy jobb az, ha szimpla vajas tésztát készítünk vajas-növényi zsiradékos változat helyett, mert éppen a zöldségek kivonata teszi olyan mennyeien könnyűvé. " Na puff neki! Azért hozzáteszi, hogy aki irtózik a növényi zsiradéktól, az használjon disznózsírt. Meg kell mondjam, nagyon jól szórakoztam, miközben olvastam.
Nem volt itthon margarinom, így én csak vajjal készítettem, de a tészta így is nagyon jó lett.
Hozzávalók:

  • 240 g finomliszt
  • 60 g margarin
  • 60 g hideg vaj
  • 1 narancs leve
  • csipet só
A lisztet, a sót és a felkockázott vajat a késes robotgépbe készítettem és kb. 2 perc alatt morzsásra kevertem. Hozzáadtam, a narancslevet. A gép pár pillanat alatt gombóccá szedte a tésztát. Fóliába csomagoltam és egy órára a hűtőbe tettem.
Ezalatt elkészítettem a tölteléket. Ez saját ötlet volt.
Töltelék:
  • 120 g aszalt gyümölcs vegyesen
  • 30 g kandírozott gyömbér
  • 2 ek. rum, vagy konyak, esetleg pálinka
  • 3 ek. őrölt mandula (vagy dió)
  • 2-3 ek.  narancslekvár
  • 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez az aszalt gyümölcsöket apróra vágtam, és a többi hozzávalóval krémesre kevertem.

A pihentetett tésztát vékonyra nyújtottam, majd egy 6 cm átmérőjű kiszúróval köröket vágtam belőle. A forma mélyedéseit kibéleltem, majd mindbe tettem egy-egy teáskanál tölteléket. A maradék tésztából mini csillagokat szúrtam és a töltelék tetejére tettem. Le lehet kenni tojással, én nem tettem.
200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt sültek készre.

Tálaláskor kevés porcukorral hintem meg.

11 megjegyzés:

Aniko írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Aniko írta...

Nagyon gusztàk lettek! Ki fogom pròbàlni ezt a receptet!
Ha van kedved nèzz be hozzàm , ajàndèkozò jàtèkot inditottam Vizkeresztre az olvasòimnak.
Nagyon Boldog ès szeretettel teljes
Karàcsony kivànok neked ès a csalàdodnak!

"saját levében" írta...

Pont ma vettem minimuffin sütőt, 24 darabosat, hasonló célra. Talán a sok édes illat miatt az jutott eszembe, lehetne valamilyen sajttal, vagy hússal töltött kosárkát is bűvölni benne. Pont egy falat ütős izgalom lenne.

És hadd kívánjak itt boldog karácsonyt neked! Üdv., egy rajongód

Blogkonyha írta...

Kedves Limara!

Áldott Karácsonyt Kívánok!

Medora írta...

Jók az ilyen falatnyi sütemények, ki fogom próbálni.
Áldott, békés karácsonyt kívánunk!

florentine írta...

Évek óta listán van, de még nem került rá sor.
mostmostmost

Jutka írta...

Virágsütik:)
Békés családi körben eltöltött ünnepet kívánok!

Névtelen írta...

kedves limara,
az eredeti receptben valoszinüleg nem egyszerü margarin, hanem vegetable shortening szerepel, ami szinten növenyi zsiradek, de az olvadaspontja, es zsirtartalma magasabb, mint a normal margarine, vagy a vaje. kb.ugyanugy különböznek, mint a vaj es a tisztitott vaj. azert valthato ki disznoszirral, mert annak is alacsonyabb a viztartalma, mint a vaje, vagy a margarine, gondolom.

üdv: eszter

Virág írta...

Kedves Limara!!!

Nemrégen találtam rá a bolgodra és nagyon tetszik. Korábban találtam ilyen kosárkákat készen a boltban, de 12 db 1000,- ba került. Nagyon finom sütemény sikeredett belőle, de mégsem volt az igazi, mert egyrészt nem én csináltam, másrészt olyan csillagászat összegbe került, hogy nem ettem jóízűen. Szeretném kérdezni, hogy van-e arra valamilyen mód, hogy csak magát a tésztát süssem meg, és csak utólag töltsem meg. Vanília pudingra és valami piros gyümölcsre gondoltam, csak nem tudom, hogy mennyiben változik a sütési idő és a hőfok, a töltelék nélkül.
Segítséged előre is köszönöm!!

Limara írta...

Szia Virág! Igen, persze, van! A tepsi mélyedéseit kibéleled a tésztával, majd egy villával megszurkálod. Beteszed a hűtőbe fél órára, azután 200 fokos sütőben sütöd kb. 10 percig, vaksütéssel. Az azt jelenti, hogy még a nyers tésztákra teszel egy-egy darabka sütőpapírt, majd arra babot és így tolod a sütőbe (ez akadályozza meg, hogy a tészta felpuffadjon. 10 perc után kiveszed, eltávolítod a papírt és a babot, majd anélkül visszateszed még kb. 5 percre míg szép piros lesz a tészta. Az időt csak kb. írtam, még nem próbáltam, így érdemes közben figyelni!

Virág írta...

Köszönöm szépen! Mindenképpen kipróbálom... :D