2011. június 28., kedd

Slambuc

Krumplis tarhonyát kezdtem főzni, aztán slambuc lett belőle. Tudom, tudom, a slambuc eredetileg bográcsban készül, de miért ne lehetne ezt a remek pásztor ételt fazékban is elkészíteni! Persze a füstös íz hiányzik róla, de még így is igazán remek lesz.
A slambuc sütése művészet, különösen, ha bográcsban készül. Lábasban egyszerűbb művelet, főként ha tapadás mentes változatban főzzük. Én a cocotte edényt használom hozzá, helyette talán egy jó mély wokkot választanék, abban is remekül lehet forgatni. 
Az eredeti recept szerint mindössze öt hozzávalóból áll. Kell hozzá szalonna, hagyma, krumpli, tészta és pirospaprika. No meg némi só és bors, de még véletlenül sem tévesztendő össze a krumplistésztával. Én felturbóztam egy kis kolbásszal és tettem hozzá egy-egy paprikát és paradicsomot is.
Levágok a füstölt szalonnából egy szép szeletet és kockára vágom, majd kiolvasztom a zsírját. Kiszedem, félreteszem. A visszamaradt zsiradékban hólyagosra pirítok egy csomag (20-25 dkg)  lebbencstésztát. Fontos, hogy a tészta jó minőségű legyen! Kiszedem és most egy apróra vágott hagymát pirítok meg, adok mellé egy feldarabolt paprikát is. Amikor szép aranysárga a hagyma, visszateszem mellé a szalonnát és a tésztát. 4 közepes méretű burgonyát kockára vágok, az is megy a lábosba. Meghintem őrölt pirospaprikával és felengedem annyi vízzel, ami épp ellepi. Egy nagyobb paradicsomot kettévágok és belereszelem a nagy lyukú sajtreszelővel, így a héja a kezemben marad. Addig főzöm, míg az összes vizet elfövi, csak a legelején keverem meg, később már nem, mert összetörik. Amint alig van rajta lé hozzáadom a felkarikázott kolbászt, nem sokat.
Innen kezdődik a rázogatás, dobálás, ami különösen a bográcsban művészet. A slambucot ugyanis le kell pirítani, majd kicsit feldobva fordítani rajta. Ezt úgy csinálom, mint amikor a zöldséget forgatom. felemelem az edényt, először kicsit magamtól eltolom, majd magam felé rántom az edényt, juszt sem jut eszembe ennek a mozdulatnak a hivatalos neve... Így a benne lévő étel megfordul. Állítólag az igazi slambucot 33-szor kell megfordítani. Ezalatt összeáll egy gombóccá (nálam most az edény formája miatt nudlivá), és körbe kap egy szép pirult réteget, a közepe pedig lágy, szaftos marad. Nos, én nem számoltam, de az biztos, hogy nagyon finom lett. A kovászos uborka szerintem elengedhetetlen hozzá.

20 megjegyzés:

judit60 írta...

25 éve ettem életemben előszőr és egyben utoljára slambucot.Nagyon finom volt, azóta is próbáltam rájönni a titkára.Most hála neked, sikerült.Köszönöm!

Andrea írta...

Eredeti recept mindössze 4 hozzávalót tartalmaz: pirospaprika nincs benne :-) Sokan nem tudják, de ebben kivételesen akkurátus vagyok: a "Hortobágy mellyékén" nőttem fel :-)

Marika írta...

Én még sosem ettem, de annyira jól néz ki, hogy most rögtön oda tudnék rohanni, egy kóstolásra! Jöhetek? :)

Kriszta írta...

Szia!Játékra hívlak!Nézz be hozzám!

Blogkonyha írta...

Nagyon régen ettem és nagyon szeretem!!! Egy tányérral jöhetne most! Nagyon guszta!

nöné írta...

Felénk is hasonlóképpen készül, mint Nálad, annyi különbséggel, hogy mi a tésztát a végén tesszük hozzá, majd kavarásmentes főzés, végül a forgatás. Én bográcsban elég sok mindent főzök a gáztűzhelyen is (mindenféle pörkölt, aprikás krumpli, gulyás), van kifejezetten benti "vasfazekam". Természetesen hiányzik a füstös íz, de a bogrács vas íze azért benne van. És igazából a férjem a nagymestere ennek:o)

Aniko írta...

Nem hallottam mèg ròla, az biztos hogy nem diètàs kaja de finom lehet!!

Éva írta...

Nyeltem nagyokat ahogy néztem a képet! Nagyon guszta! Csináltam már én is edényben úgy is nagyon finom!

Chef Viki írta...

Ez az a kategória, amit mérték nélkül tudok enni :-DD Egyszerűen imádom, gyerekkoromban nagyon sűrűn szerepelt az asztalon. Képes voltam sutyiban a lábosból villázni, annyira szeretem/szerettem!

Most meg jól megkívántam :-))

Névtelen írta...

Mifelénk ez a népi étel a legnépszerűbb. Szeretem paprikásan is meg simán is, kolbász is jó bele és mellé uborkasaláta is tuti, meg esetleg egy kis tejföl. Isteni rá a citromos sör!

Betty írta...

Gratulálok díjat kaptál tőlem! Megtudod tekinteni az oldalamon. Minden jót neked és köszönöm a sok -sok remek receptet! :)

Névtelen írta...

Alföldön ezt nem öreglebbencsnek nevezik?

Bianka írta...

Remek finomság

Medora írta...

Ez nagyon jól néz ki! Ma megcsinálom wokban ez lesz ám a multi-kulti étel. Remélem nem ragad le. Imádom az ilyen receptjeidet, aminek még hírét se hallottam, de annyira tudom, hogy finom.

Raindrop írta...

Egyenesen a fazékból, hatalmas mennyiségeket képes vagyok belőle megenni, szigorúan kovászos uborkával.
Áj, kellett nekem ezt látni...

:D

Márti írta...

Ha nem bánod, megajándékozlak egy díjjal, nézz be kérlek hozzám!

Névtelen írta...

Nagypapám kevés gasztronómiai remekének egyike! Több mint húsz éve nem ettem, és nem merek belevágni, mert az övé... A "slambucon" kívül nevezte még "topógónak", vagy "öhömnek".
KTKriszta

MÁK írta...

tudomásom szerint még soha nem ettem slambucot, de ránézésre, meg a recept alapján szinte ugyanaz, mint a pásztortarhonya, csak az tarhonyával van (mily meglepő :) ). Egyik kedvencem amúgy... :)
Ez is nagyon guszta! Jó kis magyaros kaja!

Fákó.Orsi írta...

Összefutott a nyál a számban, pedig csak végigolvastam:) Megvan a következő amit csinálni fogok kaja:) Köszi:)

csokipocak írta...

Köszönöm! Megláttam, megfőztem-sütöttem, megettem, fantasztikus ízvilág, ahogy az összes recept, amit megnéztem és még várnak rám. Azt hiszem, gyakori látogatója és felhasználója leszek az oldaladnak:)