2011. június 8., szerda

Cseresznyés focaccia és Blogkóstoló

Érik a ropogós cseresznye.....így aztán tegnap vacsorára cseresznyés focaccia-t (lepényt) sütöttem. Ó, de jó volt! Tolták a fiúk befelé rendesen.
Egyszerű kenyértészta, ropogós cseresznye, kevés cukor és mandula és pici rozmaring...
Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • 2 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg friss élesztő
tetejére:
  • 50 dkg cseresznye
  • 3-4 ek. citrusos olívaolaj
  • kis ág rozmaring
  • 3-4 ek. barnacukor
  • 3-4 ek. mandula
Először összeállítottam a kenyértésztát, és hagytam duplájára kelni.
Míg kelt kimagoztam a cseresznyét.
A legnagyobb sütőlemezt kibéleltem sütőpapírral, a megkelt tésztát beleterítettem. Az ujjammal mélyedéseket nyomkodtam bele és meglocsoltam citromos olívaolajjal. megszórtam finomra vágott rozmaringgal.
Rászórtam a cseresznyét, meghintettem a cukorral és a mandulával. Addig hagytam ismét kelni, míg 180 fokra felmelegedett a sütő.

30 perc alatt sül szép ropogósra.



















A citromos olívaolajat, amit a lepényhez használtam a Blogkóstolón kaptam egy kedves olvasómtól. Köszönöm neki itt is:)
A Blogkóstolón, ami számomra izgalmasan indult. Pénteken délután értem oda az úgy nevezett háttérkonyhába.  Még pár bloggertársam ott volt, néhányan feszülten, néhányan kisimultan... attól függően, hogy álltak az előkészületekkel. Rövid örömködés után neki kezdtem az  öregtészta dagasztásának. A profi dagasztógép láttán majd körtáncot jártam, de korai volt az öröm. Volt némi kavarodás a liszt körül is, de azt igen gyorsan sikerült orvosolni, a séf úrnak köszönhetően. Az óriási dagasztógép üstjébe öntöttem a 10 kiló lisztet, az élesztőt. Bekapcsoltuk a gépet és meg se moccant. Az egyik, idegileg már nem épp toppon lévő szakács kicsit megrugdosta, de semmi. Én megsimogattam, biztosítottam róla, hogy nagyon fogom szeretni, ha végre nem szabotálja a munkát, semmi... "Dezsavű" érzésem volt. A dagasztógép tavaly is megijedt tőlem....
Nem volt mit tenni, kézzel kellett dagasztani. Közben a rugdosós szakáccsal is megvívtam a harcomat, szerinte nem jó amit csinálok, a kovászt nem így kell... (a végén azért jó hangulatban váltunk el).
 Elkezdtem az üstben összegyúrni a tésztát, talán mondanom sem kell a konyhán minimum 40 fok volt. Amikor végre egy nagy massza lett kiöntöttük egy deszkafelületre, ott folytattam. Végül levágtam egy nagy darabot belőle és odacsaptam az asztalhoz. Nem egyszer, nem kétszer, talán százszor is, teljes erőből, minden dühömet beleadva. Nagy tetszést váltott ki a jelenlévőkből, Horasz beállt segíteni, ezután ketten ütemre csapkodtuk , így egész gyorsan készen lettünk. A fáradságot a szomszédos kínai étteremben oldottuk egy pohár sörrel.

Másnap én kezdtem a legkorábban, hatra mentem a Millenáris parkba. Épp akkor ért oda a hűtőkocsi is, amivel hozták az alapanyagokat, kellékeket. Gyorsan összeszedtem ami az enyém, elrendeztem a munkapulton, hogy semmi se maradjon ki, addigra beállították az új dagasztógépet, ami csak a második adag dagasztása után állt le, de egy gyors villanyszerelőnek köszönhetően ismét dolgozni kezdett, pont még mielőtt sokkot kaphattam volna. Közben megérkeztek a szakács tanulók is, akiket segítségül kaptunk. Le a kalappal előttük. Nagyon lelkesek, segítőkészek voltak. Remélem, a tanáruk nem felejti el a külön dicséretet kiosztani nekik, nagyon megérdemelték!
Hihetetlenül gyorsan haladtam, úgy hogy rövid idő után elmúlt a félelmem. A dagasztógéppel egyszerre 4 kiló lisztet dolgoztam fel, a kelesztéshez volt elegendő helyem, és végül egy hatalmas profi sütő állt rendelkezésemre, amibe talán 12 tepsit is betehettem volna egyszerre.( Tavaly volt a kis kemencém, amiben egyszerre egy tepsi fért el és volt egy sokkal kisebb sütő, amin osztoznunk kellett.) Jól ment a munka. Egy tepsi bucit azért sikerült szegény Lorien tésztájára ejtenem. Épp betette legalulra sülni, én meg legfelülről húztam ki a tepsit, de a bucik akkorára dagadtak, hogy a rács lehúzta őket...szegény, majdnem összeomlott a látványtól, én meg a lelkiismeret furdalástól.
Néhány óra múlva mindenhol a bucik sorakoztak. Jöhettek a vendégek.
Érdekes volt, hogy míg tavaly a helyszínnek és az elrendezésnek köszönhetően mi bloggerek egymástól kicsit elzárva voltunk, addig az idén a közös pult mögött egész jó kis csapattá kovácsolódtunk, végig kóstoltuk egymás főztjét, ötleteltünk, nevetgéltünk, jól éreztük magunkat. Ugyanakkor tavaly a vendégek kerültek ilyen közel hozzánk...
Tavaly olyan volt, mintha egy hatalmas házibulin főztünk volna, az idén inkább a profi háttér volt a meghatározó. Egy biztos, hogy mind a tízen kitettünk magunkért, mindenki beleadott mindent, bízom benne, hogy nem okoztunk csalódást.

34 megjegyzés:

Bianka írta...

Ez a cseresznyés remekmű már el is van mentve :)
Kár hogy nem lehettem ott

erika írta...

Már úúúgy vártam a beszámolót!Gratulálok, biztos remekeltél!
El tudom képzelni, ha "csak" ilyen gusztát sütöttél, mint ez a cseresznyés lepény, tuti sikered volt!

Éva írta...

A lepény nagyon guszta, szívesen ropogtatnék belőlle, de biztos elfogyott! Így hogy leírtad az eseményeket, látja az ember mi munka van egy ilyen rendezvényen, jól elfáradtál biztos a végére. Sikerélmény azért megmarad neked, ami gondolom fontos számodra!Gratulálok!

Adél írta...

Csodás lett ez a lepény!

Aledi írta...

Jaj, imádom a gyümölcsös sütiket! Így legalább az az érzésem, hogy, ha már vétkezem, van benne egészséges is :) Gyönyörű ez a lepény.

Túry Amália írta...

Kedves Limara! A buci isteni finom volt!!! :) Most úgy megennék egyet (2t...3t) :) És ez a lepény is igen jól hangzik!

Unknown írta...

Dehogy okoztál/okoztatok csalódást, sőt! Minden nagyon finom volt és olyan kedves volt mindenki ;) A buci pedig még hétfőn is tökéletes ebédem volt ;) Örülök, hogy végre személyesen is találkozhattam veled!

Eva írta...

Hát ez a lepény pont olyan tuti lett,... mint minden ami kikerül a kezed alól. (Tudsz egyáltalán valami rosszat csinálni?? ;-))Valamikor majd sort kerítek rá. Gondolom meggyel is működik a dolog, csak akkor talán kicsit több cukor kell a tetejére. Nemde? Jó pihenést a sok meló után. Megérdemled. Pussz.

Katyi írta...

Húúú de jó volt olvasni ezt a beszámolót! Imádom az ilyen alkotós-kimerülős-bosszankodós-boldogságos napokat! Most még jobban sajnálom, hogy nem jött össze élőben! Jól elkerülgetjük egymást! Összejön ez, én bízom benne!

Agnes írta...

De jól hangzik ez a lepény! Pont ilyesmit kerestem megint.:)

A buci isteni finom volt! Mivel miattad mentünk, nálad kezdtük a kóstolást. Mondta is a párom, hogy ezt nehéz lesz felül múlni, miután megkóstolta.:) Hoztunk vacsira, és kérdeztem is tőled, hogy mivel lenne a legjobb enni. Na, végül a zöldfűszeres öntet mellett döntöttünk (tejföl, mustár, hagyma, kapor, petrezselyem zöld, só, bors, szerecsendió), nagyon passzolt hozzá. Gratulálok, ügyesek voltatok mind!:)

Jutka írta...

Vártam már a beszámolódat, nagyon jó volt olvasni róla.
Remélem már azóta jól kipihented magad?

Márti írta...

Esemény dús találkozó lehetett, sajnálom, hogy nem lehettem ott!

Aniko írta...

Hàt ez fantasztikus!! Mièrt nem nevezel be vele az èn ùj jàtèkomba?
Clafoutis & Pie?
(http://paprikapaprika.blogspot.com/2011/06/nuovo-contest-dellestate-clafoutis-pie.html)
Gyujtom mindenfèle gyumolcstorta ès lepèny receptjeit!

libi írta...

Azért biztosan jó lehetett. sajnálom, hogy az idén nem tudtam veled menni.

4Gyerek írta...

lepény, buci, blogkóstolós mese mind mind nagyon jó (lehetett a végére).

kérlek kukk ide: http://elkeszitettem-megmutatom.blogspot.com/2011/05/dij-tetszik-recepted.html

Cilee írta...

Gratulálok Limara!
Igazán örülök, hogy ilyen jól sikerült a blogkóstolód, bár gondolom a 10 kiló lisztből dagasztás jót tett az alakodnak :-)
A meggyes is csudajól néz ki! Gratulálok!
Ildikó

Bori írta...

A beszámolót olvasva végig nagyon szurkoltam, hogy sikerüljön minden problémát megoldanod, áthidalnod - és sikerült!!! :-D Gratulálok, biztosan nagyon finomak voltak a bucik, kár, hogy ilyen messze voltam (például) miattad szívesen elmentem volna...

Praliné Zsuzsi írta...

Limara, te egy hős vagy!!!!

Inga írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Inga írta...

Limara!
Örülök, hogy személyesen is sikerült veled találkozni! Nagyon ízlett a buci itthon a családomnak is!
Nagy örömet szereztél, hogy máris felhasználtad az olajat, szeretettel olvaslak továbbra is!!!

Chiii írta...

Köszi a receptet!

Épp a múlt héten hangzott el otthon: "annyi cseresznye termett idén a kertben, nincs valami ötleted, mit lehetne kezdeni vele?" - enhye célzás a páromtól ugye...

A dagasztógéppel kapcsolatosan egyetértek veled (még ha nem is volt most hatásos), néha jobb kedvesen megkérni az efféle szerkezeteket, hogy működjenek. :)

Niki

http://lakukac.blogspot.com/

Névtelen írta...

Limara,szerintem a te kezed alatt nemcsak a liszt és víz elegye lágyul meg, hanem az emberek lelke is. Csapatmunka ez: megpuhítottad őket :-) Most biztos izomlázzal, ájultan fekszel otthon. Élvezd a megérdemelt pihenést! A legjobbakat kívánom neked!

Dóra írta...

Szia Limara!

Lenne egy kérdésem a lepény tésztájával kapcsolatban:mivel nincs kenyérsütőm,megfelelő-e, ha 20 percet kézzel dagasztom a tésztát és utána egy órát pihentetem, majd pakolom meg a cseresznyékkel?
Köszönöm a választ!

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok:))

Dóra! Nem kell 20 percig dagasztani, a lényeg, hogy szép sima legyen a felülete, kb. 10-12 perc is elég neki, utána 45-50 perc alatt duplájára kel:)

Barbi konyhája írta...

Kedves Limara, nagy élmény volt olvasni ezt a beszámolót, biztosan jól elfáradtatok estére, de szerintem óriási lehet egy ilyen eseményen részt venni! Irigykedem egy picurkát. :))
A meggyes csodád pedig el is készült nálam, mert nem bírtam vele egy percet sem várni! ISTENI FINOM!
Nézz be hozzám és látni fogod!
Köszi a receptet!!! :D

Elrenor írta...

Kedves Limara!
Gratulálok a blogkóstolóhoz :)
A lepény pedig nálam is elkészült, illetve nem is pont ilyen, de az ötlet tőled származik, köszönöm :)

Jocsi írta...

Kedves Limara, a szörp mellett ezt a szépséges pitét is kipróbáltam, persze nekem nem volt citrusos olajom, meg éppen rozmaringom sem, helyette erre is szórtam egy kevéske levendulavirágot, ha már levendulamánia... Köszönet a receptért! :-)

Névtelen írta...

Tanúsíthatom hogy szuper finomak voltak a bucik, nagyon ízlett az egy éves kislányomnak is:) Te voltál az egyik oka hogy kilátogattunk a rendezvényre.

Timi

lencsike írta...

Nem is sejtettem, hogy ennyire illik a rozmaring a cseresznyéhez.Nagyon klassz páros volt. A tészta feléből készült csak lepény, a másik fele csinos vekniként végezte, a francia vendégünk nagyon elégedetten falatozott belőle. Ma ismétlés következik! Köszönjük.

Limara írta...

Köszönöm Nektek!:))

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Ha nincs citrusos olivaolajom, mivel helyettesíthetem? Sima olivaolaj + citromlé? :)

Limara írta...

Vagy csak sima olívaolaj...

Timi írta...

Kedves Limara

Ez a cseresznyés lepény isteni finom,igaz én meggyel is elkészítettem de szuper lett,kipróbáltam darálthúsos töltelékkel laktató ebéd lett belőle mindenkinek ízlett,most túrós mazsolás készül kérésre,nem győzök sütni.
Timi

Limara írta...

De jó! Nagyon örülök:)))