2011. május 4., szerda

Túróval töltött zsemle

















Téli estéken viszonylag gyakran készítem ezt a finom, meleg vacsorát. Most ugyan tavasz van, de úgy tűnik, csak a naptár szerint. Én egész nap fáztam, meglehetősen lehangolt a zimankós időjárás, úgy gondoltam, örülnének a fiúk egy melengető vacsorának.
Ezt a zsemlét gyerekkoromban nekünk is gyakran készítette az édesanyánk. Szerettük. Sőt, emlékeim szerint a keresztanyám kifliket vágott félbe, kifúrta őket és azokba is hasonló tölteléket tett, azokat sütötte ki.
Hozzávalók:

  • 4 db szikkadt zsemle
  • 25 dkg túró
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 2 ek. cukor
  • mazsola
  • citromhéj
  • kevés tej
Levágom a zsemlék tetejét, a belét kiszedem, apróra tépkedem és egy tálba teszem. hozzáadom a túrót, a cukrot, a vaníliáscukrot, a csipet sót, a reszelt citromhéjat, a mazsolát és a tojás sárgáját. Alaposan összekeverem, végül beleforgatom a tojás habbá vert fehérjét is.
A zsemléket egy kevés tejjel meglocsolom, legjobb egy ecsettel bepamacsolni, majd a tölteléket elosztom bennük. Tetejére visszateszem a levágott részt, azt is átkenem tejjel és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt ropogósra sütöm. 
porcukorral meghintve tálalom.

19 megjegyzés:

LiliBazsa írta...

Bizony-bizony, kiflivel is milyen finom volt!!! Nagyon régen készítettem már, köszi az ötletet!! :-)

Névtelen írta...

Pont valamelyik nap gondoltam rá, mert maradt egy kis túró. Mi csak úgy hívtuk: lusta asszony túrósa. :)

erdoseva55 írta...

De jó, hogy leírtad! Mi is nagyon szeretjük.Megvan a holnapi vacsi!

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, és biztos igen finom is !

Aniko írta...

Egyszeru ès nagyszeru! Ha van kedved nèzz be hozzàm, ajàndèkozàsi jàtèkot inditottam a kedves olvasòim rèszère!

Timi írta...

Nálunk is nagy kedvenc volt mindig :o)! valahol olvastam, hogy van aki a sütőben jól meglocsolja cukros tejjel és úgy süti...egyszer kipróbáltam én is és bár jól elázott, de legalább nem volt száraz...:o)))

Száva írta...

iiiigen, és még forrón, magadat félig összeégetve kétpofára kézből falni... hétvégén csinálok! :)))

Névtelen írta...

Nálunk töltött zsemlének hívják és hasonlóan készül. Imádom, pont van is otthon túrom uh a szombati ebéd ez lesz!:) Na persze minimum 8 zsemléből :D

fifi írta...

Limara! Már teljesen elfelejtettem ezt a túrós zsemlét, pedig anno, gyerekkoromban a mi drága Nagymamánk sokszor sütött nekünk ilyet. Házi tehéntúróból, mert volt tehenük is. Mi, a nyolc unokája az egész nyarat a tanyán töltöttük! Nagyon szerettem: a nyarakat, a túrós zsemlét és a Nagymamámat a legeslegjobban!

Bridge írta...

Nekünk is a nagymamám készítette, mikor még kicsik voltunk, és a kedvünkre akart tenni. Valamikor régen leírtam a receptjét a blog elején, de már el is feledkeztem róla. Jó, hogy eszembe juttattad.

Macsek írta...

én ezt sósan is szoktam készíteni :)) a túróhoz juhtúrót, sonkafalatokat keverek. :) Nyáron kötelező hozzá a kovászos ubi! :))

Medora írta...

Mi is a sós változatot esszük, de feltétlen ki fogom próbálni, mert olyan szép!(Ki gondolta volna, hogy valaha ezt írom egy másnapos zsemléről?)

kancellar írta...

Ezt az én anyukám is sokszor csinálta, de szegény vagy eláztatta tejjel a zsömléket, vagy leragadt a tepsibe. Mit teszel alá, hogy ne ragadjon le?
Köszi

haNa írta...

Kedves Limara! Ha hiszed, ha nem, hetek óta ez a kaja motoszkált a fejemben, pont annak okán, hogy gyerekkoromban mi is sokszor ettünk ilyent és szerettem, de nem emlékeztem az elkészítésére. :)) De most hogy olvastalak, rájöttem, hogy semmi csiribá nincs benne tényleg. :)) Köszönöm a receptet és a napokban én is megcsinálom! ♥

Ami írta...

Nyami nyami :)

Bianka írta...

Nagy-nagy kedvencem

Omma írta...

Nálunk ez a basafánk :)

Lacitrom írta...

Vagy 25 évvel ezelőtt Szegeden volt egy önkiszolgáló étterem. Ott dolgozott egy öreg szakácsnő, akinek mindkét lába be volt fáslizva rendszeresen. Ha volt túróval töltött zsemle, akkor megnéztük, dolgozik-e a "fáslislábú" és, ha dolgozott, akkor mindig ezt választottuk, mert istenien csinálta.

Unknown írta...

Nagyon finom én vanília sodót szoktam készítek még hozzá. Isteni