2011. május 31., kedd

Levendula esszencia

 Régen esett már szó a levenduláról...Gyönyörűen virágzik végre, lehet készíteni a levendulás édességeket, hamarosan lehet főzni a vele ízesített lekvárokat. A szirup után kipróbáltam a vanília mintájára készülő levendula eszenciát is. Fantasztikusan aromás, illatos lett, amit ugyanúgy tudok használni sütemények ízesítésére, mint a vanília kivonatot.

A recept is hasonló. Egy 2 deciliteres üveg aljára tettem 2 ek. szárított levendulavirágot, majd felöntöttem alkohollal, ami lehet tiszta szesz vagy valamilyen jó minőségű vodka.Már néhány nap után csodás az aromája.

Ezeket nem régen szereztem be. A bal oldali állítólag francia levendula, sokkal nagyobb virággal, mint a jobb oldali hagyományos:





































Néhány ajánlat levendulára:

Levendulaszirup
Levendulafagyi
Levendulás pannacotta
Levendulás keksz
Linzerszívek levendulás citromkrémmel
Levendulás-mézes briós
Levendulás házitészta citrommártással

15 megjegyzés:

Tanó Móni írta...

Ohh, ez igazán Limarás:))
Pálinkával is elkészíthető?

ehran írta...

Köszi, jó ötlet. A Tamás pincészet készít (többek közt) zseniális levendula zselét, kacsa/libamáj mellé pl. kitűnő, de gondolom desszertben is megállja a helyét.

Limara írta...

Móni! Szerintem igen. Vagy mézes-levendula pálinka.....:)))

Ehran! Gondolom ők borba áztatják és abból készítik a zselét, nagyon jó lehet!:)

L.Krisztina írta...

Nálunk még nem virágzik , de már nagyon várom! Marcsi a francia levendulával vigyázz mert az nem bírja az itteni teleket ősszel be kell vinni valahova és nem száradhat ki a földje, az enyém sajnos kifagyott, és akkor mondta egy néni nekem hogy mit rontottam el .

egy anya írta...

Pont jókor írtad, Limara!
Éppen a lila virágokban gyönyörködtem a kertben!

Juccantó írta...

Kedves Limara!!!

Nagyon köszönöm az újabb levendulás receptet,ki fogom próbálni!

Elrenor írta...

Ilyet 100%, hogy fogok csinálni, amint virágzik itt is a levendula! Köszi a receptet :)
És persze a levendulás bonbon is várólistás nálam, ha már levenduláról van szó :)

libi írta...

Vettem neked levendulás csokit, de elfelejtettem átküldeni a hétvégén.

Márti írta...

Ezt tuti kipróbálom! ugyan ilyen módszerrel készítettem télen, reszelt narancshéjjal,az is isteni ízesítő!

Szakácskönyv írta...

Kedves Limara!

Nekem is ilyen "bal oldali" levendulám van, ez az állítólagos francia. Nem igazán tudom, hogy hogyan lássak neki, azonkívül, hogy már száradnak..
Azt szeretném megkérdezni, hogy Te használtál már ilyet? Az egész felső részét, a "nagy gubicsot" fel kell használni? :)
Előre is köszönöm!
Niki

M&M írta...

ÓÓÓ, igazán jó ötlet! Már küldöm is tovább anyukámnak, biztos örülni fog! :)
Ági

Zsuzsa írta...

Lányok! Vigyázzatok a bal oldali, francia levendulával, mert én úgy emlékszem, azt olvastam a papírján, hogy az NEM EHETŐ! Nézzetek utána, mielőtt abből készítenétek valamit!

Amaranta írta...

Én a francia levendulát fűzéres levendulaként ismerem, és én is úgy tudom, hogy nem eheteő, viszont nagyon dekoratív és fagyérzékeny. Nekem eddig egyszer sem sikerült átteleltetni, pedig fehér és rózsaszín példányai is vannak.

Georgina írta...

Kedves Limara! Köszönöm Neked, és a többi gasztroblog írónak, hogy közzétesztek ilyen csodás saját, gyűjtött és lefordított recepteket.

Levendularajongók! Ha valaki szeretne levendulázni, de nincs mivel…
Anyukám szomszédságában van egy néninek kis „levendulása”. Egy papírzacskóval vettem tőle a minap; szép mennyiség volt. Bőven lett belőle szirom, és jó pár csokrocska is.
Szívesen beszerzem tőle annak, aki kér, de sajnos, csak Kamaraerdőről (Dél-Buda) Visegrád felé menet tudnám átadni, szombatonként estefelé.
Üdv, Georgina

Mangu írta...

Ha az illata-aromája miatt kell, inkább a hibrid levendulát válasszuk (tehát nem a franciát). Sok francia levendulatővel találkoztam, amelyeknek alig volt egy pici illatuk... A Hvar-szigeti csodálatos levendulaültetvények is a hibrid fajtába tartoznak :-)

Fagy ellen a hibridet is jó takarni.
Mi egyszer földdel is felkupacoltuk télire. Hát tavaszra, ami a föld alatt volt, gyökeret vert :-) Szóval, ha gyorsan akarjátok szaporítani, így tutira menni fog :-)