2011. május 27., péntek

Lepénykenyér serpenyőben


Ez amolyan bónuszkenyér nálunk. Van úgy, hogy rosszul számolom ki az időmet, vagy csak későn jut eszembe, hogy kenyeret kellene sütni, és már hiába is siettetném (már ha lehetne), akkor sem lenne készen vacsorára. Na, ilyenkor szoktam bevetni ezt a pikk-pakk lepénykenyeret. Persze azon felül, hogy gyors, eszméletlenül finom is. 
Egyszerű, élesztős kenyértésztából, vagy nevezhetjük akár pizzatésztának is, készítem. Jó forró serpenyő, vagy wok kell hozzá. Amint kész az egyik oldala, megfordítom, megkenem tejföllel, megszórom sajttal. Mire a másik oldal is megsül, a sajt is ráolvad. Persze mehet rá sonka, vagy bármi más is, én pl. nagyon szeretem házi juhtúróval is, csak legyen mellé sok-sok paradicsom. Ez a lepény egyébként tökéletes valamilyen kencéhez is, mint pl a hummusz vagy a zakuszka.
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1,5 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • 3 dl víz (fele lehet tej)
  • 2 dkg élesztő
A hozzávalókból bedagasztom a kenyértésztát. Lehet géppel, vagy akár kézzel is. Pizzatészta keménységűnek kell lennie. Letakarom és kb. 30 percig pihenni hagyom. Ezután 6-8 darabba osztom, a serpenyő méretétől függ. Gömbölyítem őket és ismét hagyom kb. 10 percig pihenni. Ezalatt jól felforrósítok egy serpenyőt vagy egy nagyobb wokkot, a lényeg, hogy teflon vagy valamilyen tapadásmentes bevonatú legyen.
Kinyújtok egy gombócot, jó vékonyra, úgyis összeugrik amint hő éri, és a forró serpenyőbe terítem. 1-2 perc után jó nagy hólyagok jelennek meg a felületén, ekkor már készen is van az egyik oldala, lehet megfordítani.


 Amint megfordítom, megkenem tejföllel, megszórom sajttal és hagyom, hogy a másik oldala is megsüljön. 2-3 perc. Míg sül kinyújtom a következő gombócot. Néhány perc alatt készen is van a tökéletes vacsora.

33 megjegyzés:

florentine írta...

A pitáért jöttem, de akkor most ezt sütöm.

ManóMérce írta...

Kár, hogy csak most olvastam, épp jó lett volna vacsorára (így beértük a bolti gyors tojásos tésztával:()

violanya írta...

hűamindenit!!! Egy kétnaphíjján' 39 hetes kismama csorgatja a nyálát (=én)! :)

Pixie Pie írta...

De szuper! Máris mentem a recit!

Éva írta...

Nagyon jó kis recept, kifogom próbálni! Mennyivel egyszerübb mint a sütőbe sütni!

fevi írta...

Lájkolom! Holnap lesz a grillfesztiválon? visszük a pennys zacsit! Készülj!

erdoseva55 írta...

Hű, de jól néz ki! Nagyon megéheztem. Kipróbálom én is.Köszi a receptet.

Medora írta...

Pont erre gondoltam. Reggeli lesz nálunk. Utána meglátogatunk egy "grilltündért".

Marika írta...

ÍNyammmiii............nagyon fincsi!:))

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Olyan serpenyőben, ami nem teflon bevonatú is meg lehet próbálkozni ezzel a lepénnyel?
Nyaraláskor mindig viszem magammal a rozsdamentes acél serpenyőmet és bizony sok pénzt-időt spórolok az abban elkészíthető ételekkel (pl. pékárukkal).
Előre is köszönöm a választ!
Ja! És az egész családom nagyon nagy szeretettel üdvözöl - imádják a receptjeidből készült finomságaimat!
Szép napot: Anikó

Ági írta...

nagyon ficsi!Mostantól ez lesz a jolly joker, ha semmit nem akarnak megenni a gyermekeim!köszönjük!

Eisenstock Ildikó írta...

Kedves Limara!

Ez a gyors lepény is nagyszerű ötlet, éppúgy, mint a többi csoda recepted. (Most éppen a Tőled tanult hamburgerzsemlén dolgozik a kenyérsütőgép mellettem.) De most azért írok, mert tegnap láttalak a TV Paprikán. Éppen olyan természetes, kedves voltál mozgóképen, mint a fantasztikus receptjeid itt a blogon. Jó látni ilyen magukkal békében, egyensúlyban, a tevékenységükkel elégedettségben élő embereket. Köszönöm, hogy ezzel a riporttal újra kedvet csináltál és erőt adtál a konyhai munkálkodáshoz, és még sok minden máshoz!
Üdvözlettel:
E. Ildikó

Agnes írta...

Azt hiszem, végül nem sikerült elküldenem a tegnapi hozzászólásomat.:( Szóval Limara, ez fantasztikus! Megvan, mit fogok csinálni a gesztenyés pulykapástétomomhoz. Valami egyszerűbbet akartam, mivel a bagettel és kenyérfélékkel még nem merek próbálkozni, egyelőre kalácsok vannak soron. Köszi érte!:)

IZs írta...

Hedves Limara!
Az utolsó falatot most nyeltem le,szuper finom és nagyon gyors vacsora volt!Eddig is rengeteg receptedet megsütöttem, ez a legjobb, kösz az időzítést is, mert nyaraláskor fogom a családomat megörvendeztetni ezzel a tovább fejlesztett "kemencés lángos"-sal. Köszi IZs

Gabi írta...

Kedves Limara!

Nagyon köszönöm a receptet a magam és férjem nevében! Tegnap megsütöttem, és nagy sikere volt:)

Gabi

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszik a recept!:))
Igen, szerintem jó más serpenyő is, csak elég forró legyen:)

Ildikó! Nagyon köszönöm a kedvességedet!:)

Edit írta...

szia Limara,

isteni finom vacsi lett belőle, viszont maradt 3 gombócom; be tehetem éjszakára a hűtőbe, jó lesz utána is a tészta?

köszi

Edit

Limara írta...

Öregtészta lesz belőle:) Inkább fagyaszd le, úgy még lehet lepény is:)

Edit írta...

köszi, de akkor utána hogyan kell megsütni? felolvasztom?

félértelmiségi írta...

Nagyon köszi, szuper lett!!! Fokhagymás tejföl, egyik felére szárított sonka, a másikra karikázott koktélparadicsom és friss bazsalikom, az egészet megszórtuk reszelt sajttal és a kertből a felmagzás elől még éppen megmentett kis rukkolákkal, a paradicsomos felét a sonkásra hajtottuk, és ideális lett a tegnapi baráti kártyához, óriási siker volt!!!! Szóval még egyszer köszi, már be is írtam a receptes füzetembe, sokkal jobb, mint az eddigi lepényreceptem volt!!!!

A maradék nálam a hűtőben éjszakázott (nem láttam, hogy ne:), és reggelire megsütöttem magamnak, még jó volt.

A még mindig maradék kis gombócot szerinted dagasztás nélküli kenyér esetében is fel lehet használni? és akkor hogyan csináljam?

Névtelen írta...

Sajtot és köménymagot szórtam rá. Szuper lett!

Névtelen írta...

Öntöttvas serpenyőben sütöttük, jó lett, csak a serpenyőbe kerülő, égett liszttel nem igazán tudtunk mit kezdeni. Mi a trükk ehhez? A nyújtáshoz kell liszt, de hogy tüntessük el aztán a tésztáról?
Ildiko

Névtelen írta...

Köszönöm!!!

Farci írta...

Köszi Limara! Nagyon fincsi lett! :)
http://farcialkot.blogspot.com/2011/06/seerpenyos-lepenykenyer-es-pizza.html

Limara írta...

Kedves Ildikó! csak minimális liszt kell alá, azt is le kell róla rázni mielőtt a serpenyőbe teszed. Ha mégis felgyűlik, akkor minden sütés után egy papírtörlővel kitörölöd a serpenyőt...

Zsuzsa írta...

Köszi Limara, már 2x megsütöttem! :-) Kipróbáltam, a maradék kisütött lepényt lefagyasztottam. Nagyon gyorsan felolvadt, mini grillben melegítettem át. Igazán jó dolog, amikor nincs kedvem/időm frissen sütni, vagy csak pár darabra van szükség. :-)

Névtelen írta...

megkelt a kalácstésztám, megpróbálom azzal is.
nemsokára megírom, hogyan sikerült :)

kata írta...

Én is szoktam hasonlót készíteni cseppet sem fogyókúrás paraszt vacsorához csak én a sütőben sütöm meg .Hajában főtt krumplival sült kolozsvárival kolbásszal fogyasztjuk nagyon finom!!!!Imádom a receptjeidet mind csodás most kürtőskalácsért jöttem de itt kötöttem ki :-)))).A ketchuppal is kacérkodom talán jövőhéten megcsinálom!Köszönet a sok fincsiért!!!

Eszter írta...

Kedves Limara!

Eredetileg a faszénparázson sült lepénykenyeredet szerettem volna megcsinálni, de elfelejtettem öregtésztát bekeverni este.
Úgyhogy a két receptet vegyítve (l dl vizet joghurtra cseréltem) készítettem, faszénparázson sütöttem, az egész családnak ízlett (gyerkőcöknek nagyon tetszett, hogy felpuffadt sütésközbe). Köszönöm a receptet.

Gábor írta...

Köszönjük szépen a receptet.Kipróbáltuk,nagyon ízlett az egész családnak,már megint sütjük,úgyhogy viszlát "bolti" kenyér:-))).

Limara írta...

Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszik! :)

Névtelen írta...

Ez (is) nagy siker az oldaladról. Nagy kedvencünk lett!! Köszönjük! Olyannyira dicsértem, hogy már az egész tanári ezt süti! :)

Limara írta...

Köszönöm, nagyon örülök! :)