2011. május 6., péntek

Falusi írós kenyér

Az egyik boltban, ahol rendszeresen vásárolok, szoktam látni egy hasonlóan megformázott fehér kenyeret. Falusi kenyér névvel illetik, drágábban, mint a hagyományos vekniket. Tetszik ez a formázás, mindig el is határozom, hogy készítek valami hasonlót, de eddig elmaradt. Ugyanígy halogatom már egy ideje az írós kenyeret is. Ezt a nagyszerű tejterméket, ami a vajkészítés után marad vissza, sajnos nálunk csak szökő évente lehet kapni, nem is értem miért. Azon felül, hogy nagyon egészséges, remek pékárut is lehet vele készíteni.


Hozzávalók:
  • 50 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 25 dkg öregtészta
  • 1,5 dl író
  • 1,5 dl víz
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg friss élesztő
Elkészítés:
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe készítjük. Kiválasztjuk a dagasztás programot, ami 20 perc alatt összeállítja a kenyértésztát. Ha szükséges, akkor 1-2 ek. vizet még adhatunk a tésztához.
Kelesztőtálban duplájára kelesztjük. Miután megkelt enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, elfelezzük és cipót formázunk belőlük. Letakarva hagyjuk kb. 10 percig pihenni, ezalatt a sikérszálak ismét rugalmassá, nyújthatóvá válnak.
A cipókat kissé ellapítjuk a kezünkkel és fentről kezdve tekerni kezdjük, úgy, hogy minden tekerés után lenyomjuk. Az utolsó hajtás után viszont kivételesen nem csipkedjük össze a tészta széleket, hanem csak egyszerűen ráhajtjuk. A vekni két végét ellentétes irányban kissé megcsavarjuk, majd egy alaposan belisztezett vastagon hajtott abroszra tesszük az aljával felfelé. A másik cipót is ugyanígy megformázzuk. Letakarjuk és hagyjuk ismét duplájára kelni őket.
A sütőt előmelegítjük 230 fokra. A megkelt kenyérkéket egy vékony falapra óvatosan átfordítjuk (én egy egyszerű rajztáblát használok). Sütőpapírral bélelt sütőlemezre csúsztatatjuk. Alaposan lepermetezzük vízzel, majd a sütőbe csúsztatjuk. A sütő gőzösítéséről is gondoskodni kell. Bátrabbak, mint én, óvatosan egy kis vizet löttyinthetnek a sütő aljába, de remek megoldás a jégkocka is. 3-4 darabot kell bedobni, vagy a tepsi szélére tenni. 10 perc után mérsékeljük a hőfokot 200 fokra. Ezen sütjük további 25-30 percig. A megsült kenyér alja kongó hangot ad. Rácsra tesszük, és lepermetezzük kevés hideg vízzel.





12 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jesszusom, egy újabb remekmű! Micsoda héja van! És micsoda lukacsos bélzete!

Nagyokat nyelő smiley :-))

Névtelen írta...

Én szeretek íróval dolgozni. Az Intersparban nézd meg. Ott mindig van.

Éva írta...

Nagyon jól néz ki, szeretem ezeket a lukacsosnak látszó kenyereket könnyü a tésztája!

Vali írta...

Ez gyönyörű, azok lukak benne meg egyszerűen csodásak.

babette írta...

Gyönyörű kenyér !!! Én mindig szerettem volna ilyen nagy lyukakat a kenyérbe, de eddig nem sikerült. Szerinted mi lehet a titka, biztos rájöttél már. A külföldi oldalakon a kovásszal sütött kenyerekben láttam ilyen szép lyukacsokat. ha van időd megosztanád velem a tapasztalatodat?
Előre is köszönöm!!!

Borcsa írta...

A tavaszi Stahl-magazinban láttam, hogy a Tesco-ban lehet írót kapni (Minna étkezési író).
Gyönyörű ez a kenyér!

csincsilla írta...

egyszerűen tökéletes!

Blogkonyha írta...

Imádom a kenyereidet! Ezt már nem is lehet fokozni!!! Micsoda belseje van! Csodás!

anyci írta...

Gyönyörű!!!

Remélem, nem haragszol meg, hogy így ismeretlenül, de küldtem Neked egy díjat (nagyon szeretem a blogodat és már több ötletedet átemeltem a saját konyhámba, mindig óriási sikerrel). A blogom címe: kericsalad.blogspot.com

Mivel zárt blog, meghívó kell hozzá.

Szép napot!

Andi

Emese írta...

Limara, egyszer írtad itt a blogon, hogy az író helyettesíthető joghurt-víz keverékkel, ha jól emlékszem egyharmad-kétharmad arányban. Valódi író hiányában ezzel is működne ez a szépséges kenyér?
És ha egyben, egy vekniként sütném meg a kenyeret, mennyire lenne a sütési idő kb.?
Köszönöm a választ előre is!
Emese

Névtelen írta...

Bár nem ehhez a poszthoz kapcsolódik, de ide linkelem, főleg, hogy a tótkomlósi liszteket is érinti :-(

http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/05/11/toxinnal_szennyezett_pekarut_eszunk/

Két tótkomlósi termékben pedig DON toxinból mértek határérték feletti szennyeződést. Az utóbbi toxinból az ugyancsak véletlenszerűen kiválasztott tíz péksütemény közül a felnőttekre egy Auchanban vásárolt stangli, míg a kisgyermekekre további három termék – egy Auchanban beszerzett, illetve két Lipóti készítmény – bizonyult veszélyesnek.

Névtelen írta...

Hétvégi grillezéshez készítettem el a kenyeret, író helyett joghurtot hígítottam vízzel. Igaz nem lett ilyen nagy lukocsos mint a tiéd de nagyon-nagyon finom volt. Mindenki dicsérte. Nagyon köszönöm.
B.Anita