2011. május 21., szombat

Áfonyás-csokis kenyér


Említettem már, hogy nem olyan régen Apátfalván voltam egy kóstolóval egybekötött beszélgetésen. Miközben egymás után sütöttem a régebbi receptekből arra gondoltam, hogy valami újat is kellene vinnem. Valami jó kis desszertkenyeret, valamit, ami nálunk nem szokványos. Szétnéztem a kamrában és a  csokilencsére és az aszalt áfonyára esett a választásom. Úgy voltam vele, max. nem viszem el, ha nem üti meg a mércét. Miközben mértem a hozzávalókat a dagasztógépbe kezem ügyébe került az a jó kis gyümölcsös balzsamecet amit pár hete szereztem be. Abból is tettem egy keveset a többi hozzávaló mellé.
Fantasztikus kenyérkék lettek, eszméletlenül ropogós héjjal, nagyon laza bélzettel. Az áfonya és a kesernyés csoki remekül kiegészítették egymást. Talán mondanom sem kell, ennek lett a legnagyobb sikere.
Hozzávalók:

  • 50 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 1,5 tk. só
  • 30 dkg öregtészta 
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. balzsamecet
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl tej (vagy víz)
  • 1 dkg élesztő
  • 7 dkg csokoládélencse
  • 7 dkg aszalt áfonya
A dagasztógép üstjébe készítettem az összes hozzávalót a csoki és az áfonya kivételével. Azokat csak a végén, kb. 15 perc dagasztás után adtam hozzá. A tésztát áttettem egy kelesztőtálba, hagytam 30 percig kelni. 30 perc után finoman átforgattam. Nem vettem ki a tálból, csak a tészta szélét körben a közepe felé húztam, mintha zsemlét formáznék, majd megfordítottam, hogy a szép gömbölyű része legyen felül. Hagytam még 20 percig pihenni.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítottam. 6 egyenlő darabba vágtam. Egyesével megformáztam őket. Vekniket készítettem, pont úgy, mint amikor egy nagy kenyeret formázok.




2 nagy sütőlemezt kibéleltem sütőpapírral. 3-3 kis kenyérkét tettem rájuk, de nem sorban, hanem egymástól kicsit elcsúsztatva, hogy sütés közben minden tésztát egyenletesen érjen körbenl a hő. Letakartam őket egy ruhával és nem túl meleg helyen 55-60 percig kelesztettem.
Ezalatt a sütőt előmelegítettem 230 fokra.
A megkelt cipócskákat egy teaszűrő segítségével meghintettem liszttel, ezután vágtam bele pengéval a mintát. Így rusztikus kinézetük lett.
Amint betoltam a tepsit a sütőbe, löttyintettem egy kis vizet az aljába (kevésbé kockázatos pár jégkockát bedobni), majd  5 perc után visszavettem a hőt 200 fokra, és további 20 percig hagytam sülni. 


Rácsra szedtem hűlni őket. A vizes permetezést most elhagytam, a rusztikus külső miatt nem volt szükség a fényes héjra. Gyönyörűen, jó sokáig beszélgettek.
Nem bírtuk ki, még langyosan megvágtuk.

Kérdezték, hogy egy ilyen kenyérhez mit lehet enni. Nekem nem szükséges mellé semmi, különösen frissen, talán egy pohár finom bor a legjobb kisérője. De remek vékonyan megkenve egy kis natúr, netán csokoládés sajtkrémmel, esetleg illatos mézzel, vagy áfonya lekvárral.

12 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jól néznek ki ezek a kenyerek, ehhez valóban semmit sem kell enni!Írtad hogy a kenyér alá víz helyett lehet jégkockát tenni?

erika írta...

Már olvasás közben is nagyokat nyeltem...csodálom, milyen nagyszerű ötletek pattannak ki a fejedből!gyönyörűek a kenyérkék, elhiszem ,hogy nagy sikerük volt!

Névtelen írta...

MARCSI!
Nagyon szep lett!Huu, es a belzete.Szep a bevagasos diszites rajt. Megkostolnam szivesen.Igy marad csak a nyeldekles a tobbiekkel egyutt. Gratula! Szia : ILDIKO

Raindrop írta...

Hát az utolsó fotó címlapos. :)
Ilyen kenyerek nincsenek is!
Ámulat!

Márti írta...

Hát, tényleg nem szokványos! Gyönyörűek! Én még soha nem ettem "desszert kenyeret" de rá tudnék szokni:)

Medora írta...

Tudtam, hogy csokival nem lehet elrontani a dolgot. Desszert kenyér, miket kitalálsz?

Tanó Móni írta...

De gyönyörűek lettek, és milyen finomak lehettek:))

Angéla írta...

Nagyon finomak voltak!!!Tudom mert én is ott voltam és ettem belőle!:)
Azóta sütöm én is itthon a kenyeret a családom nagy örömére.Nagyon vártam már ennek a csokis kenyérnek a receptjét.Köszönök mindent Limara!!
Angéla Apátfalváról

Limara írta...

Köszönöm szépen!:))

Erika írta...

Kedves Limara,

először is elnézést kérek a "tudatlanságomért", biztosan butaságokat fogok kérdezni, de nézd el nekem, légy szíves, nagyon kezdő vagyok még kenyérsütésben:)A napokban kezdtem el olvasgatni a blogodat és nagyon megtetszett. Tegnap ki is próbáltam nagy lelkesedésemben a tejfölös kiflidet, nagyon-nagyon fincsi lett. Most azonban megtaláltam ezt a csodálatos csokis kenyeredet és gondoltam, meglepem vele a családot. Az lenne a kérdésem, hogy öregtészta nélkül is el lehet készíteni? Illetve ebből az adagból 6 kenyérke lesz? Ha kevesebbet szeretnék, mondjuk a felét, akkor felezem a hozzávaló adagokat, ugye? A másik kérdésem pedig az, hogy csokoládélencsét hol lehet kapni? Pótolható esetleg apróra vágott csokidarabokkal? Előre is köszönöm a segítséged!! Erika

Limara írta...

kedves Erika! Elnézve, örömmel válaszolok, nincs buta kérdés szerintem:)
Igen, el lehet, bár ha engem kérdezel nem érdemes, öregtészta nélkül is készíteni a kenyeret. Hagyd el az öregtésztát és helyette emeld meg a friss élesztő mennyiségét, 2,5 dkg-ra.
Lehet felezni, értelemszerűen akkor minden hozzávaló feleződik.
Csokilencsét cukrászkellékesnél lehet beszerezni, én pl. Szigetszentmiklósról a Bakó Hungária Kft-től hozatom. Helyettesíthető apróra vágott csokival, de azt kézzel dolgoznám bele, mert az a hőtől olvad és elmaszatolja a tésztát. De ez csak esztétikai hiba lenne. Sok sikert!

Erika írta...

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!! Az öregtészta már pihen a hűtőben, úgyhogy holnap állok neki a kenyérke sütésének. Majd beszámolok, milyen sikerrel jártam:) köszi még egyszer!!!