2011. március 4., péntek

Hagymás-rozmaringos keksz

 Az Utazás kiállítást ezen a hétvégén rendezik meg Budapesten. A mi kisvárosunk, Makó is képviseli magát, az új fürdőt állítva a középpontba. Felkértek, hogy találjak ki valami kínálós sütit a látogatóknak. Makó és a hagyma szorosan összeforrt, ezért mindenképpen szerettem volna, ha most is megjelenik valamilyen formában. Kekszekre gondoltam, egy sós változatra, amibe belecsempészhetem a hagymát valamilyen zöldfűszerrel párosítva. A rozmaringra esett a választásom, tökéletes párost alkotnak.
A hagymát nyersen nyilván nem lehetett beletenni, ezért először meg kellett szárítani. Egy vörös- és egy lilahagymát vágtam félkarikára, sütőpapírral bélelt tepsin szétterítettem, majd kb. 40-50 fokos sütőben szárítottam míg a nedvessége jó részét elveszítette. Az ipari mennyiségű kekszhez kaptam egy jó nagy adag szárított hagymát.

Ahhoz, hogy a kekszek jó ropogósak legyenek a liszt egy részét lecseréltem kukoricalisztre.
 Hozzávalók:

  • 230 g finom liszt
  • 70 g kukoricaliszt
  • 50 g reszelt parmezán (elhagyható)
  • 1,5  tk. só
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1-2 ek. szárított hagyma
  • 1 ek. apróra vágott friss rozmaring
  • 4-5 ek. hideg víz
Az összeállítása roppant egyszerű. Késes robotgépbe mérem a kétféle lisztet, a parmezánt, a sót, a szárított hagymát, a rozmaringot és belekockázom a hideg vajat. Elindítom a gépet, amint morzsásra keveri hozzáadom a vizet. Ahogy összeszedi egy gombóccá leállítom. Kézzel henger formára igazítom, ügyelek, hogy ne maradjon a közepén levegőbuborék. Fóliába csomagolom és legalább 2 órára, de akár 3-4 napra hűtőbe teszem.
Éles késsel szeletekre vágom. Erre az alkalomra 2-3 mm vastagra, de egyébként 4-5 milliméteresre. 190 fokos sütőben 8-9 percig sütöm.
Ha kilátogattok a kiállításra keressétek Makó standját, ott kóstolhatjátok a kekszet és megcsodálhatjátok többek között a gyönyörű fürdő makettjét is.


fotó Akció360 Ügynökség

A Vidéki Otthonban pedig ismét néhány kérdésre válaszoltam.

19 megjegyzés:

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Praliné Zsuzsi írta...

Húúú Limara, ez nagyon-nagyon tetszik!!! Imádom a sós kekszeket, és ez a hagymás verzió szuper!!! Kb. mennyi ideig tartott neked a hagyma megszárítása? Szerinted mehetne bele egy pici parmezán is? Ha igen, mondjuk annyival csökkenteni kéne a liszten?
(Bocsánat, az előző is én voltam, csak rossz fiókból!)

Limara írta...

Szia! Én előző nap szeltem fel a hagymát, 3-4 órát volt a tepsin, majd hagytam másnapig a sütőben.
Persze, parmezán mehet bele, a próba verzióba én is tettem, mennyei volt, de az ipari mennyiségből kihagytam. Mindjárt pótolom a receptben. Nem kell csökkenteni a lisztet, pluszban mehet bele 5 dkg.

Limara írta...

sőt, egy kevés kékpenészes sajttal is el tudom képzelni, de tényleg csak kevéssel, hogy ne nyomja el a hagymát

Kata írta...

Mekkora ötlet!!! gratulálok!

Rozmaring&ibolya írta...

Akkor most sajnálom,hogy az utazás szakma a hátam mögött,illetve még csak nem is leszek Pesten a kiállítás alatt, megkóstolnán szívesen, de vonzó a sajtos változat azt talán megcsinálom, én is szeretem a kukorica lisztet, a ropósat, így néha még egy kis kukoricadarát is becsempészek emiatt...

Macus írta...

Ugye ez az a finomság, aminek a próbájából én is kaptam? Isteni volt.

Tanó Móni írta...

Limara! ez a párosítás, nagyon tetszik és ahogy írtad sajtokkal! Hamar el fog fogyni, az biztos.-))

Cilee írta...

Hogy micsoda ötleteid vannak...
Szinte érzem a számban az ízét, és elképesztően jól mutat!
Gratulálok!!

fevi írta...

Marcsikám, remélem van belőle még kóstoló?!

foncsi írta...

éljen Makó:D

Cafe Cinnamon írta...

3-4 órán át szárítottad a hagymát 40-50 fokos sütőben?

Varga Kati írta...

Szia Marcsi!Mekkora mennyiség lesz ebből az adagból?Hány sütőtepsi?Van itthon kéksajtkrémem,abból mennyit tegyek,csökkentsem akkor a víz mennyiségét?Előre is köszi!Kati

Gyé írta...

Hű, ez de szuper!

Limara írta...

Köszönöm szépen!:)
Macusom, igen, ez az!:))
Évi! Egy darab sem maradt!:)
Cafe Cinnamon! Igen, kb., bár nem igazán néztem az órát.
Kati! Keveset, egy-két ek. elég bele, és úgy szerintem a vízre nem is lesz szükség. Vékonyra szelve, 2-3 mm-re lett belőle 100-120 db

ingyom bingyom írta...

Kedves Limara! Megnyitottam blogomat, és mivel nagyon sokat segítettél sütésben most továbbítom neked. Itt megtalálhatod:

http://ingyom-bingyom-taliber.blogspot.com/2011/03/dijak.html

Sajnos nem tudok ide hivatkozást menteni rendesen.

A süti nagyon biztatóan néz ki ki fogom próbálni!

ingyom bingyom írta...

A továbbítom nekedből kimaradt az, hogy egy bloggerdíjat küldök.... bocsi tavaszi fáradság az oka, hogy figyelmetlen vagyok.

Agnes írta...

Kedves Limara!

Szombaton összejövetelre megyünk és meg szeretnénk ezt sütni. Nagyon jól hangzik, viszont nem kaptunk sehol kukoricalisztet sajnos. Nagyon más lesz, ha teljesen búzalisztből készül? Ellágyul? Vagy esetleg kukoricadarából tehetünk-e bele valamennyit?

Köszi szépen!
Ági

Limara írta...

Nyugodtan készítsd búzalisztből, a dara nem jó ötlet, ropogni fog a fogatok alatt:)