2010. október 2., szombat

Sütőtökös -hagymás lepény

Pizzát kért a kisfiam ebédre. Reggel szedtem ki a hűtőből a hozzávalókat, megláttam, hogy van egy kis darab sütőtök a hűtőben. Először arra gondoltam, megsütöm a pizzák után, ha már úgyis meleg a sütő, de aztán eszembe jutott, hogy egy jó kis sütőtökös-hagymás lepény is finom lehet. Nagyon szeretem a fűszeres sütőtököt, az egyik kedvenc őszi-téli ebédem a sütőtökös sültcsirke, amit Dolce Vita-tól lestem el.
A sütőtököt meghámoztam (egy kisebb tök fele volt), majd 3 mm-es szeletekre vágtam. Olívaolaj és vaj keverékén elősütöttem, megszórtam kevés provance-i fűszerrel. Megpucoltam 3 szép lilahagymát (a gyengébb sonkahagyma volt), azt is elősütöttem, karamelizáltam.
A megkelt pizzatésztából egy adagot jó vékonyra nyújtottam, ropogós aljat akartam a lepénynek. Vékonyan megkentem tejszínnel, kiraktam a tök és hagyma szeletekkel. Friss zsályaleveleket tettem a tetejére, pár csepp olívaolajjal meglocsoltam és 230 fokos sütőben ropogósra sütöttem. Végül csepegtettem rá Giuseppe isteni citrusos olívaolajából.
Egy pohár finom borral mennyei vendégváró lehet.

6 megjegyzés:

Bea írta...

Köszi az ötletet, jól hangzik. Egy kérdésem lenne csupán- hátha te jobban ismered az ízeket, mint én... miért kell előre megpirítani a tököt és a hagymát? A sütőben, a tésztán, befűszerezve nem sül meg ugyanolyan jól?

Limara írta...

Olyan rövid ideig van a sütőben, hogy harsogó, nyers maradna mindkettő szerintem.

Bea írta...

Értem, köszi.
Én általában a félig sült tésztára rakom rá a feltétet és úgy sütöm. De valami rémlik, hogy olykor meg abszolút együtt...

Ottis írta...

Ötletes és nagyon guszta!

Ami írta...

Na ezt szívesen megkóstolnám :).
Annyira kis guszának néz ki - pedig a tök nem a kedvencem, de a hagyma nagyban "feljavítja" ;).
Mmmmmmm :)

Jutka írta...

Imádom a sütőtököt,ilyenkor nálunk sűrűn előfordul,pl.:sütőtökös-mákos muffin,sütőtökös buci tökmaggal vagy krémleves formában.Ezt a receptet is biztosan kipróbálom!