2010. október 18., hétfő

Vörösboros kakas (coq au vin)

Néhány nappal ezelőtt a férjem egy kakassal állított haza. Szerencsére nem élő jószággal, de így is a sokk volt az első reakcióm. Nem szeretem a kakast, legalábbis eddig nem szerettem. Lelki szemeim előtt most is egy hatalmas kukori képe jelent meg, ami másra nem jó, csak hogy bográcsban végezze, ahol hosszú órákon keresztül fogom főzni, hogy ne törjön bele a fogunk. De ez a kakas kicsi volt és gyönyörű sárga, igazi kapirgálós. Olyan, ami boldogan uralkodhatott a baromfiudvarban, csakhogy a balga a gazdáin is uralkodni akart, így levágásra ítéltetett. Mivel boldogan élt, kedvére kapirgálhatott, a húsa is ízletesebb, így a franciák nagy klasszikusát, a vörösboros kakast készítettem belőle. Na meg egy fazék fantasztikus húslevest, az aprólékából.
A vörösboros kakast nem cifráztam, a lehető legegyszerűbben készítettem el.
Hozzávalók:
  • kakas (vagy nagyobb tyúk, gyöngytyúk)
  • szalonna
  • kevés liszt
  • kevés vaj
  • só, bors
  • kakukkfű, babérlevél
  • 1 szál sárgarépa
  • 20-25 dkg apró gomba
  • 4-5 apró lilahagyma (sonkafajta)
  • 1 üveg száraz vörösbor
A kakast feldaraboltam, az aprólékból felkészítettem a levest, a kettévágott combokat, a szárnyakat és a négy darabba vágott mellét beliszteztem. Egy serpenyőben megpirítottam a kockára vágott bacont, a kisült szalonnát félretettem. A visszamaradt zsiradékhoz kevés vajat adtam, majd a belisztezett húsdarabokat pirosra sütöttem benne. A húsdarabokat áttettem a tefal cocott edényembe, de remek egy vaslábas vagy cserépedény is. Az ízes zsírt ráöntöttem, a húsra szórtam az egész gombafejeket, a vastag karikára vágott sárgarépát, az egészben hagyott hagymákat. Sóztam, borsoztam, bele tettem a kakukkfüvet és a babérleveleket is. Felöntöttem egy üveg száraz borral, burgundi a legjobb, majd a lefedett edényt 180 fokos sütőbe toltam. 2 óra alatt omlósra sült a hús, a szaft pedig csodásan besűrűsödött.
Zsemlegombóccal tálaltam. Ehhez három-négy zsemlét kockára vágtam, majd egy mélyebb serpenyőben egy-két evőkanál olajon megpirítottam. Míg pirult készítettem egy sűrűbb palacsintatésztát. 2 tojást kevés sóval, három-négy evőkanál liszttel és kevés tejjel jól elkevertem. Egy kis csokor apróra vágott petrezselymet is adtam hozzá, majd beleforgattam a megpirult zsemlekockákat. Félórára félretettem. Egy nagyobb fazékban vizet forraltam, majd vizes kézzel gombócokat formáztam a masszából. 15-20 percig főztem őket, olvasztott vajra szedtem és körbe pirítottam őket.
Tyúkból is mennyei:

11 megjegyzés:

duende írta...

A kokoven-t imádom! :) Az egyik legkedvencebb húsos ételem. Nagyon guszta! :)

Anna írta...

De jól néz ki!
Kérdezném, hogy volt valahol egy liszt kalauzos bejegyzésed? Mintha olvastam volna valamit régebben, de most nem lelem...

Limara írta...

Duende! Köszönöm!:)
Anna! Igen, a Péksuliban:) Jobb oldalon katt a képre:)

Limara írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Anna írta...

Drága Limara, menéztem, de nem erre gondoltam.
Egy olyan bejegyzés volt ahol arról írtál, hogy mire lehet használni a BL 80 BL 55 stb liszteket. Így "kódolva".
Vagy akkor nem te írtad? Nem tudok eligazodni. Itt kaptam Kolozsváron Tótkomlósit de az BL55. nem 8O ahogy te írod a kenyereknél.
Kár, nagy kár...

Praliné Zsuzsi írta...

Szia Limara! Nagyon jól néz kis a kakas, én is kedvet kaptam a kipróbáláshoz :) A zsemlegombóc szerepel már a blogodon? Ha nem, megkérdezhetem, Te hogy csinálod? Köszi! Zsuzsi

Ami írta...

Hú, ez valami fenségesen néz ki Limara! :)

Bianka írta...

Ez valami csodás, milyen szép színe van és jó szaftos

Limara írta...

Anna! A BL55 a finomliszt. A tótkomlósi annyira jó, hogy nyugodtan süthetsz vele kenyeret is. Én ezt az 55-öt használom kalácstésztákhoz.
Zsuzsanna! Nincs a blogomon, de kiegészítem vele a bejegyzést:)
Ami! Köszönöm, fenségesen finom is volt, még a gyerekeim is imádták:))
Bianka! Köszönöm!:))

Katina írta...

Van egy könyvem, Kafka levese a címe.

Nagyon ötletes kis gyűjtemény, receptek köré írt történetet az írója, mindegyiket egy ismert író stílusában.
Van egy a Coq au Vin-ről is, Marquez stílusában.
Szerintem nagyon élveznéd ezt a könyvet, de inkább csak érdekességnek írtam:)

Limara írta...

Megpróbálom beszerezni:) Köszi!:))