2010. október 15., péntek

Málnás linzer


Az én kis családom nagyon szereti a linzert. Legyen az egyszerű, lekvárral töltött linzerkarika, vagy épp levendulás citromkrémmel töltött linzerszív, vagy dióhabos linzer, mind-mind pillanatok alatt elfogy. Most egy „reformos” linzerrel próbálkoztam náluk, és legnagyobb örömömre ez is tetszett nekik.
A tésztájában nincs finomliszt, helyette átszitált graham lisztet és őrőlt dió keverékét használtam, a cukrot pedig mézzel helyettesítettem.

Hozzávalók:
  • 25 dkg átszitált graham vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 25 dkg őrölt dió
  • 1 kk. sütőpor
  • 25 dkg hideg vaj
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 15 dkg méz
  • 1 tojás
  • 1 üveg málnalekvár
  • 1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:

Először átszitáltam a lisztet, a nagyobb szemcsére ehhez a süteményhez nincs szükség. Az átszitált graham lisztet, diót, sütőport elkevertem, majd a késes robotgépbe készítettem. Beledaraboltam a hideg vajat, és néhány pillanat alatt morzsásra kevertem. Átöntöttem egy tálba, hozzáadtam a fahéjat, a tojást, és a mézet. Gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát, majd egy fóliába csomagoltam. Eléggé ragadós, ezért legalább két órán át hűteni kell. 

A tészta kétharmadát egy tepsibe nyomkodtam, kb. 2-3 mm vastagon. Megkentem málnalekvárral. A maradék tésztát lisztezett felületen kinyújtottam, majd egy derelyevágóval kb. egy cm széles csíkokra vágtam. A lekvár tetejét berácsoztam vele. A felvert tojással lekentem, majd 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütöttem. A tepsiben hűtöttem ki.

10 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Nagyon ínycsiklandozó! Mindenképpen elkészítem! :))))

Ami írta...

Kis guszta! Jöhet ebéd utáni desszertnek :)

4Gyerek írta...

málnalekvárral még nem volt linzer.
de ami késik, az csak ezután következik. avagy várat magára.

Bianka írta...

Nagyon guszta

Vali írta...

Limarám szinte megérezted, hogy erre a receptre van szükségem. Azon töprengtem, hogy fogadott lányomnak mivel kedveskedjek. Speciális diétán van. Ráadásul a fiam is megeszi így.

Praliné Zsuzsi írta...

Ez nagyon jól néz ki!!! Már látom lelki szemeim előtt a csinos kerek piteformámban! Lehet, hogy a ribizlilekvárommal próbálom ki :)

Aniko írta...

Nekem elèg a màlna szò ès màr màsolom is a receptet!
Ez nagyon guszta!!!

Névtelen írta...

Megcsináltam, és valami isteni lett! csak ajánlani tudom!!!:)

Limara írta...

De jó! Köszönöm szépen4:)

Gabriella írta...

Kedves Limara!

Nagyon tetszik ez a recept, és az lenne a kérdésem, hogy a méz kiváltható-e valamivel? A diétámba sajnos az sem fér bele a cukor mellett...
Köszönöm a választ!