2010. október 29., péntek

Chilis sütőtök krémleves

Az én ízlésemnek meglehetősen korán jött a zimankó. Októberben -3 fokra, deres tájra ébredni nem épp szívmelengető. Hát még ebben a zimankóban biciklizni! Alig vártam, hogy hazaérjek a piacról, szerintem még most sem engedtem ki teljesen.
Az ilyen pocsék napokat egy forró, melengető krémleves tudja csak feldobni. A sütőtök remek választás. Elég sűrűn készítem, pedig a gyerekek nem szeretik, de mi a férjemmel annál inkább. Nagyon jól variálható, szoktam narancssal, vagy birsalmával is készíteni. A húgom szokta emlegetni, hogy van Szegeden egy étterem, a Chili ha jól tudom, ahol mennyei chilis sütőtök krémlevest lehet kapni. Annyira népszerű, hogy sokszor már csak a kiírást látják, a leves elfogy mire odaérnek. Bár még nem volt szerencsém kóstolni, készítettem egy chilis változatot én is.
Hozzávalók:
  • fél sütőtök (sonkatök)
  • 2 nagyobb paszernák
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 fej salotta hagyma (vagy sonka lilahagyma)
  • friss zöldfűszer (zsálya, kakukkfű, rozmaring)
  • olívaolaj
  • 1 piros chili
  • kevés citromlé
  • zöldségleves (húsleves)
Paszternák az első változatokban nem került bele, helyette egy szál gyökeret vagy pici zellert használtam, ez utóbbi sütve édesebb. Mióta van a piacon a paszternákos nénim, mindig van itthon belőle, így most az is került bele. Sokkal finomabb lett vele a leves.
A zöldségeket, a hagymát felkockázom. Rászórom egy sütőpapírral bélelt tepsire, meglocsolom kevés olívaolajjal, zöldfűszerekkel, majd 200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt füstösre sütöm. Egy leveses fazékba teszek kevés olívaolajat, a kimagozott, apróra vágott chilit megfuttatom rajta, belekanalzom az elősütött zöldségeket, felöntöm annyi levessel ami ellepi, sózom, borsozom és puhára főzöm. Végül leturmixolom és szitán is átszűröm, hogy szép selymes legyen. Kevés citromlével igazítok az ízén. Tálaláskor joghurtot kínálok mellé, de jól illik hozzá a ropogósra sütött bacon is.

5 megjegyzés:

4Gyerek írta...

fél sütőtök mondod? :D
nézd meg nálam ennél a bejegyzésnél a képet
http://elkeszitettem-megmutatom.blogspot.com/2010/10/egy-darabig-biztositva-van.html .
a nagyobbikból mennyi leves jönne össze?
(nem rossz szándékkal írom, csak elképzeltem a mennyiséget. ha zavar ezt töröld, kérlek).
chili nekem nem bejövős, de egy finom krémleves jöhet.

Andi írta...

Nagyon jól hangzik, köszönöm szépen!
Ki fogom próbálni!

libi írta...

Igen, ez a chili.
Imádom a sütőtök levesüket. De a görög paradicsomleves is finom ott. Az is kicsit csípős. Biztosan finom volt a tiéd is.;-)

Limara írta...

!gyerek! én a helyi kínálatból indultam ki, természtesen nem ilyen mega tökre gondoltam, hanem a közismertebb sonkatökre. de javítom, hogy ne értse más is félre.
Andi! Köszönöm!:)
Hugicám! neked is!:)

Andi írta...

Megcsináltam, remek. Legközelebb azonban 4Gyerekéhez hasonló tököt keresek:)))

Köszönöm Limara!