2010. október 24., vasárnap

Burgonyás-tepertős pogácsa

Tegnap már megfőztem a burgonyákat a pogácsához, amikor mondta a férjem, hogy az előző nap vásárolt tepertő nem a legjobb ízű, nincs eléggé kisütve. Ilyenkor szokta pogácsában végezni. A krumplikat sem akartam kidobni, így lett burgonyás-tepertős pogácsa. A tésztába belekevertem a főtt krumplit, a hajtogatásokkor pedig rákentem a tepertőkrémet. A hagyományos tepertős pogácsa is mennyei, de ez nekem sokkal finomabb. A burgonyától lágy, puha a pogácsa és sokkal könnyebb mint a csak tepertősé.
Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 1 csapott ek. só
  • 12 dkg vaj (vagy margarin)
  • 3 közepes főtt burgonya (20-25 dkg)
  • 1 tojás
  • kb. 2 dl tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 30 dkg tepertő
A tejet a cukorral meglangyosítom, belemorzsolom az élesztőt, félreteszem.
A lisztet egy nagyobb tálba mérem, elkeverem benne a sót, hozzáadom a kis darabokra vágott vajat. Elmorzsolom. Közepébe mélyedést készítek, ide teszem az áttört burgonyát, tojást, tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Összeállítom a tésztát, majd kiteszem a deszkára és átgyúrom. Nem szabad túl keménynek lennie, de ne is legyen ragacsos.
Letakarom a tállal, hagyom kb. 30 percig pihenni. Ezalatt ledarálom vagy késes robotgéppel krémesre keverem a tepertőt.
A kissé megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a tepertőkrém egy részével, majd hajtogatom. A tésztát gondoltaban három részre osztom hosszában. A jobb oldali részt a középsőre hajtom, majd ennek tetejére a baloldali részt. Az így kapott hosszú csíkot szintén megkenem vékonyan a tapartőkrémmel. Most négy részre osztom gondolatban. Az alsó részt felhajtom a tészta közepéig, majd a felső részt is visszahajtom, szintén a közepéig. Az egyik felét szintén lekenem krémmel, majd félbehajtom. Ráborítom a tálat és ismét hagyom fél órát pihenni.
Ezután úgy fordítom a tésztát, hogy a nyitott része legyen jobb oldalon és ujjnyi vastagra nyújtom. A kenést és a hajtogatást megismétlem. A végére elfogy a tepertőkrém. Megint leborítom, harminc percig pihentetem.
Végül kinyújtom kb. 1 cm vastagra, tetejét berácsozom és az 5 cm-es pogácsaszaggtóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsire ültetem őket és ismét hagyom 30 percig pihenni. Ezalatt a sütőt előmelegítem 230 fokra. A megkelt pogácsákat lekenem felvert tojással, vigyázva, hogy az oldalára ne folyjon le, mert akkor nem lesz leveles. Kb. 16-18 perc alatt sülnek pirosra.

29 megjegyzés:

libi írta...

Nagyon guszta!

Kathy írta...

Egy-ket darabkat elfogadnek csak ugy reggelire! :))))

Jutka írta...

Hasonlót készítettem én is éppen tegnap,csak az burgonyás-sajtos volt.A hajtogatáskor sajtkrémmel kentem meg és reszelt sajtot szórtam rá.A krumplitól tényleg isteni foszlós a tésztája.Legközelebb ez a tepertős változat következik!

Unknown írta...

Én is szoktam hasonlót készíteni, csak én 25 dkg túrót is teszek bele és még egy kis libazsírt is, de csak az íze végett. És volt már nálunk is hasonló eredetű töpi, ami benne végezte. Imádjuk mi is.

Ma viszont megsütöttem életem első kenyerét és már sütöm a másodikat, mert hamar el fog fogyni....A TV Paprikán láttalak és nagyon felbátorodtam. Köszönöm!!!!

Moha írta...

Nagyon szépek lettek! Mostanában én is mindig a krumplis pogácsából indulok ki, pont azért, amit írtál, isteni finom puha az alaptészta. Így készült káposztás is, az is nagyon jó lett.

Andi/cuki írta...

Isreni! Először az anyósom krumplis pogácsája győzőtt meg, azóta én is sokszor készítem!:-))

Aledi írta...

Jaj, de éhes vagyok :)
Eddig csak júhtúróst készítettem, de ezt is ki kell próbálnom, a férjem imádná :)

Névtelen írta...

Jól néz ki, de vegetáriánus lévén, lenne ötleted, mivel helyettesítsem a tepertőt? A hajtoványos sajtkrém jó lehet bele? Esetleg más?
Aztán még egy kérdés, ami nem illik teljesen ide, de régóta érdekel és szerintem tutira meggyőző választ kapok: a liszt átszitálása miért és mikor fontos? Egyes receptek írják, mások nem, de mikor nélkülözhetetlen ez a művelet vagy kihagyható mindig?
Üdv,
Évi

Limara írta...

Évi! Ha kihagyod a tepertőt, akkor más tésztával kell dolgoznod, mert a tepertő miattebben a tésztában kevés a zsiradék. Helyette ajánlom pl. a hagymás pogácsát, annak hasonló a tésztája, megfelelő zsiradékmennyiséggel.
Ha átszitálod a lisztet több levegő kerül közé, magasabb széllősebb lesz tőle a tészta. Elvileg bármikor alkalmazható, de bevallom őszintén, én csak a piskóta jellegű tésztáknál szitálom, máskor a lustaságom miatt elhagyom.

trinity írta...

Jajj, de régen ettem ilyet! Akkor erre is megkaptam a tuti receptet-köszi!!

Kató írta...

Évi, én - vega lévén - sokszor csinálok "áltepertős pogácsát". A szezámmagot szárazon megpirítva, ledarálva (kávédarálón), sóval, borssal ízesítve, olajjal (kalóriamániások kedvéért lehet fele olaj, fele víz is) kenhetőre kikeverve a tepertőkrémhez megszólalásig hasonlító izét kapunk, amit aztán tovább lehet fejleszteni. Tepertős pogácsába, tepertőkrémnek stb. Annyira hasonlít az íze, hogy kedves szomszédunk egyszer rácsodálkozott a "tepertőkrémes" kenyérre, hogy: de hát úgy tudtam, hogy ti vegák vagytok..."
Tökmagkrémmel is isteni a pogácsa, de az túl zöld ahhoz, hogy hústermék helyett el lehessen sózni.

Kató írta...

Ó, és nem bírtam ki, sütöttem gyorsan egy kis szezámos-krumplis pogit, tényleg könnyebb és puhább így! köszi!

Névtelen írta...

Köszi Limara!
Köszi Kató!

ismét tanultam :).

Évi

Limara írta...

Köszönjük Kató! Ez tul.képpen a tahini krém, ha jól gondolom?
Évi! Szívesen!:)

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Ma megsütöttem ezt a pogácsát, de tepertő helyett azt a vajban sütött lilahagymát kentem bele, amit a hagymás pogácsádba írtál (7 dkg vaj+4 fej lilahagyma).
Az eredmény fantasztikus lett! Régóta keresem azt a krumlis pogácsa receptet, amelyik pillekönnyű és krumliízű. Pont amilyenre ez sikeredett!!!
Persze így még jó hagymaíze is volt! :)
Köszönöm!!! A férjem nevében is, aki nagy pogácsa-rajongó!
Erika

Limara írta...

Kedves Eika! nagyon örülök, köszönöm szépen!:)

Anett írta...

Kedves Limara!
Ma megsütöttem ezt az álomfinom és írtó könnyen elkészíthető pogácsát.
Ez volt életem első pogácsája, valahogy soha nem mertem hozzáfogni, mert azt hittem bonyolult. Ez a recept a cáfolat rá!
Köszönöm szépen!

igere írta...

Én ezt a változatot másképpen is ismerem. Az arányok megtartásával annyi csak a különbség, hogy a tepertőkérmet nem rákenem a tésztára hanem belerakom a tésztába és utána hajtógatom.
Ízesités szempontjából és a tepertő krémbe rakok örölt borsót és mustárt is. Láttam olyatt is aki egy kis paprikával még színesebbé tette.

Limara írta...

Ha rákenem a tepertőt, akkor levelesebb lesz a végeredmény:)

Anyatigris írta...

Ismét egy finomság, amivel boldoggá tehettem a családomat! Hála neked,és a receptednek!:)

buka írta...

Isteni lett a pogi, köszi!
Nálad még nem találtam rossz receptet! :)

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok, igazán örülök, hogy tetszenek a receptek! :)

Névtelen írta...

Én annyit szeretnék mondani,h a pogácsa nagyon jó lett és nagyon finom!
Én véletlen találtam meg ezt az oldalt ,és mivel nem ismertem félve kezdtem neki a sütésnek!De minden Új ide látogatónak bátran merem ajánlani a receptet mert nagyon jó !
Köszönöm NEKED!
Üdv.:Szilvia

Limara írta...

Kedves Szilvia! Én köszönöm Neked, nagyon örülök, hogy véletlenül rám találtál! :)

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Nagyon szeretem a receptjeidet, sok minden kipróbáltam már Tőled. Most ezt a pogácsát szeretném szombatra elkészíteni, egy buliba tervezem frissen vinni, de sajnos délelőtt nem lesz időm rá, hogy megcsináljam. A kérdésem az lenne, hogy előző nap elő lehet-e készíteni? Ha igen, mikor tegyem a hűtőbe: az első kelesztés után / a tepertőkrémmel már hajtogatva / a kész pogácsákat kiszaggatva? Amikor reggel kiveszem a hűtőből, mennyit kell szobahőmérsékleten pihentetni? Válaszodat előre is köszönöm. Kata

Limara írta...

Kedves Kata! Köszönöm szépen! :)
hajtogatás után tedd azonnal hűtőbe! Másnap kiveszed, hagyod kicsit átmelegedni, nyújtod, szaggatod, újra keleszted és sütöd:)

Eszter írta...

Most sütöttem meg ezt a pogácsát.
Szenzációs!
Jó szívvel ajánlom mindenkinek!

Tandi írta...

Kedves Limara!
Már többször megsütöttem,ízre nagyon ginom,de nekem nem lesz ilyen magas.Mindent úgy csinálok,ahogy le van írva.Mit ronthatok el?
Köszönettel.Tóth Andrea

Limara írta...

Így látatlanban csak tippelni tudok, vagy vékonyra nyújtod a tésztát, vagy kissé túlkeleszted...