2010. július 5., hétfő

Joghurtos málnafagyi

Kaptam egy fagyigépet, de majdnem kifogott rajtam. Utolsó esélyt adtam neki, ha ez a fagyi sem lett volna jó biztosan a szekrény mélyén végzi.
Számtalan jobbnál jobb, megbízható recept található a különböző blogokon. Egy egyszerű főzött, levendulás-vaníliás alapot állítottam össze először, éjszakára ment a hűtőbe, fagyigép a fagyasztóba. Másnap kivettem a krémet, egészen biztató, sűrű állagú volt, gondoltam, fél óra múlva fagyi lesz. Hát nem lett, a gép nem fagyasztotta, sőt egyre folyékonyabb lett. 40 perc után kikapcsoltam, krém a fagyasztóba, néhány óra alatt megfagyott, megettük, mennyei volt. Másnap csokifagyit készítettem, krém hűtőbe, aku fagyasztóba. Kellően lehűlt, kifagyott, gép elindít, a krém egyre hígabb. Be a fagyasztóba, néhány óra múlva megettük. Ezt még eljátszottam egy citromfagyival is.
Ezután tanácsot kértem és kaptam is. Többen állították, hogy a gép nem fagyasztja meg, csak elkeveri, be kell tenni a fagyasztóba kifagyasztani. Na ne már, akkor egy mixer is elég lenne! Valaki mesélte, hogy ő a gépet beteszi a hűtőbe, rácsukja az ajtót, ott dolgozik, így lesz tökéletes a fagyi. A hozzávalókat pedig készítés előtt fél órára szintén a fagyasztóba teszi. Ezen jót nevettem, de végső kétségbeesésemben kipróbáltam és láss csodát, működött.
Főzött krém helyett egyszerű joghurtos, gyümölcsös fagyit készítettem.
Hozzávalók:
   2 dl joghurt
   250 g málna
   4 ek. porcukor

A málnát szitán átpasziroztam, majd fél órára a fagyasztóba tettem. A joghurtot is alaposan behűtöttem. A fagyigépet betettem a hűtőbe, elindítottam, a nyíláson beöntöttem a joghurtot, málnát és a porcukrot. 20 perc alatt formázható állagú, nagyon finom fagyi lett.

31 megjegyzés:

belgasagok írta...

és addig nyitva a hűtő ajtó?

nöné írta...

Hű, ez elég macerás! Akkor én ezt kihagyom, nekem be sem férne a hűtőbe:o( Én néhány évvel ezelőtt egy Thermomix "csodamasinát" vettem, késes, abban szoktam gyümölcsfagyit készíteni, fagyos gyümölcs, joghurt, porcukor keverékével, aztán van egy "lepke" nevű alkatrésze, azzal néhány másodperc alatt krémesíti, és már ehető is a fagyi.

Bea írta...

Köszi a tippet- bár elég macerásnak tűnik. Én a fagyigép alját eleve - 18 fokon tartom, és a hűtőhideg hozzávalókkal dolgozom/dolgoztam eddig. nekem az a tapasztalatom, hogy be kell tenni a fagyikat kb. egy órára a fagyasztóba, és akkor valóban fagyis az állaga. Bár tegnap a joghurtos meggyfagyi már a fagyigépben formázható volt. :)
Mindenesetre: inkább vesződök vele otthon, minthogy megvegyem a sok aomás-állományjavítós fagyit. na nem azért, mert olyan rosszak lennének, de nálunk mindenki torkos, és sok ilyesmi elfogy.

Viki írta...

Örülök, hogy végre sikerült a fagyid és nem ment el a kedved tőle. Bár már olvastam a gondod a fagyigéppel, s gondoltam elküldöm Neked a fagyigép kézikönyvét. Nálunk aztán egy fiókban vannak rendszerezve a gépekhez tartozó utmutatók, papirok, egyebek. Hát azt hiszed ezt megtaláltam? Mire ma reggel ujra nekiestem a fióknak. Meg is van! Belecsúszott egy nagyobb dossziéban lévő papirkötegbe. De ha még mindig szeretnéd, akkor szivesen elküldöm a Hauser használati utasitását.
Bocsi, hogy ilyen hosszú regényt irtam itt Neked.
Kivánok még sok-sok fagyi-gyártást:))

Tiszi írta...

Nem akarok márkát írni, de az én fagyigépem tökéletesen működött eddig. Nem kell fagyasztani utána, közben, a krémet sem kell lehűteni hűtőben. Szobahőmérsékleten beletöltöm és kb 20 perc alatt fagyi állagú lesz. Ha meg véletlenül benne felejtem és tovább kavarja akkor meg olyan kemény jégszerű lesz, hogy kattog a gép a forgatása közben. Szóval szerintem ne ijedjetek meg a vásárlásától, mert nagyszerű találmány, csak jó gép kell hozzá. Vagy nem is tudom... de mi egész nyáron házi fagyit eszünk és isteni!

Névtelen írta...

Nem tudom milyen tanácsokat kaptál, de egy a lényeg: a gép tartályát kell fagyasztani! Nem a masszát. Én sose tettem a masszát fagyasztóba, csak hűtőbe. És tökéletes fagyi lett belőle. Igaz, nekem egy 10 éves gépem van, nem tudom a maiak milyenek. De még sose volt olyan gondom, hogy folyt volna a fagyi, ha rendesen lefagyasztottam a tartályt.

Bianka írta...

Nagyon szépséges

Hugi írta...

Sziasztok Limara és Fagyis Lyánykák!
Szerintetek gép nélkül fél óránkénti keveréssel is kapok ilyen szép fagyit?
eddig jól sikerültek, csak azok a recik kicsit több hozzávalót tartalmaztak.
Válaszaitokat előre is köszönöm:
Hugi

Bea írta...

Huginak: én egyszer készítettem fagyigép nélkül, 5x kellett átkeverni/átturmixolni. Hát, nem lett olyan lágy, habos, mint a tegnapi meggyfagyim. A tegnapi viszont: este betettem a fagyasztóba, mert nem bírtam megenni- ma kivettem, egy órát állt a hűtő mellett, mert megfeledkzetm róla, és nagyon finom habos volt, úgyhogy nagyon örülök, hogy végre sikerült . :)

Hugi írta...

Szia Bea!
Köszönöm a válaszod. Sajnos egyenlőre fagyigép nélkül vagyok kénytelen élni, viszont az ikeában vásárolt kis keverő eszköz (nem tudom, h mi a hivatalos neve) tökéletes habos állapotba szokta hozni a fagyijaimat.

Puding próbája az evés, nemdebár? ;)

vimizo írta...

Így van, ahogy itt írja valaki szintén. A fagyigép akkuját le kell készítés előtt fagyasztani. Minimum 24 órát legyen a gaygasztóba. ( nekem mindig ott van, fagyikészítés után elöblítem gyorsan, és teszem is vissza a fagyasztóba ) Ha eléggé le van hülve az akku, akkor fél óráig kb használható, és le is fagyassza a fagyit, hisz a jégkristályokat összetöri, nem fagy tömbbé a massza.
Főzőtt krémet használok alapnak mindig, és soha nem hűtöm elő főzés után, és a gép megbírkózik vele, gönyörű fagyikat készít.
Próbáld meg :)

Bea írta...

Hugi: Ha az neked bevált, akkor minden OK- szeretem az Ikeát, az ötletes dolgok miatt. Amúgy láttam nemrég 3500 Ft-ért egy darabológépet, és volt valami habosító szerkenytyűje is- azon is gondolkoztam, hogy hátha azzal is lehetne csinálni fagyit?

Ami írta...

Nagyon guszta!

Zsóka írta...

Sokat kinlódtam én is de a régi Horváth Iloma szakácskönyvében leírt receptek tökéletesek. Merem ajánlani mindenkinek.

Névtelen írta...

Bea, szerintem inkább tegyél még pár ezret hozzá, és vegyél normális fagyigépet, ne darabológépet. Én biztos nem kavargatnám félóránként, bármennyire imádom is a fagyit...

szindi írta...

Én is így jártam Limara,végre vettem egy fagyi gépet aztán a csalódás mikor már kevertettem vagy 50 percig és semmi változás az állagában.akkor tettem be én is a fagyasztóba,finom lett így is,de így tényleg felesleges a fagyi gép.Kipróbálom ezt a receptedet,hát ha sikerül..már vagy két hete a fagyasztóban hűl a tartály:))

Bea írta...

Névtelennek: már vettem, csak egyszer kavargattam.

Mosolyrend Évi :) írta...

De jó lenne most megkostolni .)

Névtelen írta...

Mindenkinek!

Az a titok, hogy a fagyigép tartályátjól le kell fagyasztani. Fagyasztóban kell tartani, minimum 24 órát. Én az elkészített fagyi "krémet" is jól lehűtöm a hűtőben.

A bevált sorrend alap elkészül reggel, bekerül a hűtőbe. Minél előbb. Ha főzött, akkor célszerű jéggel lehűteni.

Ebéd közben elforog a fagyigép, és az ebéd végére tökéletes kérémes fagyi van a tartályban. A használati utasításban emlékeim szerint rövidebb idő volt, de az nem jó.

Üdv
Mindenkinek

nelly írta...

Én is mindig a fagyigép tartályát fagyasztottam le, és nagyon sűrű állagú lett benne a fagyi. Bár már régen készítettem. Viszont ez a málnás fagyi nagyon jól néz ki! Csak megérte ennyit gyakorolni Marcsi!-:)))))))

ehran írta...

nöné: Megkérdezhetem hol, mennyiért vetted a Thermomixet? Lement már százezer alá az ára?

Limara: Jól értem, hogy a hozzávalókat nem állítottad előre össze? Érdekes, pláne a végeredményt tekintve, ami szépen néz ki. Nem találkoztam még olyan fagyirecepttel, ahol a géppel keverték volna be, de ki fogom próbálni. :)

Limara írta...

Sziasztok!
Én lehűtöm a tartályt, már két hete folyamatosan a fagyasztóban van, sokszor 48 óra is eltelik, mire használom. A főzött fagyiknak mégsem volt elég. Így amikor el kezd dolgozni a gép beteszem a hűtőbe, rácsukom az ajtótés így már jó.
Megnézem Horváth Ilona receptjeit, köszi:))

Igen, a joghurtos faygikat nem állítom össze előre, elkeveri a gép:))

Limara írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Limara írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Limara írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
t3v, az okostojas írta...

Nem tudom, mi lehet a probléma, hacsak nincs túl meleg a konyhádban - tényleg csak az akkut kell fagyasztani, bár annyi tény, hogy fagylaltja válogatja, mennyire gyorsan készül el (fél óránál mindenképpen kevesebb, vagy nem kell teletölteni a gépet a lapát tetejéig).

Akárki akármit mond, a fagyi gép (keverés) nélkül nem lesz ugyanolyan krémes állagú, mint géppel (talán két kivételt tudnék, ami majdnem közelít), a magyarázatot l. az alábbi recept alatt:
http://okostojas.blog.hu/2008/06/20/frappuccino_fagylalt

Limara írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Sziasztok!
A fagyi állaga szerintem gépfüggő...de majd mindegyik gépet
a mélyhűtőben kell lehűteni, (de van olyan gép is, ami árammal készíti a figyit)
mármint a gép alapot, az akkus részt a használati utasitás szerinti ideig, ez 12-24 óra, és az alapanyagokat is.
Az én gépem Delonghi, mindössze 6 W a fogyasztása.Az enyémmel
meg épp az a baj, hogy nagyon is hűt, vagyis gyorsabban fagyaszt, mint kellene, így én a fagyi alapot nem hűtöm csak szobahőmérsékletre, úgy teszem a gépbe, különben nagyon szilárd lesz a fagyi. 15 perc alatt kész a fagyi.

Andi/cuki írta...

Limara, csodás a fagyi, de elképzeltem, hogy a hűtő csukva, benn meg dolgozik a fagyigép!Nem semmi látvány lehet:-D
Nekem nincs, de ha lesz végre; tuti kipróbálom!:-))

Felhőlány írta...

Csodaszép színe van ennek a fagyinak! :)
Egyébként nálam sem mindig tökéletes állagú a fagyigépből kivett fagyi. Szerintem ez a hozzávalóktól is függ... Végül a fagyasztó megoldja a problémát...:)
A tegnap esti vaníliás-pillecukros viszont 35 perc alatt tökéletesen megfagyott a gépben... :))

nöné írta...

Ehran: nem tudom, jársz-e erre még. Kb. 3 éve vettem, hááát, több százezerért egy termékbemutató alkalmával, jelenleg nem tudom, mennyit mernek érte kérni. Jó, jó a masina, de irtó drága:o(