2010. május 18., kedd

Töltött gőzölt tészta


Ildikó kérésére készült ez a tészta. Vagyis csak majdnem. Ildikó egy calzonéhoz hasonló, pörkölt maradékkal töltött tésztát keresett. Mivel nem volt maradék pörkölt, darálthúsból készítettem egy tölteléket, pörkölt ízesítéssel. Ezt akartam tésztába tölteni, majd sütőben kisütni. Épp töltögettem a tésztákat, mikor a férjem kérdezte, mi lesz ebből. A válaszra láttam egy enyhe fintort, de nem mondott semmit. Folytattam a tészták készítését, de közben járt az agyam, mit is készítsek neki, aminek örülne. Bevillant, hogy mi lenne, ha a tészták egy részét gőzölném és valami szafttal tálalnám. Így csak a fele tészta került tepsire, másik felét elektromos párolóba tettem és 15 percig gőzöltem. Mártásnak pörköltszaft lett volna jó, de nem volt, így összedobtam egy lecsót. Csakhogy én nem szeretem. Így a felét turmixba tettem, átszűrtem, majd tejföllel összeforraltam.
Végül lett egy gőzőlt és egy sütőben sült tészta, lett egy lecsó és egy sűrű mártás. A gőzölt tésztának sikere lett a felnőtteknél (Nelly barátnőmnek is tetszett, aki villámlátogatást tett nálam, a férjem azóta is emlegeti), a sütőben sütött tészta a gyerekeknél tarolt. Annyira, hogy mire fotózni akartam nem is volt. Pedig tudják a szabályt, addig nem eszünk, míg nincs kép!
A tészta egyszerű kelttészta volt:
  • 60 dkg finomliszt
  • 2 tk. só
  • kb. 3,5 dl víz
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg élesztő
Kenyérsütőgépben dagasztattam, majd hagytam duplájára kelni. Pizza tészta lágyságúnak kell lennie. Lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtottam, majd ezzel a valamivel kiszaggattam, a közepére halmoztam a tölteléket és összezártam.
 
Felét sütőpapírral bélelt tepsire ültettem, lekentem felvert tojással. Addig pihentek, míg a sütő bemelegedett 180 fokra. Kb. 15 perc alatt sültek készre.
Másik felét elektromos párolóedénybe tettem és 15 percig gőzöltem. Ehelyett lehet egy fazékban vizet forralni, a tetejére szorosan egy ruhát kötözni és erre tenni a tésztákat. Egy tállal leborítva szintén 15-20 percig gőzölném.
A töltelék lehet pörkölt maradék, amiből a húst apróra kell vágni, vagy ledarálni. A visszamaradt szaftból és kevés tejfölből annyit tenni hozzá, hogy sűrű, kenhető legyen.

Vagy darálthúsból készíteni egy tölteléket:
  • 50 dkg darálthús
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 g fokhagyma
  • só, bors
  • őrőlt kömény
  • paprika, paradicsom
  • őrőlt paprika
A hagymát finomra vágtam, kevés olajon megpároltam. A szeletekre vágott paprikát, paradicsomot is hozzáadtam, majd a darálthússal sütöttem tovább. Sóval, borssal, őrőlt köménnyel ízesítettem. Megszórtam őrőlt pirospaprikával és saját levében puhára pároltam. Ha szükséges, kevés víz mehet alá. Végül elkevertem tejföllel.
A mártáshoz hagyományos módon lecsót készítettem. Felét turmixoltam és tejföllel összeforraltam.
Jó kis ebéd lett.

20 megjegyzés:

nelly írta...

Mi az hogy jó kis ebéd lett??!!!! Isteni finom volt! Miután váratlanul estem be Hozzád, és mégis ilyen különlegességben volt részem, hát a szavam is elállt! Az ízlelő bimbóim viszont működtek, így most is a számban érzem a csodás ebéd ízét! Köszönöm Marcsi! És biztos, hogy én is meg fogom csinálni!

libi írta...

Ez biztos gyógyítaná a beteg lábat is! ;-)

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Nálunk hasonló étel "Kunsági gombóc" néven fut. Annyi a különbség, hogy először egy pörköltet főzünk. Közben szilvás gombóc tésztát készítünk. Mikor megfőtt a pörkölt, a sűrűjét húsdarálón ledaráljuk, és ezzel töltjük meg a gombócokat. Majd a visszamaradt pörköltszaftba belekeverünk tejfölt. Amikor kifőnek a gombócok, ebbe a tejfölös szaftba forgatjuk, és már lehet is enni. Isteni finom úgy is. De ezt is ki fogom próbálni. Köszönöm az újabb remek receptet. További szép napot: Andi

Bianka írta...

Valami fantasztikus. El is mentettem gyorsan :)

Ami írta...

Milyen ötletes! :) Jöhet nekem ebédre! :))))))))

erős ildikó írta...

Már régóta készülök gőzölt tésztát készíteni, de a konyharuhás macera nem csinált igazán kedvet hozzá. A pörköltes változat igazán kedvünkre való lenne, mert eddig csak édes töltelékekben gondolkodtam. Mégiscsak kipróbálom valamikor!

Moha írta...

Én most nagyon irigylem Nellyt! Mondjuk én a sütőben sültre szavazok, de üsse kő megkóstoltam volna a gőzöltet is:)

Névtelen írta...

Ezen a gasztroblogger szabályon nagyot nevettem! Addig nem eszünk, ameddig nincsen kép :DDD

Petra

vargaera írta...

Kedves Limara!

Én azért írok, hogy megköszönjem a hamburgerzsemle-receptet!
Most találtam meg és a család nagy kedvence lett! Hálásan köszönjük!

Minden jót: vaargaera

Brigitta írta...

Nagyon guszta!
Nekem is van ilyen "valamim" 3 db-os szett.Nagyon szeretem,a derelyét is ezzel szoktam készíteni,sokkal egyszerűbb azóta,gyorsabb.

Ildikó írta...

Kedves Marcsi! Köszönöm még egyszer, hogy kísérleteztél a kedvemért.
Csoda jól néz ki, hétvégén ki is próbálom.

ingyom bingyom írta...

Hol lehet ilyen tésztaösszenyomó szettet beszerezni?
És mi tartozik hozzá?
Köszi Marcsi!

bévé írta...

A spanyolok, dél-amerikaiak empanadas-a is valami hasonló azt hiszem. Tényleg Limara, csináltál már empanadast?

De klassz szerkentyű! Rá is gugliztam derelyekészítő szóra és láss csodát, gugli ismeri: http://www.shopmania.hu/shopping~online-konyha-ebedlo~vasarlas-muanyag-derelye-keszito~p-502288.html

Eisenstock Ildikó írta...

Na, így jár az ember, ha a maradékból össze akar ütni egy gyors ebédet.

Limara írta...

Köszönöm! :)
Én a Lidl-ben vettemezt a derelyekészítőt. Egy dobozban három méret volt, ez a középső. Azaz annyinak kellett volna lennie, de az enyémből hiányzott a legkisebb:(

Névtelen írta...

Knédlit is szoktál készíteni?
Párán főtt kis cipó, a csehek leginkább husival, párolt káposztával kínálják.

Limara írta...

Igen, szoktam, nagyon szsretem. Káposztával, füstölt kolbásszal, oldalassal, hmm... Nagygombócként ismerem, a keresztanyám sváb rokonaitól:)

Névtelen írta...

örülök :)
jó étvágyat a knédlihez!

olaszorszagbajottem.wordpress.com írta...

Nagyon jol nez ki... ennek kapcsan en is a knedlirol kerdeznelek. Mar egy ideje gondolkozom azon,hogy kiprobalom, de jo lenne egy tuti recept. Es valaki, aki megmondja, lehet-e sima paroloban kesziteni (es nem a konyharuhaval letakart edeny tetejen..:) Kerestem receptet Nalad, de nem talaltam - talan csak figyelmetlen voltam??

Limara írta...

Nálam csak gőzgombócot találsz:) Igen, lehet párolóban készíteni szerintem, egy sütőpapírt szoktam alátenni:)