2010. május 26., szerda

Őzpörkölt dödöllével

Őz húst kaptunk. Első gondolatom az volt, hogy mennyire sajnálom, én soha nem lőnék le egyetlen állatot sem, őzikét meg pláne nem, hogy megegyem. Igaz, tőlem a csirkék is bottal kapirgálnának öregségükre, képtelen lennék levágni őket. Tudom, tudom, hogy mindenkinek azt kellene megennie amit saját maga nevel fel, termel meg, de... Inkább a közeli tanyáról megveszem a nénitől a konyhakész kapirgálós csirkét, gyöngyöst, kacsát. Őzikére visszatérve, szegényt már lelőtték, a húsa pedig gyönyörű volt.  Egy részét eltettem sütni, a többit pedig feldaraboltam pörköltnek.
Szétnéztem a neten, hogyan készítik mások. Az első amit megnyitottam, Horasz receptje volt. Tovább nem is kerestem, annyira egyezett az elképzelésemmel. Talán az arányok mások kicsit.
Hozzávalók:
  • 2 kg őzhús
  • 1 ujjnyi vastag szelet húsos szalonna
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 szál répa
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 zeller
  • 1 nagyobb zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 2 babérlevél
  • só, bors, őrőlt kömény
  • őrőlt pirospaprika
  • 2 dl száraz vörösbor
A kockára vágott hagymát és a felkockázott szalonnát kevés zsíron sütni kezdem, majd hozzáadom a lereszelt répát, gyökeret, zellert, a feldarabolt paprikát, paradicsomot. Megsózom és fedő alatt puhára párolom. Ráteszem a húst, összeforgatom és megvárom, míg levet enged. Annyi vízzel engedem fel, ami épp ellepi a húst, sózom, fűszerezem és fedő alatt puhára főzöm. 4 óra kellett mire megpuhult annyira, hogy rátehessem az őrőlt paprikát. Ehhez félrehúzom először a tűzről, megvárom míg a zsiradék a tetejére jön fel, ezután hintem meg a paprikával. Rövid ideig várok, míg a paprika színe kioldódik a zsiradékban, majd visszateszem a tűzre és tovább főzöm, kb. 20 percig. Ekkor ráöntöm a bort és pár percig rotyogtatom. A pörkölt szaftja szépen besűrűsödik.
És ha már vadpörkölt, akkor dödölle véleményem szerint a legmegfelelőbb köret. Kisgyerek korunkban az apukám sokszor énekelte nekünk ezt a gyermedalt:
Éliás, Tóbiás, egy tál dödölle
Ettél belőle.
Kertbe mentek a tyúkok,
Mind megették a magot.
Fogalmam sem volt akkor, mi az a dödölle, azt hittem, csak valami kitalált szó. Az első őrségi nyaralásunkkor találkoztam vele először. Napokig ettük, vadpörkölthöz, vagy csak önmagában tejföllel, fantasztikus étel. Régen a szegények eledele volt. Ugyan egyszerű elkészíteni, de kissé fáradságos munkával jár. A receptjét még azon a bizonyos nyaraláson diktálta le egy ottani néni. Mennyiséget nem tudott mondani, hiszen nem receptből, hanem a nagymamájától tanulta.
A meghámozott krumplit ( kb. 50 dkg-ot) vékonyan felszeletelem, majd annyi hideg vízben teszem fel főni, ami épp nem lepi el. Fedő alatt egészen puhára főzöm, az a jó, ha szétmegy a krumpli. Egy krumplinyomóval összetöröm, sózom, a vizet nem szabad leönteni róla. Ezután lisztet öntök hozzá, annyit, amitől jó kemény lesz a tészta (kb. 30 dkg). Egy fakanállal simára keverem (végig a tűzön tartva) egészen addig, míg a lisztszemek eltünnek és elválik a lábas falától. Karizom erősítő munka. Egy serpenyőben zsiradékon hagymát pirítok, erre szaggatom egy kanál segítségével a krumplis tésztát. Mindkét oldalát pirosra pirítom.

12 megjegyzés:

Bianka írta...

Mennyei lehet

Andi/cuki írta...

Jaaj, Limara, azt a dödöllét de megenném!:-)) A nagymamám de finoman készítette!:-))

Névtelen írta...

Gyönyörű! És biztos Isteni finom.

Cöcke

Araniel írta...

Ilyet akarok enni...most ^^"""
Sopronban ettem szinte pont ugyanilyet. Annyira fincsi volt:) Szerintem ezt is le tudnám nyomni a torkomon :D
Nagyon guszta!!!

családi tűzhely írta...

Imádom az őzpörköltet, dödöllével még soha nem ettem. Ez annyira guszta, hogy szívesen kipróbálnám a kombinációt!

Kata írta...

Limara!
Szeretettel gratulálok a 800. rendszeres olvasóhoz!!!!

flatcat írta...

Remekül hangzik! :) Nem is tudom, mikor ettem utoljára őzet... Pedig nagyon szeretem. :)

Ami írta...

Én is valahogy így vagyok vele, sajnálom, viszont ízre annyira finom ...
Nagyon guszta a pörkölted :) Le is mentem, hogy legyen egy jó receptem.

mellissina2 írta...

Kedves Limara,nagyon guszta az őzpörköltje,és a dödölle,amit nálunk ugy hivnak Gánica,és mi rendszeresen készitjük,de egy kicsit másképp.

Török Ferenc írta...

Szia Limara
Régóta olvasom a blogod sok mindent el is készítettem.
Nagyon jó érzés tudni hogy valaki az ország másik felén el tudja készíteni a dödöllét. Minden ami hasonló az nem az, ezt üzenném azoknak akik mindenféle szörnyen elkészített ételt neveznek dödöllének.
Szeptember első felében nálunk a dödölle fővárosában van a fesztiválja.
Ez a város pedig Nagykanizsa.
Üdvözlettel, és további sok sikert kívánok.
Török Ferenc.

Limara írta...

Mellissina! megosztja velem a gánica receptjét?:)

Kedves Ferenc! Köszönöm szépen!:))Tudom, hogy láétezik Nagykanizsán a Dödölle fesztivál, remélem egyszer el is jutok rá!:)

Turák Kinga írta...

a pörkölttel még csak-csak megbirkózom, de a dödölle, már rettegek a karizom erősítő ételektől... pedig holnap lehet sor kerül rá! :)