2010. május 28., péntek

Kukoricás csavart kifli

Kukoricás péksüteménnyel kisérletezek már napok óta. Olyat szeretnék, amiben érződik a kukorica, nem szinezéktől sárga, de még puha a tésztája. Minél magasabb a kukoricaliszt aránya a tésztában, annál keményebb, tömörebb lesz a péksütemény, kenyér. Azt tapasztaltam, ha egyszerre használok kukoricalisztet és pelyhet, akkor a legjobb a végeredmény. A pehely ugyanis nem nehezíti úgy a tésztát, mint a liszt. Lehet kapni pillepehely néven hasonló állagút, mint a burgonyapehely, de helyette jó a natúr reggelizőpehely is. Kávédarálóban 2x-3x megforgatom, így adom a tésztához.
Megláttam ezt a formázási módot itt, így kenyér helyett kiflit készítettem először.
Hozzávalók:
  • 2 tk. só
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 3 dkg kukoricapehely
  • 3 ek. olaj
  • aszkorbinsav
  • 100 g joghurt
  • kb. 3 dl víz
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tk. cukor
A hozzávalókat bekészítettem a kenyérsütőgépbe és dagasztó programon 20 perc alatt könnyű, hólyagos, jól nyújtható tésztát dagasztattam. A folyadékot óvatosan kell adagolni, lehet kicsit több, lehet kicsit kevesebb szükséges, függ a joghurt sűrűségétől és a pehelytől is, de még a kukoricaliszttől is.
Kelesztőtálban hagytam duplájára kelni, majd lisztezett felületre borítottam.

120 g-os darabokra osztottam, majd egyesével gömbölyítettem őket. A zsemlékből rudakat sodortam, olyat, aminek a két vége elvékonyodik, a közepe pedig vastagabb.

Egy fapálcával (nekem van egy levágott fejű vastagabb fakanál nyelem ilyen célra) a közepétől kiindúlva kinyújtottam:


Fentről és lentről is feltekertem a közepéig:

Majd a két végét megfogva ellentétes irányba csavartam rajta egyet, ezután a csücsköket is megtekertem. Amelyiken elfelejtettem, az sütés közben szét is nyílt.

Egy nagyobb abroszt megszórtam finom szemű kukoricadarával (a durvább szeműt érdemes kávédarálón megpörgetni, mert az kemény marad sütés közben). Erre sorakoztattam arccal lefelé a megtekert kifliket úgy, hogy az abroszt felhúztam a sorok között.
Hagytam, hogy kb. 30-40 perc alatt duplájára keljenek. Egy sütőlemezt kibéleltem sütőpapírral, a kifliket óvatosan megfordítva tettem rá. Egyszerre csak hatot. 200 fokra előmelegített, gőzös sütőben sültek kb. 18 percig. Rácsra téve hűtöttem ki őket.

Ez a formázás természetesen bármelyik kenyér vagy péksütemény tésztájából elkészíthető.

21 megjegyzés:

Bianka írta...

Csodásan néznek ki

Morzsa írta...

Hú, ez iszonyú jól néz ki. Személyes kedvenceim a kukoricás dolgok, de ez még pehelykönnyűnek is látszik a fotókon.

Névtelen írta...

Tényleg nagyon guszta:)

Macsek írta...

Óóóó köszönöm!!! :D:D:D
Annyira váertam már egy kukoricalisztes receptet! Nagy örömet okoztál vele! Hétvégén ki is próbálom :))))
A formázási mód is nagyon szemrevaló!
Ismét gratulálok az eredményhez :)

Aniko írta...

Nagyon guszta!!!

Névtelen írta...

nagyon dícséretre méltó a szorgalmad!

sikerült elérned a sárga színt, amire vágytál?
apósom, mikor meglátta a kukoricakásámat, azt mondta, ez a mostani kukorica, ez semmi, gyerekkorában a kukoricakása valóban sárga volt...

Macsek írta...

Limara,
mit gondolsz? Ha a folyadékot kukoricatejjel( kukoricaszemek leturmixolva, lecsepegtetve) helyettesítem, jó lehet? Arra gondoltam, ez intenzívebbé tenné a kukorica-ízt..

Moha írta...

Mint egy csokor virág,olyanok! Gyönyörű lett!

anya9 írta...

Húúú, ezt megsüssük !!! ;)
Igen mutatós.

Wise Lady írta...

Gyönyörű ez a kosár kifli!

egycsipet írta...

Nagyon szépek lettek!

SpeckoHU írta...

Nagyon erotikusak ezek a formák...

Tamás írta...

Begyúrtam, most kel. Kíváncsi vagyok erre az élesztő-minimalista tésztára. :)

Tamás írta...

Kisült, nagyon finom, és dizájnos :)))
Képeket küldök emailra.

Névtelen írta...

Még a sárga színhez:
Az csalás lenne, ha tennél a tésztába igazi falusi tojássárgáját?
Tegnap fonott kalács sült nálunk, 1 kiló lisztre három házitojással, nagyon szép sárga lett a tészta! Picit intenzívebb sárga, mint a blogod háttere.
De olyan tojás kell ám hozzá, mint amit az anyukám ad, ahol a tyúkok nem láttak még tápot, zöldet viszont naponta 2-3x kapnak.

egy hű olvasód

Limara írta...

Nem, nem lenne csalás, sőt valószínűleg még lágyítaná is a kukorica keménységét! Ki fogom próbálni, köszönöm a tippet!:)
Én is kapirgálós tyúkok tojását használom!:))

Névtelen írta...

Szívesen :)

Unknown írta...

Szia Limara! Gratulálok, ismét szépet alkottál és biztosan finom is. Azt szeretném még kérdezni, hogy csak a 20 dkg öregtészta van benne, élesztőt már nem kell hozzátenni? Ha tudsz válaszolj, mert meg szeretném én is sütni. A válaszodat előre is köszönöm. Üdv. Zsuzsus

Gvendolin írta...

Kedves Limara, ezekbe a kiflikbe beleszerettem, először a formába aztán a tésztába. Mivel sok minden hiányzott hozzá mással helyettesítettem, így került bele aszkorbinsav helyett citrom, joghurt helyett kevés tejszín és sör. A sör azóta másban is helytállt. Többször sütöttem sok vendégségbe vittem, mindenhol sikert aratott. A kukoricadara és a hajtogatott vászon kelesztőforma pedig egyszerűen tökéletes.

buccca írta...

Kedves Limara!

Mostanában nagyon sok receptedet kipróbáltam, imádom őket, nem győzök válogatni közülük. Tegnap erre a kiflire esett a választásom, minden simán ment, gyönyörűek lettek, de nekem nem lettek igazán puhák, pedig mindent a recept szerint csináltam. Próbálom a gázsütőre fogni, nem süt már igazán jól. Van tipped, mi lehet a hiba?

buccca

Limara írta...

lehet, hogy kicsit túlsült, de ez egyébként sem az a nagyon pihe-puha péksütemény, a kukoricaliszt keményíti a tésztát...