2010. március 29., hétfő

Lepénykenyér


Ezt a lepénykenyeret a szükség szülte valamelyik este. Vacsoránál elfogyott az összes kenyér, rosszul számoltam, azt gondoltam, reggelire is marad belőle. Ilyen vészhelyzetekre szoktam tartani a fagyasztóban kenyeret, de most ott sem volt. Maradt a korán kelés lehetősége, bolt, kifli vásárlás. De a kicsi megkérdezte, hogy vihet-e másnap grillhúsos szendvicset az iskolába. Kiflibe nem tudok egy nagy szelet húst bepaszírozni, zsemlét pedig nem szereti, mármint a boltit, azt mondja, nem lehet elrágni és fel is sérti a szájpadlását. Így a bolt elvetve, koránkelés marad, hússütésre. Kenyérsütésre már nem volt idő, éjfél után sült volna ki, ami nem nagyon lelkesített. Így bekészítettem egy egyszerű kenyértésztát, amiből az első kelesztés után lapos korongokat formáztam.
Hozzávalók:

  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 20 dkg öregtészta
  • 2 ek. burgonyapehely(elhagyható)
  • csipet aszkorbinsav
  • 1 dl tej
  • 2 dl víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. cukor
  • 1,2 dkg élesztő
Öregtészta elhagyható, ebben az esetben az élesztőt 2 dkg-ra kell emelni.
Bepakoltam mindent a kenyérsütőgépbe, kicsit lágyabb tésztát dagasztattam, mint a hagyományos kenyértészta. Egyrészt így gyorsabban kel, másrészt könnyebben formázható. Most a gépben hagytam duplájára kelni, de természetesen kelesztőtálban is lehet kelszteni.
Miután megkelt enyhén lisztezett felületre borítottam, 6 egyforma darabba vágtam. Gömbölyítettem őket, majd 10 perc pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtottam mindet.
Sütőpapírral bélelt tepsin kelesztettem ismét 30 percig, langyos helyen. Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítettem. A megkelt tésztát alaposan bepermeteztem vízzel, így ment a forró sütőbe, aminek az aljába is löttyintettem vizet. (Még nem próbáltam ki, de Latsia tanácsolta, hogy néhány jégkockát dobjak a sütő aljába, tökéletes gőzt eredményez és biztonságosabb mint a víz locsolás).
Kb. 30 perc alatt sültek szép pirosra.
Most ilyen lepénykenyerek vannak a fagyasztóban vésztartaléknak, úgyanis tökéletes szendvicsalap volt. Kisfiam, aki egyébként nagyon rossz evő, az utolsó falatig megette a szendvicset.


21 megjegyzés:

elina írta...

Hat ez bizony nagyon jol nez ki...de ami igazan lenyugozott hogy kepes voltal ejjel lepenyeket es kora reggel hust sutni. Hat nem vagy semmi az biztos...minden elismeresem a tied!:-)

egycsipet írta...

Nagyon jó ötlet ez a kenyér!

Nincs is nagyobb elismerés annál, mint amikor a gyerkőc az utolsó morzsáig elpusztítja a főztünket! :))

Julika írta...

Húúú de jó ötlet vésztartalékra. Én is készítek a fagyasztóba hamarosan.

Timie írta...

Hát ez valami zseniálisan gusztán néz ki:) megkérdezhetem, hogy mikor fagyasztod le? miután kisültek?

tökmagi írta...

Szia!Lenne egy kérdésem.Vettem kovászport.Használtál már?Mert vettem,de nem tudom,hogy tegyem a kenyérbe.:-/

Limara írta...

Köszönöm! :))
Timie! Rögtön, ahogy kihültek! :))
Tökmagi! Egyszerűen csak szórd a többi hozzávaló közé. Nem lesz tőle kovászos a kenyér, inkább csak a szerkezetét javítja, mivel tejsavót tartalmaz a kovászpor. Ha jól emlékszem 50 dkg liszthez kell 1 ek?

Unknown írta...

Limara, a családod remélem tudja, hogy mekkora kincs birtokában van! Csodálom az energiádat, hihetetlen vagy! Ez a reggel frissen kisütött grillhúsos szendvics isteni² lehet! Következö életemben szeretnék a kisfiad lenni ;o)

Ilyen lepényt szeretnék már hetek óta sütni, nem vicc! Nekem egy spanyol receptem van, de ezt is kipróbálom! Próbáld meg félbevágva megpirítani, aprított paradicsommal, olívaolajjal, pici só a tetejére...

Kata írta...

Én is azt mondom, hogy a lepény is csúcs, de te meg ANYA vagy, így, nagybetűkkel (vastagítani nem tudok itt...)!!!
Jó puha lett egyébként a belseje?

Edó írta...

Mindig olyan szep dolgokra vagy kepes a csaladodert!Minden tiszteletem es elismerem erte,nem sokan tennek meg,de egy szereto anyuka mindenkepp:)

Bianka írta...

Limara te egy hős vagy, fantasztikusan jól néz ki

Vali írta...

Limarám nagyon jól néz ki. Mi mindenre vagy képes a fiúkért.
Ez egy jó ötlet, a fagyasztó töltésére.

Tinkmara írta...

Milyen okos ötlet. Köszönöm. Ma én is boltit pakoltam az emberemnek, el is szottyant a kedve. De holnapra már lesz ilyen is remélem. Nagyon ügyes vagy! És milyen ötletes. Köszönjük!

Raindrop írta...

Óóó, csak 1 hétre légy a mostoha anyukám. :)
Micsoda finomság!!! Tökéletes!

Névtelen írta...

Nálunk ezt hívjuk zsemlyének :) A szép nagy klasszikus gömbölyű zsemlyéket ugyanis nem tudják a szájukba venni a hároméveseim, ezért ugyanígy szoktam megformázni a zsemlyéket. Sokkal élvezetesebb így az evés, nem csúszik szét az ember(meg a kicsi ember) kezében.

Legtöbbször jó sötét tésztából sütöm, a búzaliszt felét zabliszt + rozsliszt + búzakorpa + árpaliszt keverékkel helyettesítem.

Ja, és most írom le, bár mailben akartam. Valahol olvastam, hogy a frissen őrölt lisztből sokkal finomabb dolgok készülnek, ezért kipróbáltam késes robotgépben lisztté őrölni a pelyheket, és mondhatom, tényleg sokkal ízesebb, a boltinál picit sötétebb teljes kiőrlésű lisztet kapok.
1-2 perc kérdése az egész.

Petra

Andi/cuki írta...

Limara,ez megint szupi!:-))Igazából pitának is nézném,ha nem lenne gömbölyűbb. Jó ötlet a fagyasztó is!

Névtelen írta...

Ja, és már kérdezni akartam régebben is: A bolti kifli, zsemlye mitől olyan nyúlós, rágós?
Most nem csak a szarkazmus szól belőlem, szeretném kipróbálni, milyen lenne, ha az itthoni szuper kifliket egy picit nyúlósabbá tudnám tenni, de csak egy picit :) Nem mintha valaki is hiányolná, de hátha még jobb lenne!
Köszi!

Petra

Renée írta...

Szia! Valóban irigylésre méltó az energiád! Én még most kezdek beletanulni az igazi anyaság mikéntjébe, de erre még nem lennék képes... :)
A sütőbe pedig a vízlocsolás/jégkocka helyett egy hőálló tálba tett vizet tudnék ajánlani, talán kíméletesebb a sütőhöz is! :)
Ez a lepény pedig úgy látom, hamburgeralapnak is kiváló. Ki kell próbálnom! :)

Eszter írta...

Kedves Limara!

Az a kérdésem lenne, hogy a kenyeret hogyan fagyasztod? Bedagasztva, megformázva,majd rögtön be a mélyhűbőbe, vagy kisütöd és úgy fagyasztod le?
A másik kérdésem pedig, hogy van a Norbi update boltokban ilyen csokis croissant, amit szeretnék elkészíteni itthon magam is - persze tk lisztből, nem Norbi féléből - és a formázását tekintve úgy okoskodtam ki, hogy egyszerű kelttészta, kinyújtva, négyzetre vágva, majd hajszálvékonyságúra nyújtva, átlósan a fele beszórva kakaóval, a másik fele ráhajtva (így lesz egy háromszög) és ez feltekerve. De nem biztos, hogy ez jó, van valami ötleted?

Köszi:
Eszter

Limara írta...

Szia Eszter! Én a kenyeret kisütve fagyasztom. Amint kihűl máris zacskózom és megy a hidegre.
Nem ismerem a Norbis croissant, az enyém ilyen:
http://limarapeksege.blogspot.com/2011/01/croissant-kakaos-tesztabol.html

Névtelen írta...

Kedves Limara!

A jégkockáktól nem lesz baja a sütőnek?

Felénk úgy mondják hogy legyen egy kis edény amit nem sajnálunk és abba tegyünk vizet, így menjen a sütő aljába :) Én innen szoktam tudni azt is, hogy mikor van elég meleg a sütőben.

Limara írta...

Nem, nem lesz:) Igen, de a tapasztalat az, hogy attól nem képződik elég gőz...