2010. március 25., csütörtök

Tv, laptop a konyhában

fotó: ÁGY-ASZTAL-TV
A   http://agyasztaltv.blog.hu/ , lakberendezéssel foglalkozó blog a következő kérdésekkel keresett meg 13 gasztrobloggert:

-Van helye egy televíziókészüléknek, laptopnak a konyhában?...
-Illetve hogy a hagyományos, szakácskönyvből/sajátgyűjtéses mappából főzés ideje lejárt, és a modern nő/férfi már szinte csak különböző főzős műsorokból és laptopból süt-főz?
-A Te esetedben mi a bevált gyakorlat?
 
A válaszokat itt olvashatjátok. Én kíváncsi lennék a ti véleményetekre is!

19 megjegyzés:

Annamarie írta...

Egyetértek a Te válaszaiddal. Szerintem sem járt le a hagyományos szakácskönyvek, avagy anyáról-leányra szálló, családi receptes füzetek ideje. A jól bevált régi és a modern technika egészen jól kiegészítik egymást és megfér egymás mellett. A TV engem is zavarna a konyhában, max. ötletmerítés céljából szoktam elkapni egy-egy főzősműsort. De a gasztroblogokat egyenesen imádom...

á la carte kulinaria írta...

Hát igen, ezek megosztó kérdések.
Az én konyhám szerencsére hatalmas, egyben van a nappalival és az étkezővel. Van benne tv is. Engem egyáltalán nem zavar, sőt néha igenis inspirál. Nem sokat megy, de ha igen akkor általában travel chanel megy rajta, amin rengeteg főzés van és rengeteg információt meg lehet tudni más népek konyhájáról. Szerintem ez is egyfajta művelődés. sokan elitélik a tv-t pedig csak tudni kell rajta mit nézni. Ez az én személyes véleményem. A hosszas semmi értelme tv-zést én is elítélem (pl RTL Klub, TV2 nem is tudom mikor ment nálunk utoljára....), de egy jó utazós műsor vagy természetfilm mindig érdekel. És valjuk be, én Gordom Ramsey műsorait is szeretem. ezzel szemben nálam a tv-zés mindig mellékcselekvés. Általában akkor megy ha Tami alszik és én eközben vasalok, mosogatok, mosok stb. Én így szeretem,meg így tudom megoldani a dolgokat, multitask : ). Sajnos a sokak által említett "csak a főzésre koncentrálok" dolog nálam az esetek 99%-ban nem megvalósítható és nem is értem akinek gyereke van hogy tudja ezt megoldani??: ) Karácsonykor a libamáj terrine-t is egy bömbölő gyerek mellett készítettem... Egyik szemem mindig rajta van, mindig foglalkozni kell vele, így a főzésre, fotózásra már csak 50% jut...ez van.

Laptop: nálam ez is a konyhában van, de csak azért mert fentebb említettem nálunk ez az étkező és nappali is egyben. Itt van asztal, itt van hely dolgozni rajta.

Imádom a szakácskönyveket, ez nálam sosem megy majd ki a divatból. sokkal szívesebben főzök azokból, mint az internetről.
A blogokat én általában a fotók miatt nézegetem, a kapcsolatok miatt, szeretem megcsodálni mások műveit, de nagyon keveset főzök onnan.

Névtelen írta...

Nekem is nagy a konyhám szerencsére, egyben van a nappalival, a TV ott van, a laptop elférne a konyhában, de bevallom, kinézem a receptet, aztán kiírom egy papírra, és ha finom a végeredmény, beírom a kis receptfüzetembe. :)))
Grafomán vagyok :)

A TV-ben is szeretem a főzős műsorokat, főleg a Kapa, kasza, fakanál-t, az internet segítségével pedig bújom a gasztroblogokat, és nagyon szeretem a youtube-on a Cooking with dog szakácsnőjének a műveit :)
Persze hagyományos szakácskönyveim is vannak, ha olyan a hangulatom szeretem böngészni őket, kitalálni egy-egy menüt, sőt vannak szakácskönyvek amikre vágyom, talán a nyuszi kitalálja majd.
Féltett kincsem a nagymamám régi szakácskönyve, amiben a disznóvágástól a szappanfőzésig minden benne van :)

Limara, ismét kipróbáltam egy recepted,most a kakóscsigát. Azt hittem tuti receptem van, de ez olyan finom lett, hogy meg sem várta a család, hogy kihüljön. Apával az élen rohamoztak :)
Vera

SzKriszti írta...

Egyszerű kockás füzet, "családi receptek" címmel... az egyetlen, ami kint lehet. E füzet viszont eleve kint is lakik, a konyhaszekrényben.
Ha valami újat találok a neten,az első próba idejére papírfecnire kerül. Ha lehetetlenül hosszú, esetleg kinyomtatom.

A jól bevált kenyered, az öregtésztád, és a kalácsod szintén a füzetbe másolódtak.
Így váltál ismeretlenül is családtaggá :)))

Limara írta...

Főzős műsorokat én is szívesen nézek a tv-ben, de kényelmesen fotelból, egy füzettel a kezembe, ahova gyorsan tudok jegyzetelni:)) A konyhában csak rádió szól, a jó zene a főzést is felpörgeti.
Ellenben ha vasalok, akkor muszáj a tv-t bekapcsolnom, hogy elvonja a figyelmemet, annyira utálom:))

Köszönöm, hogy meséltetek! :)

Konyhatündér írta...

Nekünk egyáltalán nincs tévénk :-)

Azért fura lenne a laptopot lisztes/hagymás/vajas/stb kézzel piszkálni, persze kezet is lehet mosni egy-egy görgetés, lapozás előtt de az kissé megnöveli a főzés idejét.
Nem tartom túl praktikusnak, félteném is hogy valami konyhai baleset áldozatává válik.

nöné írta...

Nekem a konyhám az étkezővel van egyben, ott van egy TV, de mostanában szinte soha nincs bekapcsolva, inkább a rádió duruzsol, mig a konyhában vagyok. A laptop-nak szerencsére nincs helye, mert minden pultom hátsó része tele van pakolva mindenfélével (konyhai kütyük), az elülső felük meg szükséges az előkészítő munkálatokhoz. Bár ami igaz, az igaz, megfordult már a fejemben, hova kellene tenni, mert vannak azért szabad percek, amikor lehetne böngészni. De olyankor inkább beszaladok a nappaliba. Igaz, bánta már egy-két dolog:o) A kajálós pult felét pedig mostanság elfoglalja a nyújtótábla, hála Neked, mert szinte minden nap sül valamiféle Limaraság:o)
Nagyon sok szakácskönyvem van, az exkluzív kivitelűtől (receptek általam kipróbálatlanok) a 100 Ft-osig. Férjem is szereti nézegetni, meg vásárolni is. Netről már szereztem be recepteket, és mondhatom, egytől egyig beváltak.

jdudar írta...

Mivel amerikai konyhám van, TV nincs, de a laptop időnként melletttem van, pl, amikor a bonyolultabb kalácsfonásokat tanulgatom.

A Horváth Ilona szakácskönyv, nálam is az első, mindig kéznél van. A TE receptjeid is ki vannak nyomtatva, ha kell, kéznél legyenek.

libi írta...

Nálunk ott a kis tv a konyhában, tudod. De inkább a rádió szerepét tölti, hallgatom a híreket, miközben készül a vacsi a fiúknak. Ha eszünk, akkor viszont nem szól sem tv, sem rádió. Délutánonként, ha Dávid hazaér a suliból, tv mellett uzsonnázik, illetve inkább kiegészíti a menzai ebédet. Nem tudom meggyőzni, hogy az ízeket tv nélkül is élvezné, azt mondja, ez a kikapcsolódás suli után.
A laptopot nem viszem ki a konyhába, egyszer tettem, de azon aggódtam, hogy a lisztet fogom rászórni, vagy a tejet öntöm rá.
Van jónéhány szakácskönyvem nekem is (na jó, nem könyvtárnyi, mint Neked), de mostanában sok receptet szerzek én is a blogokról. Ezeket kinyomtatom és ha ismétlésre érdemes, akkor lefűzöm.

nelly írta...

Nálunk is amerikai konyha van, így a nappali részében van tv. Hogy mi szól rajta, az mindig a családtagoktól függ. Én sokszor csak háttér zümmögésnek hallom, mert bizony oda kell figyelni a receptre. Laptop? Sajnálnám az asztalra tenni én is. Biztos rácsapódna a tojásfehérje, vagy rászóródna a liszt. Igaz, most cseréltem benne aksit, így már vezeték nélkül is hordozhatom, de féltem. Olyan jó dolog egy kis számítógépes kütyü, amely összeköt a nagy világgal, semmi pénzért nem tenném tönkre főzés közben. Nálam is papír cetli papír cetli hátán van. Elmentem a laptopon a sok recit, és kiírva viszem át a főzéshez, sütéshez. Aztán ha beválik, megy a saját kis füzetembe, és utána már azt hordozgatom a következő alkalommal.

Bianka írta...

Én személy szerint szeretem a csöndet a konyhában főzés közben. Nincs se tv se semmi, nem is férne el. Pucolni valókat a szobába viszem az tv előtt végzem. És nincs jobb, mint agyonhasznált zsíros fecnikből főzni. Én tuti leönteném a laptopot, amilyen béna vagyok

Hugi írta...

Sziasztok!
Jelenlegi konyhámban nincs tévé, a szobából hallgatom, a két nagy adót nem nézem, csak a Viasat és a spektrum+paprika TV megy.
Nagyon sokat főzök-sütök gasztro blogokról, de rengeteg szakácskönyvvel-újsággal rendelkezem, azokat is használom.
A laptopot pedig azért kaptam, hogy velem legyen bárhol. Tehát a konyhában is, az új konyhában már külön helye lesz.
A gasztroblogokkal úgy vagyok, hogy ha találok egy nekem tetszőt, akkor a kezdetektől végig olvasom, és a havi menűmbe beillesztem az ott talált, nekem tetsző ételeket.
Így mindig változatos étel kerül az asztalra.
Limarától sokat sütök, ezúton is köszönöm!!!!
Köszönöm, hogy leírhattam :)

Hugi

Noémi írta...

Sziasztok!
Nálam nincs tv a konyhában, de a laptopot (mini változatát)azt néha viszem,megnézem a receptet (zacskó van mellette, hogy azzal piszkáljam, ha kell) meg aztán rádiót is azon hallgatok.
Én épp most készitem a digitális szakácskönyvemet, hogy ne kelljen mindig utána járnom, hogy hol is olvastam azt a jó receptet...leirni meg kinyomtatni már nem szoktam, inkább belemásolom ebbe a digitális szakácskönyvembe, forrással, képekkel együtt.
Azért a Horváth Ilonás kÖnyvem mellettem van meg a saját irott szakács/sütis könyvem is. Néha azért azt is jó használni.
DE ha egy új konyhám lenne, biztos szeretnék egy olyan helyet késziteni, ahol a laptopot biztonságban lehetne használni.
Mindenkinek jó sütést fözést kívánok, mindegyhogy miböl! :)
Sziasztok!

belgasagok írta...

tv az egylégtér miatt van, de nem használom. Laptopot annál inkább:) A pulton elfér, lehet közben skypolni és egyenes adásban közvetíteni a tökölődéseket. Lehet Limcsi vajaskifli receptjét nézni sütés közben:) Időnként persze ki kell takarítani a klaviatúrát:)

Tűzpadka írta...

Laptopom nincs, a konyha kicsi, viszont van egy nagy nappali...Étkező sarokkal. Főző műsorokat ritkán nézek. A gasztro blogokat imádom, nagyon sok kreatív embert találni, akik a TV- ben nem jelennek meg.
Ma voltam Lévay- nál, nagyon tetszett nekik amit mutattam. Legszivesebben sorozatot csinálna velem, mondta viccesen. Még
egyszer meg szeretném köszönni a kedvességed, hogy engem ajánlottál.
Remélem, valami fantasztikusat sikerül összehozni május végére. nagyon dolgozom rajta.
Sándor

X írta...

tovább megyek egy fokkal: ha recept tetszik sajat blogba (zart, maganhasznalatra) kimasolom es a konyhaban wifin keresztul iphone-on nézem :)
az érintőképernyő nagyon praktikus.

wetpaint írta...

én szinte mindig laptopból főzök, miközben a rádiót is onnan hallgatom. szerintem kifejezetten való a laptop a konyhába, mint ahogyan a rádió is (anélkül főzni sem tudok), de a tévé még sosem hiányzott.

Lilla írta...

Tv-paprikát van, hogy papír+ceruza társaságában nézem (leginkább Nigella + Ramsay miatt) és utána ha már kipróbáltam a fecniről a receptet és bejött, akkor átmásolom egy csodaszép füzetbe. Valamelyik blogon olvastam a következőt: "Miről ismered fel a gasztro-bloggert? Hogy lisztes a fényképezőgépe." Na ezen jót mosolyogtam, és én Caitlinhez csatlakozván mondom, hogy nekem az Iphone-om lisztes. Onnan nézem főzés-sütés közben a receptet, és néha-néha lisztes kézzel használom az érintős kijelzőt :-)

pippilotta írta...

Sziasztok!

Tévét nem tűrnék a konyhában, ALKOTNI nem lehet "hozéármándó" alatt. Főzni oké, de alkotni nem! Márpedig azt igazán érdemes a konyhában!:) Ha csak "összedobok" valamit, az meg valószínűleg az időhiány miatt van, tehát tévé ismét kilőve. Viszont: a gasztroblogok, receptoldalak miatt folyton nyitva a laptop, vagy a telefon, vagy a nappaliban a projektor...:) (Vidám dolog úgy főzni, hogy kinézek a nappaliba és a recept 2,5 m képátlón jelennek meg...:) Limara, a Te finomságaid is díszítették már a falunkat!:)

DE. Ettől még igazi élmény az is, ha a "kócoos" lapokból álló, kakaófoltos füzetkémet, vagy a nagyim cetlijeit használom, ha nem tudom, hány evőkanál cukor kell a nemtudommilyensütibe.

Modern nőként miért ne vennénk igénybe a technikát? (Kivéve nálam a TV, az csak eltereli a figyelmem)
Én a projektorra szavazok!:D (Így nem mázolod össze a gombokat sem!)