2009. november 17., kedd

Ormánsági főtt perec


Az egyházaskozári beszámolómnál említettem, hogy hoztam recepteket is. Hajni, a házigazdánk mutatott egy nagyon izgalmas szakácskönyvet. Ha jól emlékszem, ez a könyv nem került kereskedelmi forgalomba, valamilyen társaság, baráti kör adta ki azzal a céllal, hogy a környék régi receptjeit összegyüjtsék. A könyv remek. Sajnos az idő rövidsége miatt (mégsem tölthettem a napokat körmöléssel), csak néhány receptet írtam ki, de ha minden igaz, hamarosan meg lesz az egész. A receptek leírása elég furfangos. Sokat többszöri elolvasására sem értettem, pedig elsősorban a kelttésztás recepteket böngésztem. Képek nincsenek a könyvben, nehéz volt elképzelni, hogyan is kell kinéznie a kész tésztának.
A leírás szerint ezt a perecet minden jeles ünnepen, legyen az lakodalom, szüret, bármilyen közösen végzett munka, elkészítették. Lakodalmakon a nézősereg közé szórták. Általában kemencében sütötték.
Régi receptekre jellemzően ez is nagyon kevés hozzávalóból készül.
Hozzávalók:
  • 10 tojás
  • 1 dkg élesztő
  • 2 ek. só
  • 5 ek. olvasztott zsír
  • liszt amennyit felvesz (kb. 1 kg)

A receptben sem a só, sem a liszt mennyisége nem volt megadva. Liszt amennyit felvesz. Végül a 10 tojás 1 kg lisztet bírt el, ehhez 2 ek. sót adtam.
A lisztet egy tálba öntöttem, közepébe mélyedést készítettem, oda tettem a tojások sárgáját. Rámorzsoltam az élesztőt, majd meglocsoltam az olvasztott zsírral. Kacsazsírt használtam. Szélére tettem a sót. A tojások fehérjét habbá vertem, nem kell keményre, csak míg csúcsos lesz. Ezt is a tésztához adtam, majd kemény tésztát gyúrtam belőle.

A leírás szerint ezután kisodorjuk, nagyobb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, majd perecet formálunk belőle. Na ezt nem értettem. Ha pogácsa szaggatóval kiszúrom, hogy lesz belőle perec? Próbáltam, hogy a közepénél kilyukasztom és azt tágítva formázom, de nem működött. Inkább a kinyújtott tésztát csíkokra vágtam, majd azokat kissé megsodortam, két végét összecsíptem. Eleinte takaros kis karikákat gyártottam, késöbb a türelmem fogytán egyre nagyobbak lettek.

Kissé el is lapítottam őket, hogy minél több férjen majd a tepsire. Néhány igazi perec is kszült azért.

Egy lábasban vizet forraltam. A pereceket addig főztem, míg feljöttek a víz tetejére, megfordítottam, néhány másodpercig hagytam, majd sütőpapírra szedtem őket.

Hideg kamrába kerültek egy éjszakára. Másnap sütőpapírral bélelt tepsire ültettem a pereceket. Jó messzire egymástól, mert hatalmasra dagadnak a hidegen szinte összeaszalódott tészták. Forró sütőben, vagy kemencében kell pirosra sütni.
Sütés közben kirepedezik, nagyon könnyű lesz. A közepe szinte habos, a külseje jó ropogós.  1 hónapig fogyasztható.
A perec megítélése nem volt egyöntetű. A gyerekek nem szerették, legalábbis az enyémek. Küldtem anyósomnak, neki nagyon tetszett, sőt a receptet is kérte, mert a vendégei is odáig voltak tőle. Én azt mondom, érdekes. Nem lett a kedvencem, de mindenképpen megérte kipróbálni.
Ebből az adagból iprai mennyiségű perec lett, 6 nagy tepsi.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyon jól néz ki, azt hiszem, ki fogom próbálni! :) Még ha nem is ekkora mennyiségben :)
Üdv,
Dóri

Anice kötős blogja írta...

A csornai perec is valami hasonlóan készül azt hiszem (főzik-pihentetik-sütik), de a formája egy kicsit más, sajnos nem tudom már miért.
A mosoni búcsú alkalmával mindig lehet kapni a piacon.

egycsipet írta...

Nem tudom, rá tudnám-e szánni magam a munkára, de mindenképpen megkóstolnám. Annyira hívogatóak a képen! :)

Méhn Niki írta...

imádom a perecet!!! :O
a sós dolgokért nem vagyok oda, de a perec az tuti! :)) gusztaaa...

Rami írta...

Szia!
Régóta olvasom a blogot és szorgalmasan ki is próbálom a recepteket, eddig mind nagyon jó lett, köszönet érte! Ez a perec nekem is felkeltette az érdeklődésemet, mert szerintem olyasmi lehet, mint a rábaközi változata (amit lentebb csornaiként emlegettek, és amit fejsze fejével kell ütni, hogy szép hólyagos legyen) ennek a receptjét még nem sikerült megszereznem, de folyamatban van =) Nagyon szép perecek lettek, Gratulálok hozzá, meg az egész oldalhoz!

Vali írta...

Szia!
Jól néznek ki, de nekem ez kicsit macerás. Postán nem lehetne kapni belőle.

duende írta...

Hú de megkóstolnám! Isteni lehet. :)

Névtelen írta...

A tészta pogácsaszaggatóval való kiszúrása azért praktikus, mert kb. ennyi tésztamennyiség kell egy perechez, így a pereceink szép egyformák lesznek. A pogácsányi cipócskákat természetesen ezután kézzel hosszúkásra sodorjuk és perecet formálunk belőlük.