2009. augusztus 24., hétfő

Kenyérsütés gépben - jól bevált fehérkenyerem

Eléggé el nem ítélhető módon nem írtam még a gépi kenyérsütésről. Pedig a házi kenyérsütést legtöbben ott kezdjük, és késöbb is többnyire abban dagasztjuk a tésztát. Arról már nem is beszélve, hogy a Kenyérfesztiválon nagyon sok érdeklődőnek igértem róla bejegyzést.
Gépben nem nehéz kenyeret sütni, de némi kis odafigyelést azért igényel. Ki kell tapasztalni a megfelelő tészta állagot, ami a gépünkben tökéletes kenyeret eredményez. A receptek minden gépben elkészíthetőek, esetleg egy-két evőkanál folyadékot vagy épp lisztet kíván még a saját gépünk. Ez szerintem egyébként nem is annyira a géptől, mint az általunk használt liszt minőségétől, víz keménységétől függ. Liszteknek más-más a folyadék felvevő képességük ezért lehet némi eltérés. Én mindig tótkomlósi lisztet használok, de volt már, hogy az egyik szállítmány majd fél decivel több vizet vett fel. Befolyásolja a hőmérséklet, a páratartalom is, a hideg vagy a meleg beálltával szintén lehet, hogy egy picit módosítani kell a recepten. De semmi pánik!
A jó tészta rugalmas, de nem kemény, ujjunkkal megnyomva kicsit benyomódik, majd vissza is ugrik. Felülete szép síma, a dagasztás végére fényes, hólyagos.
Ha a dagasztás második felében a tészta lágy, a gép oldalára tapad miközben keveri, onnan elválva farkincát húz, az ujjunkkal megnyomva ragacsos, akkor biztos, hogy a tészta lágy. Ilyenkor kell még 1-2 ek. lisztet hozzáadni, de egyszerre csak ennyit, majd megvárni, hogy eldolgozza és szükség szerint csak ezután kell még hozzáadni a következő kanállal. Ha ennél több kell, akkor azért az már gyanús, hogy valamit elmértünk. Ha sütés közben beesik a kenyér teteje, összeesik, akkor sok a folyadék vagy az élesztő. Először a folyadékra érdemes gondolni, az általam megadott 1 dkg élesztő nem sok. Legközelebb csökkenteni kell kicsit.
Ha a tészta hangosan veri az üst oldalát, felülete rücskös, ujjunkkal megnyomva kemény, nem rugalmas, na akkor biztos, hogy a tésztánk kemény. Ilyenkor jöhet hozzá 1-2 ek. folyadék. Ezt is meg kell várni, míg beledolgozza, majd csak ezután adni még hozzá, ha szükséges.
A jól bevált fehérkenyerem szinte módosítás nélkül megsüthető kenyérsütőgépben.
Hozzávalók:
  • 2,8 dl folyadék
  • 1,5 tk. só
  • csipet aszkorbinsav (vagy 1 ek. ecet)
  • 2 ek. olaj (vagy 2 dkg vaj)
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő

A folyadék lehet csak víz, lehet csak tej, lehet fele-fele arányban víz és tej. Lehet egy kis pohár joghurt felhígítva vízzel.
Az aszkorbinsav vagy az ecet a sikérszálak fejlődését segíti elő, gondoljunk pl. a rétestésztára, abba is kell ecet, hogy könnyebben húzható legyen, ne szakadjon. Ezen felül morzsásodás gátló hatása is van.
Érdemes kenyérlisztet beszerezni, akár közeli malomból, bio,-vagy reformboltból, multikból. Ezeknek magasabb a sikértartalmuk, szebben kelnek. Egy teáskanál sikérrel feljavítható a síma 55-ös liszt is, vagy fele-fele rétasliszt és finomliszt keverékkel is javíthatunk a minőségén.
Öregtészta vagy kovász természetesen nem fontos a kenyérbe, de én bizony azt mondom, anélkül nem igazi a kenyér. Tőle lesz "bolti" jellegű az íze, már jó értelembe véve.
Az alaprecept meghagyásával csipogáskor tehetünk hozzá magvakat is. Ezektől finomabb, különlegesebb lesz a kenyér. 1-1 evőkanál len,-szezám,-napraforgó,-tökmag kerülhet bele illetve 1 ek. pehely. Ez lehet zab, rozs vagy pehelymix keverék.
Kerülhet bele akár apróra vágott aszaltparadicsom is, bazsalikommal.

Az összes hozzávalót bepakolom a gépbe, mindig ezt a sorrendet használva, így biztos, hogy nem felejtek ki semmit, ezt már álmomban is összeraknám. A gépek leggyengébb pontja viszont az üst, illetve a tüske, ami mellett elkezdik ereszteni az olajat. Ezt állítólag ki lehet védeni, de késleltetni mindenképpen azzal, ha a liszt kerül az üstben legalulra, a folyadék pedig a tetejére. Talán érdemes megfogadni a tanácsot, szervízektől származik.
A kenyeret alapprogramon, közepes méreten kell készíteni, a szín választása ízlés kérdése, én közepesre szoktam állítani.
Elindítom a dagasztást. Az egylapátos gépek azonnal dolgozni kezdenek, ezekbe télen érdemes a folyadékot szobahőmérsékletre felmelegíteni. A kétlapátosok előmelegítenek, csak ezután kezdenek dolgozni. Rövid keverés után jön egy rövid dagasztás, majd egy pár perces pihentetés. Az első dagasztás végére illik a tésztának összeállni, de ekkor még nem kell tőle várni, hogy szép síma legyen. A pihentetés után jön a második dagasztás, annak végén a csipogás. Ez jelzi, hogy most lehet beletenni a magokat, fűszereket vagy akár aszalt paradicsomot, stb... csipogás után 5 percig dolgoznak a gépek, legalábbis a legtöbb. Az öt perc letelte után jön a kelesztés. Kelesztés közben egyszer vagy kétszer a lapátok belekevernek a tésztába, ez az úgynevezett ejtés, amire szerény véleményem szerint nincs szükség. Ezért a dagasztás végén kiveszem a lapátokat a gépből, a tésztát gyors mozdulattal középre igazítom, vigyázva, hogy a gép ne hüljön le. Ekkor egy nagy összehajtogatott abrosszal letakarom az egész gépet. Ez különösen télen, a hűvösebb időben fontos. A legtöbb gép teteje nem zár rendesen, szökik a meleg, így lehet ezen segíteni. Amikor az utolsó egy órában elindul a sütés úgy igazítom ezt az abroszt, hogy a szellőző nyílások szabadon maradjanak, a gőz távozni tudjon. A csipogás azt jelzi, hogy kisült a kenyér, lehet kivenni. Rácsra téve hagyom kihülni.






Ez a kenyér jól kitöltötte az üstöt amint látszik is, viszont nem kelt túl, az pedig a kisült kenyéren látszik. Hamarabb át kellett volna kapcsolni sütésre, akkor szebb lett volna. Nagyon ideálisak voltak a körülmények, megfelelő a hőmérséklet, friss az öregtészta, ezért tapadt fel az ablakra. A kelés tökéletes volt, nem esett be a teteje, nem lett a közepén kráter.

57 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én a komáromi lisztre esküszöm, de szivesen kipróbálnám a tótkomlósit is.Hol lehet beszerezni?
Sziszi

macus írta...

Ez nekem is nagy segítség lesz, köszi. De remélem, hogy némi személyes segítségnyújtást is kaphatok majd, ha a szükség úgy hozza...
És legyen akkor gyorsan jövő hét! (Bár amúgy nem szoktam az időt siettetni)

Limara írta...

Szia Sziszi!
Sajnos csak Tótkomlóson és környékén lehet kapni. Kicsi a malom, és külföldre viszik tudomásom szerint a liszt nagy részét. :(

Macus! Megbeszéltük! :))

Brigitta írta...

Limara,ahogy olvastam a soraidat,minden eszembe jutott a kezdetekről,és a néhai kínlódásokról.Ajaj!:))De jó volt visszagondolni,főleg,hogy már nem kínlódom.:))

Wise Lady írta...

Nagyon örülök ennek a cikknek! Szívesen sütök kenyeret, de valljuk be, kissé időigényes. Én ezért sokszor használom a gépet is, mert ha dolgozom, nem sok időm van, akkor csak bele kell szórni mindent, és vacsorára már kész is a friss kenyér.

Ildikó írta...

Kedves Limara!

A kezdők nevében is köszönöm a segítséged!!Nagyon sokat tanulok Tőled és szerintem ezzel még rengetegen vagyunk így! Köszönöm a válaszodat is, amit e-mailben küldtél.
A gépi kenyeredet mindenképpen megsütöm és még a sajtos bagettel szemezek. Majd beszámolok róla.
Ildikó

Ildikó írta...

Még egy kérdésem lenne. A hozzávalóknál a folyadék szerepel legalul, úgy ahogy a leírásokban is szerepel.Később pedig azt írod, hogy a szervízek ajánlása, hogy a lisztet tegyük alulra. Akkor most szerinted melyiket érdemes alkalmazni?
Köszönöm: Ildikó

trinity írta...

Látod, Limara...Megtanítottál minket "rendes" kenyeret, kiflit, bagettet sütni, így el is felejtettem, hogy a gép is meg tudná sütni:DDD
De én azért ezt nagyon köszönöm!!!!

Kata írta...

1. Hátha valaki hasznát veszi: Békéscsabán a Mezőker boltjában lehet tótkomlósi lisztet kapni. Én is mindig azt használok, 55-öset és 80-ast is.

2. Én most, hogy édesanyámnál vagyok, sütök géppel kenyeret, ma egy hagymásat sütöttem vacsorára, egész jó lett. Mi 40 deka lisztből szoktunk sütni egyszerre; át fogom számolni a mennyiségeket, mert a végén kicsit beesett. Köszi a segítséget:)

Limara írta...

Brigitta! Mit izgultunk és lestük állandóan a gépet! :))
Wise Lady!Köszönöm! Így igaz, ha nem lennék itthon állandóan, én is gyakrabban sütnék gépben azt hiszem! :))
Ildikó! A kenyér szempontjából mindegy! Én alulra teszem a folyadékot, mert így szoktam meg,már gondolkodás nélkül nyúl a kezem a hozzávalókért mindig ugyanabban a sorrendben. Ha kímélni szeretnéd a gépedet, akkor lehet, a fordított sorrendet kellene megszoknod. :)
Kata! Nagyon köszönöm! Igen, Békés megyében kapható és még Makón is pár üzletben. De tovább nem szállítják, rákérdeztem a malomban. Épp most indult a férjem, 150 kilót kértem, hogy hozzon! :)))
Trinity! :))) Nagyon szívesen! :)

julcsika írta...

Makón hol kapható BL80-as tótkomlósi liszt?

Limara írta...

Julcsi! A Kálvin utcai ABC-ben és a Návai téren a víztoronynál szoktam látni.

Ildikó írta...

Kedves Limara!

Ugyan nem a kenyeret, de megsütőttem életem első sajtos bagettjét! :-) Jelentem, h nagyon jól sikerült. Köszönet Neked érte!
Ildikó

H. Mária írta...

Szia! Kérdésem volna. Ha itthon sütök, akkor melyik az olcsóbb a villanysütővel való sütés, vagy a gépi kenyérsütővel? Ezt azért kérdezem, mert nálunk napi 2 kg kenyér fogy. Üdv. Mária

Limara írta...

Ildikó! Én köszönöm szépen! :))

Mária! Szerintem a gép kevesebbet fogyaszt, de őszintén megmondom nem tudom. A villanysütő nem dolgozik mindig, ki be kapcsolgat, nem tudom, mennyi lehet a költsége. :(

Névtelen írta...

Szia Limara!
Évekkel ezelőtt vettem egy kenyérsütőgépet,aztán a hiábavaló próbálkozások elvették a kedvemet (sosem lett olyan állagú a kenyér,mint szerettem volna,hamar kiszáradt),és azóta is a szekrényben pihen. Olvasva a blogodat - egyszerűen gyönyőrűek a kenyereid -,ismét felbuzdultam,és lenne egy buta kérdésem: az 1dkg élesztőt csak simán belemorzsolod? Azt nem kell előtte felfuttatni?
Köszönöm a segítséget!:)
Andi

Limara írta...

Kedves Andi! Igen, egyszerűen csak a tetejére kell morzsolni az élesztőt, nem kell felfuttatni. Sok sikert! :)

Unknown írta...

Szia Limara!
Nagyon jók a receptjeid. Én szoktam kenyérsütőben kenyeret sütni. Az előzővel nem is volt semmi gond, de mióta új sütőnk van a kenyér teteje vagy beesik, vagy ha a rövid programon csinálom, akkor nem kel meg rendesen. Nem tudom mi lehet az oka. Tudnál ebben segíteni? Előre is köszönöm!
Ildi

Limara írta...

Szia Ildi! Az új géped valószínűleg kevesebb folyadékkal dolgozik, csökkenteni kellene a mennyiségét. Talán először 2-3 evőkanállal, majd ha szükséges még többel. Az én új gépem fél deci folyadékkal többet kér, mint a régi. A gyorsprogramnál meg emeld meg az élesztő mennyiségét! Üdv

Olgis írta...

Örülök, hogy leírtad.
Én a magam kárán tapasztaltam ki.
Szinte mindent így csinálok.
Még a receptem is ugyan az.Ecetet is használok.
Az első dagasztás után és kiveszem a tésztát és átforgatom a kezembe.Kívülről befelé.Így levegősebb lesz, a lapátok nem eléggé adnak bele levegőt.
És én is letakarom. Igaz csak az üveges részt.
A liszt minőségén sok minden múlik.
Kár, hogy előbb nem találtalak meg. mert ezeket mind magamtól tapasztaltam ki, amíg szép kenyerem lett.
Ma már nem veszek boltban.
És sok mindent a kenyérsütőre bízok.
Azóta a kelt tésztákat mindet benne készítem.
Szinte érzem az illatát, ha látom a fotóidat.

Névtelen írta...

Sziasztok!
Limara! Életem első jól sikerült gépi kenyere, amit a Te recepted alapján csináltam. Köszönöm!!!
Már elment a kedvem a kenyérsütögetéstől, annyi kudarc ért. :)
Manka

Névtelen írta...

Ma elkészítettem ezt a kenyeret tönkölybúza lisztből és nagy örömömre ez az első legjobb kenyerem :-)
Köszönöm neked a receptet.
Jó hogy van egy ilyen blog ahol ennyi kipróbált tuti recept van.
Stella

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszett a recept!:)

helymimi írta...

Szia Limara! Segíts nekem kérlek, hogy hány %-os ecettel tudom helyettesíteni az aszkorbinsavat! Válaszodat köszönöm! Szép estét!

Limara írta...

Enyhe, 10 %-os ecettel!:)

helymimi írta...

Köszönöm a válaszod és a receptet is! Közben meg is sütöttem, most már nekem is ez lesz a jól bevált receptem.

Zsani írta...

Kipróbáltam, kis módosítással, nagyon finom lett!

DuplaHá írta...

Szia Limara! :)

Én is most szereztem be egy kenyérsütő gépet, egyenlőre csak előre bekevert kenyérlisztből készítettem kenyeret, nagyon finomak lettek, most eldöntöttem miután olvasgattam a blogod, hogy ki fogom próbálni úgy is, hogy saját magam rakom bele a cuccot, és nem előre összekevertet veszek.
Egyenlőre még nem volt időm körbenézelődni a boltokban, így ha esetleg van valaki Hódmezővásárhelyről nem tudja hol lehet itt tótkomlósi lisztet kapni?
Márha lehet kapni, ha nem akkor egyszer fogom magam és átlépek Limara városkájába, mert olvastam hogy ott van ilyen liszt.

Limara írta...

Sajnos fogalmam sincs, de mostanában Makón sem láttam a kenyérlisztet, csak finom lisztjük van a boltokban....

DuplaHá írta...

Azért köszönöm, eddig nem láttam itt sehol olyan lisztet, ettől függetlenül vettem a "nagyi lisztjét" abból is a bl80-as kenyérlisztet, nem tűnik rossznak, bár nem tökéletes, de lehet az is baj volt volt hogy instant élesztőt raktam bele nem simát, meg nem csináltam öregtésztát hozzá, de azt hiszem pótolni fogom. :)
Mondjuk ettől függetlenül nagyon finom kenyér lett, csak picit sűrű lett, nem jött fel kellőképp.

Limara írta...

Mindenképpen cseréld le friss élesztőre. Ha azután sem emelkedik elég magasra,akkor 1-2 ek. folyadékkal többet tegyél bele!

DuplaHá írta...

Köszönöm a tippet, friss élesztővel már nagyon szép lett, és fincsi kenyérke sült, de úgy lett a legjobb, hogy 200ml vizet raktam bele meg 80ml tejet, és így lett tökéletes. Azért a joghurtos kenyereddel is kacérkodom, csak ahhoz még burgonyapelyhet nem sikerült beszereznem, sehol nem látok egyenlőre, de nem adom fel. :)

Limara írta...

Szuper! örülök! :) Burg. pelyhet bio vagy reform boltokban kapsz, végső esetben püré porral is helyettesítheted, de akár el is hagyhatod belőle! :)

Névtelen írta...

Üdvözlet a lelkes kenyérsütőknek!
Új játékos vagyok ezen a téren és ma sütöttem az első kenyeremet por élesztővel..De erről inkább nem mondanék semmit.Most próbálom a következőt frissel.Bár mire eddig jutottam már látom a sütés végét (5 perc van)Azt látom,hogy szépen feljött de behorpadt a teteje.Egylapátos Moulinex gépem van.Van valami hasznos tanácsotok?

Limara írta...

Üdv! ha behorpadt a teteje, akkor vagy a folyadék vagy az élesztő sok volt egy kicsit. Élesztő ne legyen több 1 dkg-nál, ha ennyi volt, akkor legközelebb 2-3 ek. vízzel kevesebbet tegyél bele.

mistyfy írta...

Kedves Limara! Nagyon köszönjük ezt a kiváló kenyérreceptet. Az utóbbi 1 hétben 4szer sütöttem. Egy apró krédésem van még, ami nem zavaró dolog, csak esztétikailag kis probléma. Minden kenyerem oldala szétreped: Lehet túl gyorsan emelkedik a sütőben? Vagy a csirkejéneai szűk a kenyérnek és jobban emelkedik, mint terül? Eddog azt hittem, túlkelesztem,mert eddig a kenyérsütőben kelesztettem de ma a 19 fokos konyhában hagytam, hadd dolgozza ki magát és most is megrepedt. Mintha le akarna válni a teteje. Vagy nem jól formázom? Szerinted mi lehet a gond? Nagyon köszönöm minden segítséged, és örülök, hogy rátaláltam erre a remek oldalra. Viki

Névtelen írta...

Szia Limara!
Nagyon tetszik az oldalad.
En most kulfoldon elek es ugy dontottem magam sutom majd a kenyeret. Nemsokara megerkezik otthonrol a kenyersutogepem. Otthon csak allt a polcom, mert barmikor probaltam sutni nem sikerult a kenyer.
Annyi lenne a problemam, hogy meg nem nagyon ismerem az itteni boltokat. Aszkorbinsavat nem hiszem, hogy tudok szerezni. Ecetet kerestem mar, de nem talaltam csak almaecetet, borecetet stb. Pedig etteremben mar ettem ecetes uborkat. A borecet jo a kenyerbe, vagy kihagyhatom??
Elore is koszi...

Limara írta...

Szia! Köszönöm szépen! Igen, jó, de akár el is hagyhatod! :)

Névtelen írta...

Szia Limara!
Mindenekelőtt, isteniek a kenyereid!
Januárban a férjem meglepett egy kenyérsütőgéppel, azóta nem vettünk boltban kenyeret. Sokszor sütök gépben, de már többször sütöttem sütőben is, nagyon finom lett. Csak azzal van egy kis problémám, hogy nem nagyon sikerül reggelire friss kenyeret varázsolni az asztalra. Nincs megfelelő kenyérsütő formám a hibernált kenyérhez, az időzített gépi sütéssel meg nem nagyon voltam megelégedve. Lehet, hogy valamelyik hozzávaló idő előtt működésbe lépett egy másikkal, és tettem bele öregtésztát is, lehet, hogy nem kellett volna?! Néhány napja azonban mentő ötletem támadt. Este bedagasztottam a kenyeret, majd szépen cipóvá formáltam, visszatettem az üstbe, ezután behúztam egy nylon zacsiba és betettem a hűtőbe 11 órát. Reggel áttettem a gépbe, 30-40 percet még itt pihent, majd megsütöttem. Nagyon-nagyon finom lett, csak egy kicsivel kellett korábban kelnem, és reggelire friss kenyér volt az asztalon. Azóta, ha nincs időm a jénais sütésre, akkor mindig így sütöm a kenyeret.
Üdvözlettel: Ági

Limara írta...

Kedves Ági! Köszönöm szépen! :))
Szuper az ötlet, gratulálok! :))

Nojka írta...

Kedves Limara!

Egy hete van gépem, nagyon lelkesen próbálkozom. Szerencsére az első rögtön egy sikerélmény volt, mert a kalácsom remek lett, igaz azt korábban sütőben is sütöttem sokszor.
Kenyeret viszont eddig nem sikerült hibátlant. A tegnapi próbálkozás ez a recept volt, amit itt írsz. Ízre remek, de szerintem nem kelt meg rendesen, mert csak 2/3-áig nőtt az üstnek. Amikor gyúrta, egy gombócba állt össze a tészta. gyerekeknek, férjemnek nagyon tetszett, ahogy pörög azt mondták tuti így kell ennek lennie. Lehet, hogy túl száraz volt, és attól nem nőtt meg a normális méretűre? 1 dkg friss élesztővel csináltam, gondolom abból nem kell több. Rakjak több vizet?

Limara írta...

Igen, tegyél kicsit több folyadékot. vagy a gép, vagy a liszted kíván többet az átlagosnál....

ritu írta...

Szia Limara! Azt szeretném kérdezni hogy a hűtöből kivett öregtésztát kell-e kicsit melegedni hagyni mielőtt a kenyérbe keverem vagy rögtön beletehetem, és még egy kérdés a megadott recepteket lefelezhettem-e ha fél kilos kenyeret szeretnék vagy máshogy kell kiszámolni? Nagyon szeretem az oldaladat tegnap megsütöttem a sajtos bagettedet életemben elöször és jól sikerült. Nagyon köszönöm! :-)

Limara írta...

Szia!
Köszönöm szépen! :)
Nem, nem kell pihentetni, hűtőből mehet a gépbe...
Nyugodtan felezz mindent!

Unknown írta...

Kedves Limara!

Nagy tisztelőd vagyok! És ráadásul majdnem szomszédod :) -mi Deszken lakunk!
Nagyon sok kenyérrel próbálkoztam már, de valahogy egyik sem volt az igazi. Amikor megláttam Nálad az "öregtésztás" sütőben sülő kenyeret, rögtön neki fogtam. Valamit abban is sikerült elrontanom. Na, de aztán megláttam, hogy kenyérsütőben is süthető változat van. Így aztán azóta azt a változatot sütöm, és sütöm és sütöm. Nem tudja megunni a családom :)
Szóval nagyon köszönöm Neked!
Ja és persze, megyek tovább a többei receptedre is, mert jelezni szeretném, hogy mennyi mindent megsütöttem már Tőled.

További szép napot:cs.moncsi

Frézia írta...

Szia Limara!
Tudom,hogy ez már rég volt,de ezeket a kenyereket milyen típusú kenyérsütővel sütötted?A kép alapján ez még nem a Panasonic.Az én gépem most romlott el,vennék másikat,de a Panasonic nem a legolcsóbb...Válaszod előre is köszönöm!Természetesen sütőben is sülnek a jobbnál jobb kenyerek,hála Neked! Üdv: Betti

Limara írta...

Orion gép volt. egy nagyon-nagyon rossz befektetés :(

Unknown írta...

Tótkomlósi lisztet innen rendelem:http://bolthely.hu/biobolt. GLS futár hozza 24 órán belül. Most 215 ft/kg. 40 kg-ig szállítják ki.

T.Erika írta...

Kedves Limara,
Ma megsütöttem ezt a gépi kenyeret. Mindent pontosan a recept alapján. Gyönyörűen megkelt majd amikor a gép elkezdte sütni visszaesett. Mit rontottam el?
Ez egy új gépem (régi Hausmeister volt, abban minden kenyér sikerült), ez 2 lapátos Clatronic. Ez a második kenyerem amit ezzel sütöttem és mind a kettőnél ugyanúgy jártam...
A mainál megnéztem a tészta állagát dagasztás közben és után és nem volt ragadós egyáltalán. Mit változtassak?

Limara írta...

Ha visszaesett, akkor sajnos túlkelt. Vagy a folyadék vagy az élesztő volt sok. Én inkább a folyadékra gondolnék, talán a liszt nem elég erős, amit használsz. Vagy csökkentsd még 2-3 evőkanállal a folyadékot vagy esetleg adj a liszthez 1 evőkanál sikért....vagy keverd rétesliszttel.

T.Erika írta...

Kedves Limara,
Köszönöm szépen a tanácsokat.
Közben elkezdtem variálgatni :)
A 2,8 dl folyadék helyett 2,5-öt adtam és az élesztő mennyiségét is csökkentettem egy pincurkával.
A dagasztás végén megnéztem, milyen a tészta és én még egy pincurkát (de tényleg csak egy kicsit) ragacsosnak éreztem, úgyhogy kézzel gyorsan adtam még hozzá lisztet, kézzel dagasztottam még egy kicsit.
És majdnem tökéletes lett a kenyér!!! :) Párom szerint teljesen az :)
Egyébként a Gyermelyi kenyérlisztet használom.

T.Erika írta...

Kedves Limara,
Most ismét megsütöttem a kenyeret, kisebb variációkkal (még kevesebb folyadék, egy csipet sikér és egy kevés rétesliszt).
És lőn csoda, gyönyörű szép kenyérkém lett!!! Majd kinyomta a gép tetejét! És nem esett vissza!
Köszönöm szépen a tanácsokat! :)

Limara írta...

Szuper! Nagyon örülök! :)

Unknown írta...

Kedves Limara!
30 dkg teljes kiőrlésű+20 dkg szénhidrát csökkentett lisztből készítem a kenyeret, az állagával nincs is baj, de eddig csak egyszer sikeredett szépre a teteje, legtöbbször rücskös, göcsörtös lesz. Ezt hogy javíthatnám? Köszi!

Limara írta...

kicsit több folyadékot kíván a tészta....

Unknown írta...

Elnézést lehet csak én vagyok nagyon buta, de 2lapátos gépnél mekkora kenyérre állítsuk a gépet ennél az alapanyag mennyiségnél? 750, 1000, 1250g ? Köszönettel! már dolgozik a gép, eredményről később :)

ZsóFakanál írta...

Kedves Limara!
A kenyér bele jó lett, de a teteje egy picit beesett és nem lett színe, szinte fehér maradt. Mi lehet az oka? DM-es 1050-es kenyérlisztet használtam. Köszönöm válaszát! Zsófi