2009. augusztus 14., péntek

Fougasse

Minden nemzetnek meg van a saját lepénykenyere a franciáké a Fougasse.Régen a forró kemencékben sütötték közvetlenül azután, hogy kioltották a tüzet. Készülhet simán vagy olajbogyóval, zöldfűszerekkel, de el tudom képzelni aszalt paradicsommal, füstölt, szárított sonkadarabokkal is.
Most ugyanazt a tésztát két féle módon készítettem el. Az első bedagasztott adagot éjszakai kelesztéssel a másikat hagyományosan. Jól látszik, hogy az éjszakai kelesztéssel készült kenyér felszíne gyönyörű, buborékos, míg a másiké nem. A bélzete is kicsit levegősebb, buborékosabb, de enyhén rágósabb is, míg a másik nem. Szerintem mindkettő nagyon jó lett.
A tésztája egyszerű, nagyon hasonló a mi lepénykenyerünkhöz, sütőben sütött kenyérlángoshoz.
Hozzávalók(egy adaghoz):
  • 450 g liszt
  • 1 tk. só
  • 3 dl víz
  • 3 ek. fokhagymás olívaolaj
  • 1 ek. szárazélesztő
Tetejére:
  • olívaolaj
  • nagyszemű só
  • friss, apróra vágott rozmaring
Most szárazélesztőt használtam, a francia 11 g-osat. Ezt osztottam ketté, az éjszakai kelesztésű és a gyorsabb változathoz.Dagasztógéppel dagasztattam be, 2-3 percig alacsonyabb, majd 10 percig magasabb fokozaton. A tésztának lágynak, enyhén nedvesnek, de rugalmasnak is kell lennie.
Egy kiolajozott, téglalap alakú fedeles dobozba tettem, hagytam kb. 45-50 percig pihenni. Levettem a tetejét és a tészta egyik felét óvatosan magam felé húzva visszahajtottam a közepéig, majd a másik felét is. Középen kettéhajtottam. Elfordítottam 45 fokkal és megint magam felé húzva most hármas hajtás következett, azaz a tészta felém eső harmadát a középsőre hajtottam, majd a másik oldalon is ugyanígy. Sokkal bonyolultabban hangzik, mint amilyen. Ismét hagytam pihenni kb. 45 percet.
Innen más a két tészta további felhasználása. Az elsőt ezután betettem a hűtőbe egy éjszakára.
A másikat lisztezett sütőpapírra borítottam óvatosan, hogy a levegő buborékok benne maradjanak. Tetszőleges formára, háromszögre, oválisra, téglalapra lehet vigyázva kihúzni, majd kb. 30 percet hagyni így kelni. Ezalatt a sütőt 230 fokra elő kell melegíteni. Közvetlenül sütés előtt éles késsel a tésztát több helyen bevágtam, kicsit széthúzkodtam, hogy ne tudjon összesülni. Lehet levélerezet minta, létra, de van aki mosolygós arcot formáz belőle.
Lekentem olívaolajjal, megszórtam nagy szemű sóval és apróra vágott rozmaringgal. Betettem a sütőbe, az oldalára bőven permeteztem vizet, mivel villanysütőm van, az aljára is majd 25-30 perc alatt ropogósra sütöttem.
A másik tésztát reggel kb. másfél órával a felhasználás előtt kivettem. Hagytam a pulton egy órát pihenni, hogy átvegye a szobahőt. Ezután borítottam nagyon óvatosan lisztezett sütőpapírra. Továbbiakban ugyanúgy jártam el, mint az előző tésztánál.


9 megjegyzés:

Moha írta...

Hát egy ilyet be kell hajítanom este a hűtőbe! Gyönyörűű! Ez finomlisztből vagy BL 80 -ból készült?

Moha írta...

Még egy kérdés:)) mennyi legyen friss élesztőből az éjszakázósban?

Limara írta...

BL 80-at használtam. Szerintem 1,5 elég neki.

Lívia írta...

Szia Limara, ugorj be hozzám egy kicsit játszani:)

Wise Lady írta...

No ez gyönyörűséges. Ki kell próbálni, mást nem tehetek (ez a karmám :D)

Limara írta...

Jó kis karma az! :))

Palócprovence írta...

Csodaszép! Holnap úgyis lepénykenyeret akartam sütni, bár arabot, de változtatok a terveimen...:))

gnviktoria írta...

Kedves Limara!


Néhány hónapja találtam a blogodra, a fehér kenyér recepted isteni. Tegnap találtam meg a túrós lepény receptjét. Látszólag olyan volt, mint amit a nagymamám sütött régen karácsonykor. Nem tudtam ellenállni! Megsütöttem és valóban olyan volt, eddig nem tudtam, hogyan készítette a Mama, mert szegényem sosem árulta el, de köszönöm neked, mert édesapának is nagy örömet szereztem vele.

Limara írta...

Én köszönöm Neked, boldoggá tettél!:))