2009. június 22., hétfő

Sokmagvas rozsos kenyér

Ezt a kenyeret tegnap sütöttem. Valami újra vágytam, nem a megszokott fehér kenyérre és valami új külsőre is. Teljes kiőrlésű tönkölyliszttel akartam csinálni, de elfogyott, legalábbis nem találtam meg a sok felbontott lisztes zacsi között. Maradt a rozs. Persze nagy arányban nem tettem bele, mert akkor biztosan nem ették volna meg a gyerekeim, így is féltem a fogadtatástól. Magok is vannak bőven a dobozkámban, az is ment bele.
A külsőben, mármint a vastag, ropogós héjban, a véletlen is közrejátszott. Miután megfontam a kenyérkét, sütőzacsiba tettem keleszteni, de akkorára nőtt, hogy az XXL zacsi száját sem bekötni, sem aláhajtani nem tudtam. Így voltam kénytelen betenni a sütőbe, a megfelelő gőzösítéshez beöntöttem az aljába egy kevés vizet. Ezután pedig elfelejtettem lejjebb venni a hőfokot, így végig 210 fokon sült. A végeredmény viszont így lett tökéletes, legalábbis számomra. Olyan vastagabb, ropogós héja lett, mint a régi parasztkenyereknek, imádtuk.
Az öregtésztám sem olyan volt, mint szokott. Egyik reggel bekevertettem a géppel, majd otthagytam, hogy délután beteszem a hűtőbe. Aztán szépen el is felejtkeztem róla, majd két napig ücsörgött a meleg konyhámban. Savanykás, kovász illata volt. Összecsapattam, és ebből tettem a tésztához. Így inkább lett kovászos, mint öregtésztás a kenyér, de a rozsos, magvas ízhez remekül passzolt a kovászos íz.
Hozzávalók:
  • 2,5 dl víz
  • 2 ek. joghurt
  • 20 dkg öregtészta vagy kovász
  • 2 ek. olaj
  • 2 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 10 dkg tk. rozsliszt (vagy tönkölyliszt)
  • 40 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. barnacukor
  • 1,2 dkg élesztő
  • 1-1 ek. len-,napraforgó-,szezámmag
  • 1-1 ek. pehelymix és hajdinapehely
Tetejére: nigella mag
A magok és a pelyhek kivételével az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe pakoltam, majd elindítottam a dagasztást. Szükség szerint 1-2 ek. víz vagy liszt adható még hozzá természetesen.
Az utolsó 5 percben tettem csak hozzá a magokat. Most vettem a hajdinapelyhet, kíváncsiságból tettem bele, legközelebb teszek bele többet is, finom volt a kenyérben. Mikor leállt a dagasztás kelesztőtálba tettem és duplájára kelesztettem. Enyhén lisztezett felületre borítottam és 5 egyforma darabba vágtam. Én le szoktam mérni a darabokat mérleggel. A darabokat egyenként kilapogattam, a szélüket mindkét oldalról visszahajtottam, majd feltekertem, szokásos módon minden tekerésnél jól lenyomkodtam. Mikor mind az öt készen volt, csak ezután sodortam őket kb. 2-2,5 cm vastag hurkákká. Egy nagyon egyszerű ötös fonással fontam meg.
Az öt szálat fent összefogtam, majd úgy igazítottam, hogy a bal oldalon kettő a jobb oldalon három szál legyen. A jobb oldali külső (1) szálat középre tettem szorosan a bal oldali belső szál (4) mellé. Ezután a bal oldalon lévő külső szálat(2) tettem át a jobb oldali belső szál(5) mellé. Egyszóval az a lényeg, hogy a három szál külső szálát kell mindig a szál belső szála mellé tenni. Sokkal egyszerűbb csinálni, mint leírni. Ilyen lett:
Megszórtam rozsliszttel és nigella maggal, de jó helyette bármilyen mag vagy pehely is, vagy akár el is hagyható.
Sütőzacsiba tettem, mint utóbb kiderült, feleslegesen, de a szabható zacsi megfelelő lenne neki. Biztonság kedvéért mindkét oldalát kitámasztottam egy-egy összecsavart vastagabb konyharuhával. Ezeket célszerű sütés előtt elvenni! :))
210 fokos sütőben sütöttem 40 percig. Sütőzacsi nélküli sütésnél gondoskodni kell a gőzösítésről. Vékonyabb héjhoz a hőfokot 15 perc után érdemes visszavenni 190 fokra.
Legnagyobb örömömre a gyerekeim nagyon szerették.

30 megjegyzés:

Scofield írta...

csak diszkréten:) nyeltem és azt mondtam:) hát ez a Limcsi megint feldobta a labdát:)

Raindrop írta...

Hát ez már tényleg túlzás. :DDD
Elképesztő.

Limara! Majd less be hozzám, van egy új játék... ha lesz kedved!

Ancsika írta...

Ezt megint nagyon eltaláltad!!! :)

irikova írta...

KÁPRÁZATOS! Valaki zseniális! Egyszerű ötös fonott! Áldás vagy a net-ezőknek!

Mónika írta...

Szeretem a kísérletező kedvedet!:))

Marcsi írta...

Hát ez is egy csoda!!! Mint minden, ami a blogon található! Ezért szeretünk hozzád látogatni.

Brigitta írta...

Nagyon guszta,megkóstolnám szívesen!:))

Chef Viki írta...

Ez fantasztikus! Igazi, békebeli, ropogós kenyér!

Hozzá egy kis kacsazsír és zöldpaprika, és kerek a világ :-))

Renata Kalman írta...

Amikor megnyitottam és láttam a szép kenyérkét, az ugrott be, hogy olyan falusias (mármint pozitív értelemben..)
tetszik nagyon!
Az meg, hogy fonva van, még csavar egyet a dolgon. _)

Kiskukta írta...

Nagyon szép,szemet gyönyörködtető, kedvemre való! Gratulálok!
Kár hogy nem jöttem hamarabb, mert ép most fontam meg egy kalácskát csak hármas fonattal, ha hamarabb néztem volna be, akkor ötös lett volna, majd következő alkalommal.

Vegavarázs írta...

Limara, ez a nigella mag a kalonji?

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok! :))
Vegavarázs! Igen, az az! :))

Annamarie írta...

Ez gyönyörű, tényleg szemetgyönyörködtető látvány! (Mint minden, amelyet te készítesz)

Újabb játékra invitállak, nézz be hozzám: http://amihazunk.blog.hu

dalit írta...

Azt a mindenit, ez már megint ellenállhatatlan. Na, megyek öregtésztát előkészíteni.

erős ildikó írta...

Megint nagyon finomat és mutatósat alkottál! Ötletesnek tartom a formázást is!

Csillagos írta...

Limara, ezt hogy csinálod??? Egyre gusztább, jobb falatok. És mindez olyan örömmel, igyekezettel!!! Gratulálok!!!

trinity írta...

Limara, képtelenség Téged követni, nemhogy utolérni:)))
Én most a vajas kiflinél ragadtam le-az lesz holnap....Már előre izgulok, remélem sikerül....

Tündér írta...

Limara! Nagyon tetszik ez a kenyér, kedvelem az ilyem magos,rozsos csodákat. Külön köszönet az "egyszerű" ötös fonásért!

Palócprovence írta...

Röviden csak ennyit: GYÖNYÖRŰ!!!:))

Zsuzsi írta...

Mit gyerekek, ezt én is nagyon szeretném!!!

Unknown írta...

Nem bírtam ellenállni,tegnap megsütöttem, több receptedet kipróbáltam már, ez lett a kedvencem! Hihetetlen, de tényleg rém egyszerű ez az ötös fonat!

Julika írta...

Tegnap megsütöttem ezt a kenyeredet. Nem fontam, hanem csak feltekertem és hosszabb formára hagytam. Tényleg nagyra kelt és nagyon finom. A héja jó ropogós és pihe-puha finom bélzettel. Köszönöm a receptet, ez is megy a kedvencek közé.

Limara írta...

Zsuzsa! Julika! Nagyon örülök, nekem is ez most a kedvencem! :))

Névtelen írta...

Szia kedves Limara!
Na, is elkészült. Az én konzervatív Zuram az első látásra melegebb éghajlatra küldött a magos kenyér láttán. De mivel más nem volt vacsira, ezért kénytelen volt enni belőle, először 1 szeletet, aztán még 1-et, stb. Mikor már a fél kenyeret bevágta, közölte jóllakott és holnap újból rendel. Úgy hogy elkészült a következő is, már alig bírja kivárni, hogy egy picit hűljön.
Egyszerűen fantasztikus! Ráadásul lányaim is előszeretettel ettél. Úgyhogy lehet áttérünk az "egészséges életmódra" ;-))
De azért a jól bevált, az jól bevált marad! Holnap szülinapi bulira megyünk bátyámékhoz, aki kimondottan ezt kérte ajándéknak! (persze azért kap még mást is :-))
Puszi ismét a remek receptért!!!

Panni Gyöngyösről

Limara írta...

Panni! Köszönöm szépen! :)) Nagyon örülök! :)

rossina írta...

Szia Limara!
Megcsináltam ezt is, de beletettem a sütőformába, hogy felfelé keljen, viszont így nem lett olyan szép, mint a tiéd. Kívülről. De a belseje tetszik :)Még meleg, nem kóstoltuk meg.
http://www.kep.tar.hu/vizilily/50669489/73781191#2

Magyar Vizsla Fajtamentés (Futrinka Egyesület) írta...

Én is megsütöttem ma ezt a kenyeret. BL80 helyett sima finomlisztet használtam, de tettem hozzá búzasikért. Csak megkelés után vettem észre, hogy túl lágy a tészta , nem lehetett formázni, mert ragadt, így tettem hozzá egy kis lisztet és kissé átgyúrtam még. Ezután csináltam az 5 hurkát, (vékonyabb, de hosszabb hurkákat), megfontam, majd spirál alakban körbetekertem, és kerek, szilikonos tortaformában sütöttem, az összesen 45 percből az 5.-től a 35. percig szilikonlappal letakarva. A sütő aljában volt egy vízzel teli tál.
KÉP: http://i53.tinypic.com/2csj6zp.jpg

Limara írta...

Gyönyörű lett!:)

Andrea írta...

Kedves Limara!
Némi változtatással (25dkg BL80-as liszt, a másik 25dkg pedig fele-fele arányban tk rozs, ill. tk tönköly lisz, valamint tettem bele egy kis őrölt köménymagot, és nigella mag helyett magkeveréket használtam kívülre-belülre), egyszerű formára megsütöttem a kenyérkédet, és csodálatosan finom, ropogós héjú, belül foszlós pékárú lett belőle.:) Köszönöm szépen a recepteket, biztosan sokat ki fogok még próbálni!:)
Íme az eredmény képekben:
http://www.myimg.de/?img=00564ba3.jpg
http://www.myimg.de/?img=00715c03.jpg
Andi

Limara írta...

gyönyörűség! :)