2009. június 15., hétfő

Padlizsános kenyérkék


Nagyon izgalmas a különböző zöldségek és a kenyér párosítása. Perzse itt arra gondolok, hogy a zöldségek nyers vagy sült állapotukban kerülnek bele a tésztába, nem pedig szendvicsalapként a megsült kenyérre. Volt már aszaltparadicsomos, cukkínis, sültburgonyás, medvehagymás, pirított hagymás kenyérke, most padlizsános változatot készítettem. Az ötlet a Piergiorgio Giorilli A kenyér című könyvéből származik. A saját kenyértésztámat használtam hozzá. Izgalmas, új ízű kenyérke lett. A bélzete szaftos, puha, a héja ropogós. Nem lett erőteljes padlizsán ízű természetesen, csak az fedezte fel az ízét, aki tudta, hogy ezzel készült, a többiek találgattak, de egybehangzó vélemény volt, hogy nagyon finom.
Hozzávalók:
  • 1 közepes méretű padlizsán
  • 5 dkg tk. rozsliszt
  • 45 dkg BL 80 liszt
  • 20 dkg öregtészta
  • 1 dl tej
  • Kb. 0,5 dl víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. oregánó
  • 1 tk. cukor
  • 1,2 dkg élesztő
A padlizsánnal kezdtem. Kockákra vágtam, kevés sóval megszórtam és sütőpapírral kibélelt tepsire terítettem. Vékonyan meglocsoltam olajjal és 200 fokos sütőben kb. 30 perc alatt szép pirosra sütöttem. Én nem pucoltam meg a héját, de lehet, úgy nem látszanak majd a sötét héjdarabok a kenyérben. Gyerekeknek ez fontos lehet. :)) A padlizsánt kihűtöttem.
Dagasztógépbe készítettem a többi hozzávalót a víz nagy részét visszatartottam. Nagyon nehéz a folyadék mennyiségét meghatározni, nagyban függ a padlizsántól, mennyiségétől, attól, hogy mennyire sült meg, mennyi olaj van rajta, stb. Elindítottam a dagasztást, pár percig hagytam, hogy dolgozzon a gép, munkába lendüljön a sikér. A tészta ekkor még elég kemény, de így a jó. Pár perc után adtam hozzá a padizsánt, néhány pillanatra el is vesztettem minden reményt. Nem valami szép, ahogy beledolgozza a zöldséget, reménytelennek tünik. Ha szükséges Óvatosan lehet vizet vagy lisztet adagolni hozzá, de mindenképpen elöbb meg kell várni, hogy a padlizsánt is eldolgozza. Enyhén tapadós, kiscit lágyabb tésztánk lesz. Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztettem, majd enyhén lisztezett felületre borítottam.

Lehet doboz formában sütni, lehet több kisebb kenyérkét is kialakítani. Én most 8 egyforma darabba vágtam, egyenként kis bucikra formáztam. Sütőzacskóban kelesztettem ismét duplájára őket. Óvatosan bevágtam a tésztákat, vizet permeteztem a zacsiba. 200 fokos sütőben sültek 20-25 percig.
Új lakónk is van. Kb. egy hónapja költözött ez a süni a kúszótujánk alá, jön megy a kertben, nem ijed meg tőlünk. A kígyónál azért kedvesebb kis állat, nem?

17 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Álomszép kenyerek! Szinte kiabálnak, hogy kóstoljam meg!

A sünikével óvatosan, mert terjeszti a kullancsot!

Ledorka írta...

Gyönyörűek a kenyereid - mint mindig. :)
A süni is édes, és naná, hogy jobb, mint a kígyó.... :D Érdekes, hogy nem fél tőletek. Háziasított süni. :)

Palócprovence írta...

A kenyerek csodaszépek, a sün pedig cuki! :))

Vegavarázs írta...

Limara, ez zseniális! Egyébként én sem szoktam sose lepucolni a padlizsán héját. Múlt héten csináltam rozskenyeret, jó lett. Ez a padlizsános lesz a következő.

Névtelen írta...

Köszönöm az ötletet, nagyon szeretjük a padlizsánt, hát még a kenyérben :)

Névtelen írta...

Jaj Limara elfelejtettem még megkérdezi, mivel márciusban megláttam a cukkinis kenyered, és annyira megkívántam, hogy csak ne, teleültettem cukkinivel a kert hátulját:). Szóval nekem nincs kenyérsütő formám. A kacsasütőmben is kisüthetem? Nem veszti el majd a formáját?

Ancsika írta...

Bekapnivalóan szépségesek! :) Csoda vagy!

Kiskukta írta...

Nagyon szépek a kenyérkéid, és a padlizsánért nagyon oda vagyunk mind, biztos megcsinálom én is. A sünitek nagyon aranyos!

lúdanyó írta...

Szuper ötlet! Limara, érik az a könyv :))

Wise Lady írta...

Ez gyönyörűséges!

Julika írta...

Hmmmm, nagyon jól hangzik ! Hamarosan kipróbálom.

Csillagos írta...

Limara kedves, szurkolok Neked, hogy sikerüljön egy könyvben kiadni mindezeket a csodákat - mindenki örömére!Padlizsános kenyér...álmomban sem jutna eszembe, pedig milyen ínycsiklandó!!!

Scofield írta...

most erre mit lehet mondani:) várom, hogy egyszer elronts valamit, mert kezdem azt hinni, hogy nem pékfélisten, hanem ufo vagy:)

erős ildikó írta...

Nagyon tetszik, hogy beletetted a padlizsánt a kenyérbe! A süni pedig igen helyes állat! Nálunk is volt a kertben, de csak este jött mindig elő. Egy ideje nem látom, hallom...

Raindrop írta...

Lassan tényleg pénzzé lehetne tenni a tudásod! :) Elképesztő ötleteid vannak, és tényleg minden sikerül. :)

A sünike pedig tündéri! :)

trinity írta...

Limara,
megint csodás a kenyered!!!!Le a kalappal...A fél gépem lassan a Tőled lementett receptekkel van tele-unokáim is ezt fogják készíteni:)))
Sünink nekünk is van-mindig a cicák tányérjából lefetyel, nagyon édes!

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok! :))
Tudom, hogy a süni terjeszti a kullancsot, a férjem ki is akarta lakoltatni szegényt, de egyelőre nem engedtük! :))
Ha megsütitek meséljetek majd! :))

Scofield! Legközelebb lefotózom azt is, ami nem sikerült! :))

Lúdanyó! Könyv! Ahhoz nekem kevés a tudásom én csak egy egyszerű háziasszony, anya vagyok! :))

Raindrop! Na az jó lenne, de ahhoz meg kevés a bátorságom! :))

Trinity! :)))

Fruzska! A cukkínis kenyér bizony terül, nem jó neki a kacsasütő! :(( Azaz, csak hangosan gondolkodom, ha megfordítod és a mélyebb aljába teszed, az megtartja az oldalát, nem tud szétterülni, megérne egy próbát. Vagy, mint ezeket a padlizsánosokat azokat is ilyen mini kenyérkékre formáznád :)) Majd mesélj! :))