2009. június 18., csütörtök

After Eight kalács

Tegnap szedtem a limonádéhoz friss mentát, kicsit sokat is sikerült behoznom. A konyhapulton volt egy darabka marcipán, amit valami sütibe képzeltem el. A menta és a marcipán egymás mellett eszembe jutatta az after eight kalácsot, amit ezer éve nem sütöttem már. Az ötlet innen származik. Én a hokkaidó kalácsot vettem alapul, azt alakítottam át.
Hozzávalók:
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 3 ek. cukor
  • 60 dkg liszt
  • 2 ek. kakaópor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2-3 ek. apróra vágott friss menta
  • 10 dkg kockára vágott marcipán
  • 5 dkg csokilencse
A 2 dl tejet felmelegítettem és az apróra vágott mentát beleáztattam. Hagytam kb. 30 percig állni. A kenyérsütőgép üstjébe tettem a mentás tejet, tejszínt, sót, cukrot, tojást, lisztet, élesztőt és hagytam, hogy a gép szép hólyagos tésztát dagasszon.
A dagsztás végén áttettem kelesztőtálba, kb. háromnegyed óra alatt kelt duplájára. A tésztát lisztezett felületre borítottam, ketté vettem, kilapogattam és elosztottam rajtuk a csokilencsét és a marcipánt. Feltekertem őket, majd a kezemmel hosszabra hengergettem.

Négyes fonással formáztam meg. Hagytam megint duplájára kelni, lekentem felvert tojással.Végül 170-180 fokos sütőben sült 40 percig, 15 perc után letakartam a tetejét egy fóliával.
Nagyon finom, különleges ízű kalács. A menta jól érezhető benne. A marcipánt legközelebb inkább belereszelem, úgy talán jobban fog keveredni a menta ízével.
Kenyérsütőgépben is megsüthető.

17 megjegyzés:

murok marci írta...

nagyon szép lett és végre tudom, mit kezdjek a darabka marcipánnal, ami még a téli sültalmás idöszakból megmaradt. és persze a menta is fog örülni, ha jól megtépkedem;-)

Névtelen írta...

Imádom az After Eight csokikát:). Gombóc Artúr leszármazottja vagyok:). Marcipánom viszont nincs. Anélkül is ki fogom próbálni, köszönöm szépen:):):)

Chef Viki írta...

Hmmmmmmm...

Menta nélkül, de bevállalnám! De akkor nagyon :-)

trinity írta...

Nekem is túlnőtte megát a mentám...Muszáj levagdosni egy kicsinykét:)
Csodás ötlet, Limara!!!!

Ízlésszindróma írta...

nagyon megkótolnám, de lehet egyszer megcsinálom, nagyon szupi:)

Scofield írta...

Limcsi!:) nincs hamburger zsemle recepted?

Limara írta...

Limcsi??? :))))) De van! 2,5 dl tej, 5 dkg olv. vaj, 1 tojás, 1 tk. só, 2 ek. cukor, 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő. daagsztás, kelesztés, formázás, kelesztés, tojással lekenés, sütés:))

Scofield írta...

Limcsi a Limara becézett formája:)
Köszönöm a receptet:)

Garffyka írta...

Ülök a gép előtt és sírok a gyönyörűségtől! Ez csodaszép, ráadásul menta-marcipán-csoki, hmmmmmm, maga a mennyország :D

Wise Lady írta...

Hát én már nem is mondok semmit. Nagyon kívánatos. Ezt is meg kell sütni egyszer.

Julika írta...

Húúú de régen sütöttem After Eight kalácsot. Akkor még gépben sütöttem. A Barátnőm kislánya mondja már jó ideje, hogy süssek megint, mert az olyan finom volt. De a párom nem szereti a mentát és marcipánom sincs itthon.

Vali írta...

Jaj már be sem merek nézni hozzád. Éppen örömködöm, hogy shortjaim rám jönnek. Hétfőn elutazunk 2 hétre és onnan is néhány kg-mal kevesebbel szeretnék hazajönni. Hamburgert azért sütöttem a családnak.
Nekem is rengeteg a mentám és marcipán is csücsül a hűtőben. Na majd ha haza jövünk, akkor megint sütök én is.

erika írta...

Szuper!! kérlek mondd, hogy marcipán nélkül is finom, esetleg kicsit (jóval) több csokival?!

Jade írta...

Ez nagyon finom lehet! Olyan gyonyoruen nez ki! Koszi az otletet!

Mónika írta...

Tele vagy ötletekkel! Köszönjük!

duende írta...

Ezt de megkóstolnám! Az After Eight a kedvencs csokim! :)

Nóra írta...

Úgy látom, hogy a hozzászólók többsége még nem próbálta ki a receptet, ezért is írok most. Én az elmúlt héten - az átütő siker hatására - kétszer is elkészítettem.
Házigazdánk utólagos tanácsa alapján a kinyújtott tésztára ráreszeltem a marcipánt. Nem sima marcipánt vettem, hanem étcsokival bevont marcipán "kenyeret". Így egy reszeléssel megoldottam az ízesítést.
Sajnos fotó nem készült, majd legközelebb.
A mentalevelek nagyon érződnek rajta, imádom!
Köszönöm Limara!