2009. április 16., csütörtök

Kínai húsos molnárkák

Ezeket az ízletes, szezámmaggal megszórt molnárkákat nagyon szeretem. Most ebédre készítettem, de kirándulásra, piknikre is tökéletes fogás. Csípősen az igazi, de a gyerekek kedvéért inkább csak mellé adok chiliszószt, különben ők nem eszik meg. Egy nagy tál salátával tökéletes.
A tészta hozzávalói:
  • 150 ml víz
  • 150 ml tej
  • 1,5 tk. só
  • 500 g liszt
  • 3 ek. olaj
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok, legegyszerűbb kenyérsütőgépben. Kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztem.
Míg kel, elkészítem a tölteléket:
  • 500 g filézett csirkemell
  • 1 cs. újhagyma
  • 2 g fokhagyma
  • kb. 5 cm darabka gyömbér
  • 3 ek. szójaszósz
  • 1 ek. méz
  • 5 ek. olívaolaj
  • friss korianderzöld
Az olívaolajba belereszelem a gyömbért, fokhagymát, hozzáadom a szójaszószt és a mézet. A csirkemellet vékony csíkokra vágom, és a fűszeres olajba forgatom, 30 percig hagyom állni. A wokkot felforrósítom, majd 3 adagban kisütöm a húst állandó kevergetés mellett, közben a karikára vágott zöldhagymát is hozzáadom. Végül megszórom korianderrel és szükség szerint sózom, hagyom langyosra hülni.
A megkelt tésztát 12 egyforma darabba vágom, mindet kör alakúra kinyújtom. Közepükbe elosztom a tölteléket, batyu szerűen összefogom, jól összenyomkodom. Sütőpapírral kibélelt tepsire ültetem, majd hagyom még 30 percig pihenni. Tojással lekenem, szezámmaggal megszórom és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütöm.


16 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Ez nagyon jó ötlet !! Iskolába is lehetne vinni uzsonnára. Esetleg több zöldséggel is ki lehet próbálni :)

Orsi írta...

EEz nekem is nagyon tetszik!Úgyis kezdődik a kirándulós időszak,remek!!!

Palócprovence írta...

Igéretes! :)

duende írta...

Ez nagyon teszik nekem, Limara! :) Jegyeztem. :))

Névtelen írta...

Nagyon guszta, imádom a kínait, ki is próbálom a hétvégén:))))))

Gesztenye receptjei írta...

Kedves Limara!
Megint csuda jót és szépet sütöttél!

Szeretném elkérni a bagett receptjét, ha lehet, mert ma megsütöttem, isteni lett!
KÖszi előre is !
gesztenye

Limara írta...

Köszönöm! :))
Pazsu! Örülök! Vidd csak nyugodtan, én köszönöm Neked! :))

Timi írta...

Amíg sült a kenyerem,készítettem molnárkát is :) Sajnos nem maradt időm a töltelék készítésére,ezért kivettem a fagyasztóból egy adag töltöttkáposztát és azt daraboltam apróra.Bitang finom lett.Eredetileg úgy gondoltam,hogy holnap ilyet visznek uzsira a kölkek,de tévedtem.Nem maradt holnapra :)
Igazi sikerélmény,köszönöm!

Limara írta...

Töltöttkáposztát??? Micsoda ötlet!!! Ki fogom próbálni!:)))

Andi29 írta...

Limara,ez is mehet BL80-as lisztből?

Limara írta...

igen, mehet:))

Névtelen írta...

Én is hasonlót szoktam csinálni, de gombócként gőzölöm úgy hogy a batyuszerűen összecsippentett rész kerül felülre. A töltelékbe pedig olajként kínai (sötétebb színű) szezámmagolajat teszek, az is nagyon pikánssá teszi:) Mondjuk ez a verzió hidegen nem az iagzi, csak azon melegében.

Agnes írta...

Limara, ez nagyon jónak tűnik. Mitől lesz sárga és mitől áll össze tojás nélkül?

Limara írta...

Szia! Mármint micsoda? A tészta? A fényviszonok miatt tűnik csak sárgának, illetve a teteje le van kenve tojásal, ahogy írom is. A tészta meg miért ne állna össze tojás nélkül? Ez olyasmi mint egy pizzatészta, abban sincs tojás, vagy egy lágyabb kenyértészta.

Agnes írta...

Igen, bocsi, a tésztára gondoltam. Köszi. Még csak tanulom a kelt tésztás dolgokat - tőled, azért kérdezek ilyen okosságokat.:) Első a foszlós kalács volt húsvétkor (kézzel dagasztottam), istenire sikerült. Azóta szemezgetek a receptjeidből és próbálom ki sorra. Ugye lehet neked valahol személyes üzenetet küldeni? Na, majd megkeresem.

Limara írta...

Kérdezz csak!:) Itt van jobb oldalt a mail címem:)