2009. február 24., kedd

Tk. tönkölykenyér öregtésztával

Ritkán sütök teljeskiörlésű kenyeret, sokkal ritkábban mint kellene. A kisebbik fiam ugyanis nem hajlandó megenni, semmi pékárut, ami nem hófehér. Így ha mégis tk. kenyér a soros, akkor neki külön kell készítenem valamit, ma például illatos csokis kalácsot (hamarosan hozom).
Őszintén szólva én sem nagyon rajongok a teljeskiörlésű lisztekért, a rozsos kenyereket sem szeretem, egyetlen kivétel az ukrán rozskenyér, az valami más! De a tönkölyliszt szerintem finom. Nincs mellékíze, puha, szaftos bélzetű kenyér süthető belőle, a héja pedig jó ropogós. Ma majdnem ropogósabb is lett a kelleténél, nem hallottam, hogy csipog az óra. Még jó, hogy az illatokat érzem! :))
Hozzávalók:
  • egy kis doboz joghurt (140 g)
  • 2 dl víz
  • 2 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 2 ek. olaj
  • 25 dkg öregtészta
  • 25 dkg tk. tönkölyliszt
  • 25 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. maláta (elhagyható)
  • 1,2 dkg friss élesztő
A joghurtot érdemes lemérni, mert hiába van 140 g ráírva (Danon) sajnos már csak 120 g volt benne. A hozzávalókból kenyérsütőgéppel tésztát dagasztattam. Kiolajozott kelesztőtálban hagytam duplájára kelni, majd enyhén lisztezett felületre borítottam. Szokásos módon formáztam, majd sütőpapírral bélelt kelesztőkosárban hagytam ismét duplájára kelni. Nem lesz olyan magas mint a fehér lisztből készült, ha erre várunk, akkor rendesen túlkelhet. Óvatosan átemeltem a papírral együtt a jénaiba, tetejébe vizet permeteztem. 230 fokra előmelegített sütőbe tettem 30 percre, majd további 15 percen át sütöttem 200 fokon.
Rácsra téve hagytam hülni.

35 megjegyzés:

Brigitta írta...

Limara,gondolat olvasó vagy!Ma éppen,ahogy itt nézelődtem,eszembe jutott,hogy ilyen kenyérkét még nem hoztál ide.
Minden gondolatom így teljesüljön!!

Nagyon szép,guszta!:))

gondaanyu írta...

Pont ezen gondolkodtam én is :)

Milyen sütőpapírt használsz, nem kell kikenni, nem ragad hozzá a tészta ? Én amikor próbálkoztam, teljesen összenőtt a tészta meg a papír.

Gyönyörűeket sütsz, főzöl !

Limara írta...

Köszönöm Brigitta!

Köszönöm Gondaanyu!:)) Sütőpapírt mindig a Lidl-ben veszem, az nagyon jó, szilikonos, semmi sem ragad rá, és akár többször is felhasználható. Még a HEWA márkájú papír is bevált, az is szilikonos sütőpapír.

Névtelen írta...

Ma megsütöttem. nagyon finom lett és meglepő módon nagyon magasra feljött!
Köszönöm a finom receptet! Egy kérdésem lenne: a receptjeidben megtalálható árpamaláta szirupot mivel helyettesíthetem? köszönöm: Orsi

KryaSpirit írta...

Képzeld hogy jártam! Bedagasztottam a kenyeret, majd rájöttem (már megint utólag), hogy a maláta a cukrot helyettesítené. De nekem nincs itthon és mivel elhagyható, hát én el is hagytam. Igen ám, de cukrot sem tettem bele. A hozzávalók felsorolásánál még néztem is, hogy miért nem kell bele cukor, hiszen az eteti az élesztőt, de nem mélyedtem bele nagyon a gondolatmenetbe (csak később). A malátára eddig úgy tekintettem, mint egy porra, ami azért kell, hogy szinezze a kenyeret (mint az ipari gyártásban), de most már látom, hogy az árpamaláta szirupról van szó. Már bejártam a környék összes bioboltját és bionagykerét, malátaport keresve, de mindenki csak nézett rám, mint egy hülyére. Most leesett a tantusz. Kiváncsian várom, hogy a kenyerem megkel-e attól a cukortól ami az öregtésztában van. Ha nem akkor mit lehet tenni ilyen helyzetben? Azon kívül, hogy kidobom az egészet.
Most lehet nevetni!:))

KryaSpirit írta...

Képzeld hogy jártam!
Ma bedagasztottam a kenyeret, és miután kész lettem rájöttem, hogy a maláta a cukrot helyettesíti a receptben. Igen ám de nekem nincs itthon és mivel elhagyható én el is hagytam. De cukrot sem tettem bele, bár feltűnt, hogy nincs benne, de nem mélyültem el a gondolatmenetbe, csak most, hogy akkor mi eteti az élesztőt? Eddig azt hittem a maláta egy por, ami a kenyér barnaságát adja. Bejártam a környék összes bioboltját ezt keresve, de csak néztek rám mindenhol, mint egy hülyére. Már értem miért. Leesett a tantusz. Látens szőke vagyok. Most várom, hogy megkel-e a kenyerem annyi cukorral, ami az öregtésztában van, bár kétlem. Ilyen helyzetben mit lehet csinálni? Azon kívül, hogy kidobom az egészet.

Most lehet nevetni!:))

KryaSpirit írta...

Ja és leírtam kétszer, mert azt hittem elveszett. Nem az én napom a mai.....

Limara írta...

Szia!
Eszemben sincs nevetni. Ahogy írtad, a cukor segíti az élesztő munkáját, de csak gyorsítja. Anélkül is meg fog kelni a kenyered, gyönyörű lesz. Nagyon sokan egyáltalán nem tesznek bele, semmi gond!

KryaSpirit írta...

Limara! Kész lett a kenyér! Nem mondom, hogy tökéletes, de az eddigi legjobb. Nagyon örülök, megkelt cukor nélkül is, ahogy mondtad, és végre nem az sűrű élesztőízű teljeskiőrlésű kenyér lett, mint eddig. Holnap posztolom, a hibáival együtt. Köszönöm szépen!

Limara írta...

Nagyon szívesen! Kíváncsian várom! :))

KryaSpirit írta...

Limara feltettem a kenyereimet, ha van kedved látogass el hozzám. Kíváncsi vagyok a véleményedre!:)) Annak mi lehet az oka, hogy harmadnap, már kicsit élesztő íze lett a kenyérnek?

Limara írta...

Benzsi! Megnéztem a kenyeredet, nagyon szép, gratulálok!Az élesztő ízt a túlkelés okozhatta, egy ici-picit kelt csak túl a tészta.

KryaSpirit írta...

Abban még nem vagyok biztos, hogy hogyan tudom megállapítani, hogy megkelt. Elméletben tudom, csak még nem éreztem rá, hogy amikor megnyomom a tésztát és kicsit visszaugrik, akkor jó-e már, vagy még kelnie kell. Jól tudom ugye, hogy a sütésnél a hólyagok a tetején is azt jelzik, hogy kicsit túlkelt.

Limara írta...

A keltség megállapítása a legnehezebb a kenyérsütésben valóban. Én nem szoktam böködni az ujjammal, de úgy tudom, akkor jó, ha ott marad az ujjad nyoma. Néhány alkalom után már ránézésre is tudni fogod.
A buborékok a felszíne alatt valóban a túlkeletségre utalhatnak. De figyelni kell az elkovászolódásra is. Ez már dagasztás közben alakul ki, már akkor elkezd a tészta kelni, hólyagos, olyan karfiolos lesz a felülete, és már nem lehet kisímítani sem folyadék, sem liszt hozzáadásával. Sajnos ilyenkor nincs mit tenni vele, kuka.

ancsa írta...

Szia!
Csak megszeretném köszönni a receptjeidet, nagyon jók!! :)
Pontos leírásaidból/képeidből tudom, hogy milyennek kell lennie egy jó tésztának, így mertem egy kicsit alakítani ezen a recepten is, és most már szinte mindig majdnem 100%-osan teljes kiőrlésű tönkölylisztes kenyereket kell itthon gyártanom.. :)) ( Amik mellesleg, nagyon szépen megkelnek, puhák és ropogósak.. )

Egy kérdésem azért lenne, mert nem igazán tudom,mi, miért és hogyan működik a tésztáknál.. Azzal, hogy sikért is rakok bele (2 ek) mennyire/hogyan befolyásolom a tészta állagát?

Limara írta...

Kedves Ancsa! ÉN köszönöm a kedvességedet, nagyon örülök, hogy tetszik a kenyér.
A sikér érdekes. Ha kevés van belőle, akkor nem tud a kenyér magasra, lazára kelni, kicsit szorosabb lesz. Ha ilyen liszttel dolgozunk, akkor a folyadék mennyiségét is csökkenteni kell, különben terül a kenyér. Ha túl sok a sikér, az sem jó, mert akkor a kenyér felfúvódik mint egy lufi és könnyen össze is esik, ha ráadásul kicsit kevés is a folyadék, akkor kireped, mert a sikérszálak nyúlásához nem elég rugalmas a tészta.
A tk. tönkölynek magas a sikértartalma, én őszintén szólva akkor sem szoktam tenni hozzá + sikért, ha 100 %-ban abból sütök. Ha neked a 2 ek. bevált, akkor természetesen készítsd úgy a tésztát, ha viszont valami hibára gyanakodsz, akkor csökkentsd vagy hagyd el. Üdv

krancsi írta...

Kedves Limara!

Mekkora jénaiban szoktál kenyeret sütni? Én eddig csak gépben sütöttem, de most már kipróbálnám a jénais módszert is. Kelesztőkosár hiányában keljen a jénaiban?
És még egy utolsó kérdés: felső-alsó sütésen vagy légkeverésen süssek?

Nagyon köszönöm!

Üdv:
Ancsi

Limara írta...

Kedves Ancsi! A jól bevált kenyérnél részletesen leírom a jénais sütést, ami egyébként 8 literes. Alsó-felső sütéssel sütöm, légkeverés nélkül:)

http://limarapeksege.blogspot.com/2008/11/mondhatom-ez-lett-mindennapi-kenyernk.html

Unknown írta...

Kedves Limara!
Segítséget szeretnék kéni. Pár hónapja kezdtem el kenyeret sütni.
Viszont mostanában vagy túl kel, vagy nem kel meg rendesen. És eléggé morzsálódik.. Túl sokáig sütöm? :(( Olvasgattam az oldalon és már sok infót összeszedtem! Hol rontom el?Köszönet érte!

Limara írta...

a morzsálódás is a túlkelesztés jele lehet...

Fgztre írta...

Kedves Limara!

Gratulálok ehez a fantasztikus blogodhoz,de lenne egy kérdésem.Mi az a kelesztő kosár?Mennyi ideig kelesszem?

Limara írta...

Köszönöm szépen!:)
Bármilyen fonott kosár, szakajtó, de lehet akár műanyag is ruhával bélelve, amiben a kenyértészta duplájára tud kelni.
Kb. 1 óra- 1ó.10 perc a keleszési idő

Unknown írta...

Kedves Limara!
Elsősorban szeretném megköszönni a nagyszerű recepteket, eddig mindegyik kipróbálttal hatalmas sikert arattam. :)
Viszont volna egy ilyen kérdésem: ha nincs kenyérsütő gépem, és kézzel dagasztom a tésztát, akkor mennyi ideig javaslod? Lehet buta kérdés, de a kenyérrel még nem próbálkoztam, jövő héten akarok nekiállni, és addig be akarok gyűjteni minden infót. :)
Köszönöm és további sikereket és ilyen isteni recepteket! :)

Scarli

Limara írta...

Szia!
Köszönöm szépen! :)
10-15 percig kell erőteljesen gyúrni, dagasztani a tésztát, míg a felülete szép sima, fényes nem lesz és már nem ragad sem a kezedhez, sem a deszkához....

Andi írta...

Szia Limara!

Nagyon köszönöm a tönkölykenyér receptet!
El szerettem volna újságolni Neked, hogy ez a recept törte meg nálunk a jeget, és hosszú, évekig tartó harc után a középső fiam első nem fehér kenyere, amit nem csak hajlandó megenni, hanem közölte, fehér helyett inkább ezentúl ilyen legyen. Ez nem kis dolog.
Köszönjük :)

Zsolt írta...

Kedves Limara!

Ritka fehér hollóként, férfiként szeretném megköszönni a blogodat, a változtatásra soha nem szoruló recepteket, az ízeket. Úgy alakult, hogy 8 hónapos kisfiunkkal én vagyok itthon, feleségem pedig dolgozik, így rám hárul az családi "éléskamra" feltöltése. Az utóbbi időben kenyereket, húsvéti kalácsot (szuper-szuper-szuper!!!) készítettem a leírásaid alapján, és amellett, hogy a két nagyobb gyereknek is nagyon ízlik minden, feleségem is odavan tőlük, és ez nekem is óriási sikÉrélményt :) ad, pedig a főzés nem az én terepem. Most is éppen a fenti kenyér kel, és az instrukcióid alapján a vekni formázására készülök lelkileg... Még nagyon-nagyon sok kitűnő receptet kívánok Neked, nekünk!

Zsolt

Ui: Nem kellene ezekből a receptekből könyvet csinálni?...

Limara írta...

Kedves Zsolt!
Nagyon szépen köszönöm! :) Minden dicséretnek nagyon örülök, inspirál, de egy "férfiemberé" Különösen megtisztelő! :)
Az utóiratról. semmi sem lehetetlen :)
Üdv, Mara

Unknown írta...

Nagyon finom! Köszönöm a receptet.
Már több recept könyvet kipróbáltam, de a család elismerését a limara receptekkel sikerült kivívni.

Unknown írta...

Szia Limara!Én is a csodálód vagyok,hogy lehet valaki ilyen ügyes,mint Te?Két kérdésem lenne.A jénaiban nem hagyhatom megkelni,muszáj a kelesztő kosár?
Van egy tipped a ropogós kenyérhéjra?Nálunk mindenki azt szereti,ha a héj kicsit vastagabb és ropogós.
Köszönettel: Márti

Limara írta...

Köszönöm! :)
De, egész nyugodtan. Ha ropogósabb, kicsit vastagabb héjat szeretnél, akkor vedd le az edény tetejét a sütés utolsó 15 percére. Amikor kész, zárd el a sütőt, támaszd ki az ajtaját egy fakanállal és hagyd bent így a kenyeret 5 percig. Ezután vedd csak ki és tedd rácsra....

Timi írta...

Tegnap második alkalommal sütöttem meg a kenyeret. A tésztám nagyon ragacsos lett, liszt hozzáadásakor pedig nem akart összeállni, a gyűrődések mentén szétesett. Az első nem kelt meg eléggé, tömör lett nagyon a kenyér, a tegnapi sütésnél nem tudom, mi volt a hiba. A tészta tetején buborékok kezdtek megjelenni, bevágtam a tésztát, majd betettem sülni. Sütés közben a teteje kisimult, eltűntek bevágások, a kenyérke pedig kissé kilapult. Túlkelesztettem?
Egyébként az íze jó, a második kenyér már nem lett tömör, jól vágható, nem morzsálódik.

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Az öregtészta is tönkölylisztből készül ez esetben?

Limara írta...

készülhet, de nem fontos, ízlés szerint :)

Névtelen írta...

Köszönöm. :)

Unknown írta...

Kedves Limara!

Először is szeretném megköszönni a receptjeidet,nagyon finom dolgok sülnek ki belőlük :-) Folyton reklámozom az ismerőseimnek a blogodat, hiszen a receptjeid tökéletesek, még a sütési idők is percre stimmelnek, ami nagyon ritka! Nagyon finom és szép kenyereket sütök ezzel a recepttel is, ezért kérdezném, hogy zsemlét is tudok e ebből a tésztából sütni. Ha igen, mit változtassak rajta?

Válaszod előre is köszönöm, Marica