2009. február 19., csütörtök

Pirított hagymás kenyér

Férjem valamelyik este megjegyezte tévénézés közben, hogy régen sütöttem hagymás kenyeret. Valóban, így tegnap az ő kedvéért ez készült. Miközben sült már fantasztikus illatok terjengtek a lakásban.
Azzal kezdem, hogy egy fej vöröshagymát félkarikára vágok és 2 dkg vajon arany színűre pirítom. Hagyom hűlni, míg a tésztát összeállítom.
Tésztához:
  • 2,3 dl víz
  • 1,5 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 20 dkg öregtészta
  • 40 dkg liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő
Összeállítom a tésztát, géppel. A legvégén kézzel gyúrom bele a hagymát, vigyázva, hogy ne nagyon törjem össze. Kiolajozott kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Enyhén lisztezett felületre borítom, majd téglalap formára lapogatom a kezemmel. Mindkét szélét visszahajtom, majd feltekerem a tésztát. Sütőzacskóba teszem, majd így kerül az állítható kenyérformába.

Hagyom duplájára kelni, majd benyúlok a zacskóba és hosszában bevágom egy pengével. Néhányszor vizet permetezek azacskóba, lezárom a száját és 220 fokra előmelegített sütőbe teszem 30 percre, majd további 15 percig sütöm 200 fokon. Ha kell, 30 perc után letakarom a tetejét egy alufóliával. Rácsra téve hagyom kihülni.

13 megjegyzés:

Vali írta...

Hagymás kenyér, nagyon jól hangzik és szépen is néz ki.

trinity írta...

Megint valami fantasztikus!
Egy kérdés: milyen szélességű a forma, amiben sül( azt értem, a hossza állítható...)?

Zita írta...

Sziasztok! Szokás szerint szép a kenyered Limara! Hát én is megsütöttem a hagymás kenyeret, de az én módszerem más volt mint a Tied! Én kockára vágtam a hagymát (legközelebb kicsit többet) és úgy pirítottam le. Én sok-sok évvel ezelőtt egy diabetes nővértől tanultam a következőt (lehet, hogy Ti már régen ismeritek a módszert) de azért leírom. A hagymát 1-2 EK olviaolajon pirítottam meg úgy, hogy háromszor lefőztem róla kb. 1 dl vizet (kevesebb hagymánál fél dl is elég). Ez a módszer akkor jó ha valaki epés, gyomorfekélyes, emésztési gondjai vannak, ugyanis így a hagyma átfő nem marad "csípős". Amikor az utolsó csepp víz is elfőtt róla, akkor lesütöttem zsírjára ahogy szokták mondani és kicsit meg is pirítottam. A fenti módszert nyugodtan próbáljátok ki, én sok éve így készítem a pörköltet, sőt még a lecsót is.

Névtelen írta...

Köszönöm Vali! :))

Trinity! Köszönöm! :)) 16 cm széles fent, az alja 12 cm és 11 cm mély a doboz.

Zita! Én is így készítem a hegymát az ételekhez, de a kenyérnél nem, mert pont az a lényeg, hogy a hagyma ne menjen szét, hanem szép pirított zsálakban maradjon:))

Timie írta...

Szia Limara!
Nagyon nagy kérés lenne, hogy lefényképezd nekem ezt az állítható kenyérformádat amiben a hagymás kenyeret sütötted?Már szeretnék vmi jó formát venni, de eddig nem találtam :(
Az emilcímem: sz.timie@freemail.hu
Előre is köszönöm

Timie

Névtelen írta...

Szia

Lelkes olvasója vagyok a blogodnak, és ma megpróbálkoztam a hagymás kenyérrel. Fél adagot csináltam, és éppcsak kisült, befaltuk az egészet a férjemmel! Tökéletes!!!!!! Köszönöm

Limara írta...

Én köszönöm Neked! :))

Névtelen írta...

ez valami isteni recept. már kétszer megsütöttem és nagyon nagy sikere lett.

Köszönöm

Magdi

Petra írta...

Ez fantasztikus! Tk. tönkölylisztes örgtésztával készítettem és isteni lett!

Névtelen írta...

Szia Limara, ha nem szeretnek oreg tesztat hasznalni akkor mennyiben valtozik a recept? A burgonyapelyhet elhagyhatom? Ez is sutozacsis kenyer ahogy latom, a hetvgen burgonyas kenyeredet csinaltam , maradek krumplipurebol es eloszor hasznaltam a sutozacsit...mikor beletettem a tesztat total szetfolyt nekem es a sutoben sem akart helyrepofozodni, inkabb lapos kenyerke lett:( ugyhogy ezt a hagymas kenyeret isinkabb jenaiban csinalnam...lehet? Koszi, Petra

Limara írta...

Szia! lehet, persze. ha nem teszel bele öregtésztát, akkor emeld meg az élesztőt 2 dkg-ra, a többi marad!
Ha szétfolyt a kenyér, akkor az alaposan túlkelhetett...

Gabicu írta...

Szia Limara! :) Nemrég lett kész a kenyérke, már a fele el is fogyott. :) Nagyon finom, de a hagymát nem igazán éreztük rajta. Pedig fokhagymát is tettünk bele. Ez miért lehet?

Gabicu írta...

Azt még elfelejtettem megkérdezni, hogy formázás után le lehet fagyasztani, majd legközelebb megsütni?