2009. február 21., szombat

Lala kifli

Tegnap anyósom batyus bálba ment. Felajánlottam, hogy sütök neki valamit, sósat kért. Lala kiflit készítettem. Szerintem mindenki ismeri Dondonene remek kiflijeit, az nlc-n nagy sikert ért el. Nem véletlenül. Egyszerű elkészíteni, viszonylag gyorsan készen is van, nagyon rafinált íz, eteti magát. A siker garantált. Frissen a legjobb, de nem is szokott maradni belőle.
Hozzávalók:
  • 1 kis pohár joghurt (140g)
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 2 ek. cukor
  • 70 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
A hozzávalókból kelttésztát dagasztok, majd kelesztőtálban duplájára kelesztem. Nekem a tej általában kevés, még szokott kívánni a tészta. Jól formázható, rugalmas, inkább kicsit lágyabb tészta legyen. Míg kel elkészítem a vajat.
Krém:
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 1 ek. só
A vajat kikeverem a sóval. Nem kell megolvasztani, csak éppne kenhető legyen.
Mikor megkelt lisztezett felületre borítom, négy egyforma darabba vágom. Majd ezeket is felezem. Egy tésztát vékony kör alakúra nyújtok, majd megkenem a sós margarinnal. Beborítom egy másik kinyújtott lappal és 16 cikkre vágom. Egyesével feltekerem őket, sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Hagyom ismét kelni 15-20 percig, majd 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 9 percre.
64 db kifli lesz belőle.


27 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Nagyon jól néznek ki! :)

Névtelen írta...

...még finomabb, ha a két lap közé reszelt sajtot is teszel mielőtt összenyomod és felcikkezed. De én alkalmanként mást is szoktam közé tenni, fűszeres fehérbabkrémet vagy gombakrémet pl. Nagyon finom.
Rita

Renata Kalman írta...

Szia!
Nagyon guszta és ötletes!

duende írta...

Hú, ezt megcsinálom Limara! Van itt nálunk egy sütőipari cég, nagyon finom dolgaik vannak. És múltkor ettem tőlük egy olyat, hogy rongyos kifli. Detto így nézett ki. És az íze... felséges volt. Éppen hogy egyensúlyozott az édes és a sós között. Valami ilyesmi volt. Az is lehet, hogy majd három nagyon végoknyra nyújtott lapból csinálom meg, mintha attól lett volna "rongyos". Köszi szépen, anygal vagy. :))

Brigitta írta...

Szia Limara!
Úgy látszik Lala nap van,én is azt sütöttem ma.Nem lehet megunni,az biztos,ezek is nagyon csábítóak!:))

Zita írta...

Jól néz ki! Én ha igaz, sörkifli néven ismerem. Mindjárt a Húsvét jutott róla eszembe mert az ünnep után amikor már csak tologatjuk félre a hűtőben a maradék sonkát mert már mindenki unja, akkor szoktam ilyen módon "feldobni" a húsvéti maradékot. Ilyenkor szokott eszembe jutni a sörkifli és csíkokra vágva csavargatom bele, vagy csináltam már sonkával töltött bucit (kenyértésztából), illetve töltött pogit ezekbe úgy rakom, hogy ledarálom a sonkát és fűszerezem Mindenki szívesen ette már egy kicsit másként. A sörkifli valóban vendégváró mert a sós vaj miatt jól lehet rá inni a sört.

SZINTIA írta...

Csábítóak! Meg kell sütnöm! :)

irikova írta...

Köszi! Nagyon csábító, remélem sikerül!

Limara írta...

Köszönöm!Ígérem, nem bánjátok meg, ha megsütitek! :))

R.mama írta...

Régebben sütöttem,de mióta Nálad láttam ujra sütöm és nagyon hamar elfogy finom. Én 1 ek. olajat teszek bele , tejfölt és 2 dl. tejet a többi ugyanaz. Tetejére sajt vagy szezámmag. Nem lehet megunni

trinity írta...

Gyönyörűek!
A sörkiflit én is sütöm, szerintem az kicsit más...Ez szebb!

SZINTIA írta...

Megsütöttem, nagyon finom! A 7 éves Márkuszom teljesen odáig van érte! Köszönjük a receptet Limara! :)
Szintia

Limara írta...

Szintia! Az érdem Dondonénét illeti! :))

Névtelen írta...

Szia Limara!
Nagyon tetszenek a receptjeid. Ami feltünt hogy mindenhez olajat használsz vaj helyett. Van ennek valami különösebb oka / jelentösége?
Zsuzska

Névtelen írta...

Hát megsütöttem közben, ez fantasztikusan finom. Elfogyott egy este az egész adag, igaz 6an voltunk rá :-)
Zsuzska

Névtelen írta...

Kedves Limara,
ez a harmadik recept amit kipróbáltam és ez is elsöprő sikert aratott.Nem hiába gondoltam az express croassan után, hogy bármely receptedet vakon kipróbálnám, hát továbbra is fenntartom.Minden receptedről mit kipróbálok, fogok véleményt írni mert nagyon nagy örömöm van bennük.
Köszönöm, hát ez is nagyon-nagyon jól sikerült.

Melinda

Limara írta...

Kedves Melinda!Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy! Minden véleményedet örömmel fogadom, természetesen a kritikát is! :))

Silerika írta...

Isteni recept, köszönöm, hogy megosztottad velünk! Felét köménymaggal megszórtan csináltam , a másik felét sajtosan, a két lap közé, és a tetejére a reszelt sajt. Alig van már belőle, gyakrabban kell ilyet sütnöm a családnak! :o))

Limara írta...

Örülök, hogy tetszett,mennyei a sajtos változat is:))

Kreatív konyha írta...

Kedves Limara, köszönöm a Lala kifli receptjét, nagyon finom lett! Biztosan gyakran fogom készíteni.
üdvözlet!
http://kreativkonyha.blogspot.com/2011/05/lala-kifli.html#axzz1MdoG88Qj

Névtelen írta...

Isteni finom, alig bírom ki, hogy ne tömjem magamba az egészet.
Vicces, mert amikor sütöttem, ránéztem olyan 5-6 perc körül és totál fehérek voltak. Ó, hát mondom 9 perc van a receptben, és amit Limara mond, az mindig úgy szokott történni. Na, jól van mondom kap majd plusszban pár percet, biztos gyenge ma a sütőm.
Ránéztem az előírt 9 perckor és pont olyan mosolygós barna lett addigra a teteje, mint neked! Ebből az a tanulság, hogy mindig 1000%-ban hinni kell a receptjeidnek!
A kedvencem a békebeli kakaóscsiga,utána express croissont és még sorolhatnám mindet, amit kipróbáltam!
katyoka

Limara írta...

:)) nagyon köszönöm:))

Szilvi írta...

Szia!
Tuscsokbigar révén találtam rád:D Nagyon jók a receptjeid:)
Az lenne a kérdésem, hogy ebben a receptben a kis pohár joghurt az hány gr vagy ml?

Ágota

Limara írta...

140 g :) (Danont használok)

Unknown írta...

Kedves Marcsi!
Nagyon szeretem ezt a kiflit mindenféle változatban, amit még szeretnék kipróbálni, az a pirított hagymás rúd, amit a könyvedben láttam. Az lenne a kérdésem, ha ilyen finomságokat szeretnék reggelire készíteni, akkor előző este elkészíthetem (keleszthetem) a tésztát? Ha az utolsó kelesztés után hűtőbe rakom, reggel ugyanúgy meg lehet sütni őket? Előre is köszönöm.
Erika

Limara írta...

Rögtön formázás után tedd hűtőbe, lazán letakarva. Reggel mehet is a sütőbe :)

Bea írta...

Megsütöttem, nagyon jó lett!
Én olaj helyett libamájas-hagymás margarint tettem hozzá, az adott neki egy kis zamatot. Most csak egyszerű ízt szerettem volna, remek tészával...
Köszönöm a receptet!