2009. február 18., szerda

Citrommázas diós csiga

Tegnap délután sütöttem ezt a finomságot a fiúknak, úgy gondoltam, ma ebből visznek uzsonnára is. Alig bírtam kettőt megmenteni. Finom, diós töltelék reszelt citromhéjjal, tetején kevés citrommázzal. Frissen, langyosan alig lehet abbahagyni.
Hozzávalók:
  • 2 dl langyos tej
  • 2 tojás
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
  • 7 dkg cukor
  • 1/2 tk. sütőpor
  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 7 dkg olv. vaj
A langyos tejben elkevertem az élesztőt, nem futtattam fel, egyből nekiláttam a tésztának. A vaj kivételével minden hozzávalót tálba tettem és szép hólyagos tésztát dagasztottam. A vaj csak a legvégén került hozzá, apránként adagolva. Kiolajozott klesztőtálban duplájára kelesztettem.
Míg kelt, elkészítettem a tölteléket.
  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • pici fahéj
Ezeket alaposan elkevertem. Kb. 5 dkg vajat felolvasztottam.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, 2-3 mm vékonyra nyújtottam, majd a felolvasztott vajjal megkentem. Egyenletesen eloszlattam rajta a diót, majd a maradék olv. vajat még rácsepegtettem. A hosszabb oldalától feltekertem a közepéig, majd ugyanígy a szemközti oldalról is. 2-3 ujjnyi vastag szeletekre vágtam.

Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket, az oldalukra fektetve. Hagytam 15 percig pihenni, majd felvert tojással lekentem őket, nem csak a tetejüket, de körbe is. 170-180 fokra előmelegített sütőben sültek 12 percig.


Míg sültek, elkészítettem a mázat. 12 dkg porcukrot annyi frissen facsart citromlével kevertem ki, hogy jól csorgatható legyen. A kisült csigákra csepegtettem ebből a mázból egy kiskanál segítségével.


18 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Nagyon kedvemre való ez is! :))
Nem gondolkodtál el még egy kis üzlet beindításán? Lehetőleg házhozszállítással! :))

libi írta...

Pont azon gondolkodom, hogy milyen keltet süssek. Ez nagyon csábító, de nincs kedvem diót darálni. :( Ráadásul rengeteget kellene készülnöm holnapra. De nagyobb kedvem lenne a sütéshez.

duende írta...

Csiga is, meg citromos is... Nyami nyami! :))

Köszönöm a választ a lisztről meg a citrompótlóról, Limara! :)

Zita írta...

Limara! Jól néz ki a süti de én kenyér ügyben jöttem. Julika módszere nem rossz de azt hiszem még gyakorolnom kell. Minden jól ment de szerintem egy picivel barnábbra kellett volna sütni így biztos jobban ropgott volna a héja. Hagymás kenyérnek indult, de annyira azon voltam, hogy a végén el ne rontsam, végülis kifelejtettem a hagymát. Na de majd ma! Képzeld Limara közkívánatra (ismerőseim is ettek belőle) újra megcsináltam a joghurtos riegelt. Most sokkal jobb lett bár ez a bolti kenyérfűszer csalóka mert az ánizs nagyon kiérződik belőle (de csak nekem probléma a többiek szerint nem) úgyhogy legközelebb több köményt rakok és már felbátorodtam vettem még hozzá magokat. Gyakorlat teszi a mestert úgy látszik igaz a közmondás. Duendenek üzenem, hogy én is hiába sütöm 5 éve a kenyeret ez a villanysütős megoldás nekem teljesen új, tehát olyan vagyok mint a kezdő. Továbbra is azt tartom jó kenyeret sütni nem egyszerű sokat kell vele kinlódni, de ha egyszer már sikerül onnan simán megy.

Névtelen írta...

Palócprovence! Néha megfordul a fejemben, sokan kérdezik:))

Hugicám! Mit sütöttél végül?

Duende! Szívesen:))

Zita! az ánizst én sem szeretem, legtöbbször csak őrőlt köményt és korriandert teszek bele, azoktól enyhén fűszeres lesz csak. :))

Julika írta...

Zita ! Örülök, hogy jónak tartod amit ajánlottam. És az biztos, hogy kenyérsütésben gyakorlat teszi a mestert. Nekem is sokára sikerült cserepes kenyérkét varázsolnom. De nekem sem lesz olyan cserepes mint Limaráé.

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Megsütöttem ezt a csigát annyi módosítással, hogy egy pici baracklekvárt is kentem bele, így nem kentem le a tetejét a citromos mázzal. Ez hihetetlenül finom!!!! Mint minden recepted amir eddig kipróbáltam :D

Marcsi írta...

Szia Limara, én vagyok aki tegnap a kelt tésztáról kérdezett...
Látod, Limara, ennél a receptnél te sem írtad, hogy kelesztés után jól átgyúrod a tésztát. Átgyúrtad? ;)Hétvégén megcsinálom ezt a diós csigát a családnak, és kérdés: ezt a tészta-receptet használhatom kakós csigának is? Köszi! Marcsi
ui. bocs hogy ennyit nyaggatlak, de nekem is van egy hím nemű kétévesem és szeretnék a kedvében járni és megfogni a hasán keresztül :D

Limara írta...

Szia Marcsi!
Igen, itt valóban nem. Azért, mert a formázáshoz ki kell nyújtani, majd tekerni a tésztát, ez épp elegendő az újra keléshez. Ha ez előtt még átgyúrnám a tésztát, akkor az már sok lenne, összetörne. Persze, úgy is lehet, de akkor az átgyúrás után megint pihentetni kellene 10-15 percig, hogy nyújtani lehessen, mert a gyúrással a sikérszálak elveszítenék a rugalmasságukat, nem lehetne azonnal elég vékonyra kinyújtani. Szóval itt a második átgyúrás a nyújtás és feltekerés! :))

Marcsi írta...

Köszönöm Limara a választ! Azért olyan gyönyörű látvány mikor a tészta életre kel, igaz? Nagymamáméknál mindég ünnep volt a kenyérkészítés, a dagasztás mindég nagypapa dolga volt, hatalmas fateknőbe gyúrták, tátott szájjal néztem gyerekként. Kemencébe sütötték ki, egész napos elfoglaltság volt, mert egy hétre készült. Nagy becsben tartották. Annyira belémívódott, hogy sose dobok ki kenyeret, vagy morzsát készítek belőle, vagy a piacon odaadom a szikkadtat annak akinek van otthol malaca. Amúgy Nagyváradról írok...
Bocsánat a locsi-fecsiért...
Marcsi

Limara írta...

Igen, ezek csodás emlékek lehetnek.. :)) A kenyér volt az élet, becsülete volt. Jó lenne, ha ma is így tisztelnénk. Szeretném, ha a kenyér visszanyerné régi becsületét. Tudom, a bolti kenyerek sajnos ezt nem érdemlik, tisztelet a kivételnek, de az otthon sütött házikenyér igen. Régen mi is gyűjtöttük a szárazkenyeret, ismerős vitte el az állatainak, rengeteg összegyúlt. Mióta saját kenyeret eszünk, még zsemlemorzsának is alig marad! Ez már jelent valamit! :))

Szemi írta...

Limara, nálam most került sor a diós csigára, hát mondhatom,hogy nagyon finom lett! A citrommáz tökéletes a dióhoz!
Mivel elég nagy adag lett belőle, nem fogyott el azonnal. És bár frissen-langyosan az igazi, de azért még napok múltán is élvezhető,puha maradt a tésztája.
Köszi ezt a finom receptet!

lacitrom írta...

Megsütöttem és isteni lett. Volt egy kis aggódás bennem, mert a receptben javasolt sütőport kihagytam, viszont van egy nagy doboz igen aktív rozskovászom és abból került a tésztába néhány evőkanállal. Nem lett savanykás a tészta, viszont így is szuper lett.

rossina írta...

Ma sütöttem meg ezt a csigát aranygaluska helyett. Nem bántam meg :) Nagyon finom! Köszönöm.
Szép husvétot nektek!

Limara írta...

Örülök, hogy tetszett! :) Kellemes Ünnepet kívánok!

Névtelen írta...

Kedves Limara,
működik ez a recept úgy is, ha a formázás után a hűtőben pihentetem reggelig a csigákat?
Köszi előre is a válaszod:)
Bari

Limara írta...

Kedves Bari! Igen, igen! :)

Szilvi írta...

Véletlenül kihagytam belőle a tojást. Azzal biztattam magam, hogy a te receptjeid azért nem két tojáson múlnak..:D És bejött, finom lett és pihe puha így is.
Csak a gép vitte kicsit nehezen a tésztát..:)))