2009. január 17., szombat

Tyúkláb

Gyermekeim már reklamálták a fánkot, ha már egyszer farsangi időszak van. Szalagos fánk helyett ma kipróbáltam egy kedves kenyérsütőgetős ismerősöm, Brigitta receptjét, a Tyúklábat.
Nagyon finom, különleges fánkféleség. Alig van benne élesztő, igazából keleszteni sem kell, a forró olajban fújódik fel a tészta. Ropogós kérge lesz. Frissen a legfinomabb.
Hozzávalók:
  • 4 egész tojás
  • 1 kis pohár tejföl
  • csipet só
  • 1 ek. porcukor
  • kb. 50 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
Én mindent belepakoltam a robotgép táljába és hagytam, hogy a gép végezze el a munkát. A tojás nagyságától függően kellhet hozzá még kevés liszt vagy kevés tejföl. Nagyon jó, rugalmas tésztája lesz, egyáltalán nem ragad. Letakarva fél órát pihentettem.
Brigitta utasítása szerint 6 részre osztottam, majd ujjnyi vastagra sodortam a tésztát. 8 cm-es darabokat vágtam belőlük. A kis hurkát bevágtam a közepéig, majd a másik oldalról is, úgy hogy közben 90 fokkal elfordítottam. Pont így vágjuk be a kovászos uborkát is. De az egyszerűség kedvéért Brigitta videót is készített nekünk róla. Ismét egy 20-30 perces pihentetés következett, majd közepesen forró olajban sütöttem ki őket. Először fedő alatt, majd a másik oldalát már fedő nélkül. Kb. 1,5-2 perc alatt kisülnek.




10 megjegyzés:

Brigitta írta...

Szia Limara!

Remélem ízlett,nagyon szépek!

Köszönöm a megtiszteltetést!:)

Limara írta...

Igen, nagyon finom! :)) Én köszönöm a receptet!:))

Palócprovence írta...

Rózsafánkként ismerem. 2-3 "tyúkláb" van egymás tetején. Nagyon finom!

nelly írta...

Megsütöttem én is a tyúklábat, és nagyon fincsi lett! Igaz, kettőnknek egy kicsit sok lett fél kiló lisztből, de egy ismerősöm gyerekei nagyon örültek neki.Így aztán nemcsak Te szereztél nekem örömet vele, hanem én is másoknak. ( a férjecskémről nem is beszélve!) Köszönöm.

Limara írta...

örülök Nelly! :))

irikova írta...

Szentpéterszegen sulyom a neve. Jó, hogy megláttam! Köszi!

Limara írta...

Tyúkláb, rózsafánk, sulyom...:))

R.mama írta...

Biztosan nagyon finom édesen, de krumlis tésztából sósan még finomabb, próbáljátok meg! Péterszegiesen krumlis sulyom!

Limara írta...

R.mama! Kipróbálom, köszönöm, nagyon jól hangzik!:))

Silerika írta...

Nagyon gusztusos!!! Én nem ismertem, köszönöm! :o))