2009. január 1., csütörtök

Szílveszteri menü - Báránysült Nigella módra

Néhány napja vágtak a szomszédban bárányt (szegények). Kaptunk a húsból, így Nigella gránátalmás, mentás báránysültjét készítettem el, sültpaprika salátával. Készítettem még hozzá kuszkuszt is.

Báránysült:
2,5 -3 kiló volt a báránylapocka. Egy tepsiben kevés olajon megpirítottam mindkét oldalát. Tettem mellé félbe vágott sárgarépákat, paszternákot, 3 fej hagymát szintén félbe vágva és 8-10 gerezd fokhagymát is. Alá öntöttem fél liter forró vizet, alaposan megsóztam, borsoztam, letakartam egy alufóliával és 9 órára 170 fokos sütőbe tettem. Mikor kész volt, kivettem a húst, szó szerint leomlott a csontról.
A zöldségeket összetörtem, majd az egész szaftot átöntöttem egy kislábosba, a nagyja zsírt leszedtem róla és beforraltam. Kevés fehérbort öntöttem hozzá. Végül szitán átpaszíroztam, ez lett a mártás.
A hús fólia alatt pihent, darabokra tépkedtem villával, megszórtam a gránátalma magjával, ráfacsartam a levét. Megszórtam friss menta és petrezselyemzöld keverékével.

Sültpaprika saláta:
4 db kaliforniai paprikát feketére sütöttem a sütő legmagasabb hőfokán. 20 percre egy tálba tettem, amit szorosan lefóliáztam. Ezután lehúztam a héját, darabokra szedtem a paprika húsát, elrendeztem egy tálon. Meglocsoltam kevés citromlével. Rámorzsoltam kevés feta sajtot, megszórtam mandulával, és olívaolajat csepegtettem rá.

Kuszkusz:
25 dkg kuszkuszt tettem egy tálba, 1 tk. római köményt, 1 tk. őrőlt koriandert, borsot, chilit, aszalt áfonyát és szeletelt mandulát kevertem bele. Leöntöttem 3 dl forró húslevessel, letakartam egy tányéral, majd 15 perc múlva átkevertem villával, 2 ek. olívaolajat csorgattam rá és pár csepp lime levet.
Fiúk báránysültet ettek kuszkusszal és szafttal, én a gránátalmás salátát ettem sültpaprikával.

6 megjegyzés:

nelly írta...

Hát ez nagyon gusztára sikerült Marcsi! Nagyon ügyes vagy!

Limara írta...

Köszönöm Nelly! :))

Ildikó írta...

Limara, ate egy boszorkány vagy a jobbik fajtából. Egyáltalán van ami neked nem sikerül? Nem hiszem. Nekem főleg a paprika saláta "jööt"át de nagyon. Szinte érzem az ízét. Fantasztikus. Ja, Marokkóból kérsz valamit?

Limara írta...

Köszönöm! :) Van olyan, ami nem úgy alakul elsőre, ahogy szeretném, az biztos!:)) Marokkóból? Ó, de szeretnék egyszer... Köszönöm, nagyon kedves vagy, de nem, nem kérek semmit!

pergamon írta...

Szia!

Nagyon jó a recept, ha valami finomat szeretnék enni, mindig ide jövök..a blog az fantasztikus!

Találtam egy egyszerű de igazán régi receptet ezen az oldalon:

http://www.istenneve.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/abigail-baranysultje.html

Juhasb írta...

Nagyon jol nez ki... Húsvétra megcsinálnam! A kilenc óra sütés nem túl sok? Én kb másfél kilós húst szeretnek készíteni!