2009. január 27., kedd

Burgonyás kenyér-maradék krumplipüréből

Minap kérdezte egy kedves "péktárs", hogy van-e receptem maradék burgonyapüréből készült kenyérre. Akkor még nem volt, de a vasárnapi ebédből maradt ki püré, így most már van.
Nagyon finom, puha bélzetű, ropogós héjú kenyér lett.

Hozzávalók:
  • 2,5 dl víz
  • 1,5 tk. só
  • 1 ek. olaj
  • 15 dkg burgonyapüré
  • 20 dkg öregtészta
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 1 dkg friss élesztő
A burgonyapüré előzőnap készült, tejszínnel és vajjal.
Kenyérsütőgéppel is bedagasztható, de a folyadékból akkor visszatartanék 2-3 ek-nyit, csak szükség szerint adagolnám hozzá a dagasztás végén. A burgonyapürétől folyamatosan lágyult a tészta, de jól kezelhető maradt.
A dagasztás végén áttettem kelesztőtálba, hagytam hogy duplájára keljen. Mivel hűtőből kivett hozzávalókkal dolgoztam és hideg, kb. 20 fokos helyen kelesztettem, majd 2 óra kellett neki.
Lisztezett felületre borítottam, jól kilapogattam. Két oldalról visszahajtottam a tésztát, jól lenyomkodtam, majd feltekertem, minden tekerést szintén jól összenyomtam. A visszahajtásra azért van szükség, mert ezzel elkerülhető, hogy sütés közben a kenyér közepe nagyon felpúposodjon, a két vége pedig lapos maradjon.


A formázott, vékonyan belisztezett tésztát sütőzacskóba húztam, így tettem a sütőformába. Hűvös helyen kelesztettem ismét, míg megint a duplájára nőtt. 220 fokra előmelegített sütőbe tettem, amit azonnal visszavettem 200 fokra. 45-50 percig sült. Az utolsó 20 percre egy fóliát tettem a tetejére.
Sütőzacskót használok általában a formakenyerek, zsemlék, kiflik, bagettek sütéséhez, amik nem férnek el a kacsasütő jénaiban. A zacskóban ugyanúgy megreked a gőz, mint a jénaiban, ami felhúzza sütés közben a tésztát, ill. szép cserepes, ropogós lesz az abban sülő pékáru héja. Vagy nagy XXL méretű sütőzacskót, vagy méterre kaphatót veszek, ez utóbbi praktikusabb. Tesco-nak saját márkás terméke van, 10 m egy dobozban, ami tetszés szerinti hosszúságúra vágható. A megformázott péksütiket vékonyan belisztezem, hogy a zacskó ne ragadjon rá kelesztés közben. Kelesztés alatt nem zárom le a száját, csak közvetlenül sütés előtt. Mielőtt bekötöm, a zacsiba bepermetezek kevés vizet. Arra kell figyelni, hogy mekkora hőt bírnak el a zacsik, általában 220 fokot, csak erre kell beállítani a hőfokot, különben megolvadnak, összezsugorodnak.

27 megjegyzés:

erika írta...

Kedves Limara!
"Maradék" ide-vagy oda, ismét fantasztikusan szép kenyeret sütöttél!! Gratulálok!

Fűszeres Eszter írta...

Annyiszor olvastam már, hogy kelesztőtál. Ez valami spéci tál, vagy csak abban kelesztesz és kész?

Névtelen írta...

Szia,
Először is gratulálok a blogodhoz! :)
Nagyon jól néz ki ez a kenyérke. Szívesen kipróbálnám (van otthon maradék krumplipüre). Még nem próbáltam (nem is hallottam róla) sütőzacskós kenyérsütést. Légyszi írjál róla részletesebben (mekkora zacskót használsz, nem ragad bele? és egyéb trükkök, amire oda kell figyelni).
Köszi.
Macus

Limara írta...

Eszter! A tupperware kelesztőtálát használom, spéci kelesztőtál, nagyon szeretem. Sok élesztős kelttészták gyorsan megkelnek benne, de én a kenyértésztákhoz is szeretem. Kenyérsütőgépet nem szeretek használni kelesztéshez, max. kikapcsolt állapotában, mert ellágyítja kelesztés közben a tésztát, kicsit átmelegíti, a sütőben készülő péksütiknek az nem jó.

Limara írta...

Erika! Köszönöm! :))

Macus! Köszönöm! Kiegészítem a bejegyzést.

Kata írta...

Szia! Nézz be hozzám légyszíves, elismerésem jeléül küldtem neked valamit:)

Gesztenye receptjei írta...

Limara!
Képzeld el az egyik bioboltban kértem, hogy hozzanak árpamalátát, kenyérbe szeretném tenni. Tegnap voltam ott és hoztak maláta kávét, azt hittem dobok egy hátast, de megálltam röhögés nélkül.
Szeretnélek megkérni, hogy tedd be már légszí a képét ennek a terméknek, hogy lássam mit keresek, ha nem nagy gond.

Köszi előre is.
gesztenye

Limara írta...

Szia Gesztenye! Nem Te vagy az első, aki így járt! :))) tettem fel képet a zsemlekenyérhez!

Gesztenye receptjei írta...

Limaara!

Nagyon szépen köszönöm, már továbbítottam is a bioboltosnak.
Majd beszámolok róla.
KÖszi még egyszer!
gesztenye

Limara írta...

Nagyon szívesen! :)

Fűszeres Eszter írta...

Köszi Limara! Nekem nincs kenyérsütőgépem, de majd megnézem ezt a tálat magamnak. :-)

Limara írta...

Szívesen! 2 méretben is kapható, az egyikbe fél kiló lisztből, a nagyobba egy kiló lisztből is belefér a tészta. :))

Névtelen írta...

Limara! vasárnap sütöttem meg ezt a kenyeret és még mindig jó!! nem friss, de akár pirítás nélkül is fogyasztható. csak azért teszem félre, mert már kel a következő és a lányomnak is kell muníció a kacsák etetéséhez :-)
köszönöm!

Helga

Névtelen írta...

Kedves Limara! Hónapok óta sütögetem a kenyérkéimet a receptjeid alapján. Tegnap a "maradék burgonyás" kenyeret sütöttem, bár nem püréből, hanem csak főtt krumpliból, öregtésztával.
Azt hiszem eddigi pályafutásom legszebb és legfinibb kenyere lett! Gyönyörűen pattogott ki a héja és isteni íze lett.
Nagyon köszönöm Neked!
Nóra

Limara írta...

Kedves Nóra! Boldoggá tettél! :)) Én köszönöm neked!

Györgyi írta...

Szia,Limara!
Olvastam több receptedben a sütőzacsi használatát.Ki szoktad szurkálni sütés előtt,mint a húsoknál kell?Köszi a választ:
Györgyi

Limara írta...

Szia Györgyi! Nem, nem kell, én soha nem szoktam megszurkálni. :))

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Mi is megsütöttük ezt a kenyeret, de csak próbaképp. Azóta minden második nap kell csinálni, mert a boltit a párom már nem hajlandó megenni. A múltkor vittünk anyósoméknak, meg a sógornőméknek, de mondanom se kell nagyon nagy sikere lett. :) További sok sikert kívánok mindenhez.

Unknown írta...

Kedves Marcsi!
Nem tudom mikor vettél utóljára TESCO-s méretre vágható sütőzacsit,mert amit én mostanában vettem(pl. ma ) abban csak 3m van.Olyat amilyet te írtál,még nem láttam.
Üdv.Jutka

Limara írta...

Őszintén szólva ezer éve. Lehet, hogy elírtam? nem emlékszem....

Névtelen írta...

Kedves Limara!A boldogságtól ugrálni tudnék!Most sült ki a kenyerem.Amióta megtaláltam ezt az oldalt Limara függő lettem.Csak áradozni tudok az oldaladról.A legnagyobb boldogság, hogy a családomnak is nagyon tetszik minden amit tőled sütök.Köszönöm!!!!! sokat tanulok tőled, pedig nem most kezdtem a sütést.Üdv:Marcsi

Limara írta...

Köszönöm szépen, ezzel a bejegyzéssel meg engem tettél boldoggá! :))

Liloocska írta...

köszönöm ezt a receptet, szerintem ez a legfinomabb kenyerem lett, amióta próbálkozom. szuper könnyű, finom, végre a só mennyiségét is eltaláltam :)

Névtelen írta...

Ha nem oregtesztaval szeretnem kesziteni, akkor mennyiben modosul a recept? Koszi,Petra

Limara írta...

Csupán annyi, hogy az élesztőt duplájára emeled, a többi változatlanul marad..:)

Limara írta...

Nagyon szívesen Liloocska! :)

Évi írta...

Kedves Limara!
Nagyon szuper a blogod! Élesztős csak innen sütök :) Ráadásul a hozzászólásokat is érdemes elolvasni, mert azokból is sokat tanultam már.
Kérdésem annyi lenne, hogy ebből a tésztából is lehet visszafogni öregtésztának valót, vagy a krumpli és a tej romladósága miatt inkább ne tegyem?
Köszönettel,
Éva