2008. december 15., hétfő

Kovászos fehérkenyér


Van az úgy, hogy elfelejtek öregtésztát készíteni. Tegnap is ez történt.Ilyenkor jön jól a kovász, amit már régóta etetgetek. Régebben volt fehér-, és rozskovászom is, de ma már csak a rozskovászt dédelgetem. Most persze az sem aktív, alvó állapotában volt, ezért egy kevés élesztőt is tettem a tésztába.
Rozskovászos kenyér:
  • 2,7 dl víz
  • 2 csapott tk. só
  • csipet aszkorbin
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 20 dkg rozskovász
  • 1 tk. maláta
  • 1 dkg élesztő
A hozzávalókat a kenyérsütőgép dagasztó programjával összedolgoztattam, majd áttettem a kész tésztát kiolajozott kelesztőtálba. Hűvös helyen hagytam kelni, jó 4 órát ült a hűtőben. Kivettem, hagytam, hogy felvegye a szobahőmérsékletet, majd formáztam. Kelesztőkosarat kikébéleltem sütőpapírral, ebbe tettem a tésztát. Kosarastól ment a jénaiba. Hűvösön kelt ismét, míg a duplájára dagadt. Ekkor szobahőmérsékleten hagytam még pihenni, bevágva. Hideg sütőben kezdtem sütni, 230 fokon 50 percig. Mielőtt sütőbe tettem nem felejjtettem el kivenni a kelesztőkosárból (volt már rá példa) , óvatosan papírostól átemeltem a jénaiba, tetejébe vizet permeteztem.
Sütés után hideg vízzel permeteztem le, gyönyörűen kicserepesedett.
Kovász készítése itt. Gyorsabb módszerrel itt.

28 megjegyzés:

Brigitta írta...

Csini!Sőt,nagyon csini!DD

Julika írta...

Mit nem adnék az ilyen gyönyörű nagy cserepekért :)Mosolygós, harapnivaló ez a kenyér !

konczbea76 írta...

Ez gyönyörűűűű!

Kata írta...

Limara!Ez a kenyércsodaszép!

Limara írta...

Köszönöm! Nagyon kedvesek vagytok!:))

Névtelen írta...

Szia Limara! Ismét egy gyönyörűséget alkottál:) A malátát hol tudod hozzá beszerezni? Puszi Fruzska

Limara írta...

köszönöm szépen Fruzska! Malátát bio boltban szoktam venni. :))

E. írta...

Szia Limara!
ha nincs itthon maláta, lehet valamivel helyettesíteni? vagy mi a szerepe a kenyérben? köszi

Limara írta...

Szia!
Egy tk. cukrot tegyél bele helyette. Üdv

E. írta...

ok, azt teszem akkor, csak egyet nem igazán értek még, hogy mért szükséges hideg helyen keleszteni? meleg helyen túl gyorsan fújódna fel? kipróbáltam a hokkaido kalácsodat is, egyszerűen isteni volt! főleg vékonyan megkenve teavajjal kakaó vagy tea mellé. hmmm:-)

Unknown írta...

Sziasztok !

Az öregtésztás kísérletek után ezzel a kenyérrel is megpróbálkoztam. Már ott elakadtam, hogy milyen kovászt csináljak. Aztán a "gyorskovász" lett, de igazából a végére lassú lett, mert eltelt pár nap, mire felhasználtam. Nem igazán tudtam eldönteni, hogy búzakovászt akarok-e, vagy rozst, a kezdeti búzás keveréket világos rozsliszttel etettem tovább. Gyúratás előtt még egy kevés élesztőt belemorzsoltam, valahogy nem láttam rajta azt, hogy ettől majd feljön a kenyér...
Nos, hát feljött :)
Nem tudom, szabad-e képeket megadni itt:
http://www.kepfeltoltes.hu/view/091116/kovaszoskenyer1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://www.kepfeltoltes.hu/view/091116/kovaszoskenyer2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

(Utóbbi sajnos kicsit homályos.)
Látszik rajta az öregtésztás kommenteknél említett, szilikonlapkunkorok okozta érdekes formák :)

Fél kilós, a receptet felezve csináltam, illetve félidőben kézzel még gyúrtam bele lisztet, mert nedvesnek találtam, és már korábban is sokszor túl nedves maradt a kenyér.
Az erkélyen kelesztettem, ott 8-9 fok volt délután.
A cserepesedés nálam sokkal intenzívebb volt, mint az öregtésztás kenyereimnél, az csak úgy ficergett, ez meg már kivételkor, magától is nagyon hangosan pattogott.
Mindenképpen kellene egy nagyobb jénait beszerezni, mert ezek a kenyerek most már nagyon hamar elpárolognak, nyim-nyam, ide egy szelet, oda egy kis darab, kóstolgatják, aztán kész :)

Limara írta...

Szia Ferceg! gyönyörű lett a kenyered, gratulálok! Olyan, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva, nagyon örülök neki! A szilikonlap okozta hullámok nekem tetszenek, különlegessé teszi a kenyér kinézetét! :))

Enikő írta...

Szia!
Szeretném kérdezni,hogy aszkorbint és burgonyapelyhet hol lehet beszerezni?
Köszi:Enikő

Enikő írta...

Szia!
Szeretném kérdezni,hogy aszkorbint és burgonyapelyhet hol lehet beszerezni?Köszi:Enikő

Limara írta...

Szia! Aszkorbint gyógyszertárban, burg.pelyhet bio-vagy refprmboltokban tudsz beszerezni.:)

Csilla2244 írta...

Szia,a gyorskovász is ugyanolyan jól működik mint a hagyományos szerinted? Még nem sütöttem kovászos kenyeret azért kérdezkek téged mint szakértőt. Isteni szépek a kenyereid,és persze minden más is. Idén januárban keztem el kenyeret sütni a te "hibádból",kb 15 kenyeret sütöttem ez idő alatt. IMÁDJUK!!! Az uram ha hazajön csak ennyit mondd: Szia.........kenyér? Szerintem ez elmondd mindent :) válaszod előre is köszönöm,Csilla Lassan gurulunk mint a labda

Limara írta...

Szia! :) :) Igen, jól működik, de annak nincs meg, vagy legalábbis lassabban alakul ki az érettsége, a savanyúsága....

Csilla2244 írta...

Szia Limara, csak egy gyors kérdés,miért kezded a kovászos kenyeret meleg sütőben sütni a sörkovászost pedig hidegben? Van vmi külömbség közöttük? A hétvégén szeretném megsütni az első kovászost. Már bugyog a rozskovászom :) Előre is köszi, Csilla

Limara írta...

Kedves Csilla! A sörkovászost is forróban kezdem sütni. megnéztem, úgy is írtam....

Csilla2244 írta...

Bocsi, a kovászos fehér kenyeret írod "hideg sütőben kezded,230 fokon 50 perc"Csilla

Limara írta...

Ja, igen. A kezdet kezdetén nem mertem a jénait betenni a forró sütőbe, csak ennyi volt az oka, azóta már másként csinálom. Szóval, mehet a 230 fokra:)

Csilla2244 írta...

Köszi -köszi : *

zergeboglar írta...

Szia Limara, ma felsültem a maláta vásárlással :-( a Lehel téri (pesten) csarnokban nem tudtam venni. Port keressek vagy folyadékot? Csak maláta kávé port találtam..

Limara írta...

A kenyérhez por kell, én az Ázsia boltban vásároltam. Nem olyan nagy baj, ha nincs..

Narandin írta...

Kedves Limara! Rozskovászt készíthetek teljes kiőrlésű rozslisztből is, esetleg a búza finomliszttel elkezdett kovászt etethetem a tk rozsliszttel? Köszi előre is!

Limara írta...

Igen és igen! :)

ds írta...

Szia!
Az a kérdésem, hogy amelyik receptedben csak "maláta" szerepel, az mindig a lefényképezett árpamaláta, és, ahol külön azt írod "malátapor" csak az a por alakú? Számomra nem egyértelmű, mert valahol írtad, hogy nem helyettesíthetők egymással, mert az árpamalátában más is van. Itt maláta szerepel, a hozzászólásban meg porra hivatkozol. Egyébként szuper az oldal, eddig minden sikerült(talán a pacsni nem, de az az én kapkodásom volt).
Ildi

Péter írta...

Szia!

Már többször sütöttem kovászos kenyeret, de legtöbbször az oldala hosszában kireped. Érdekes, hogy csak a sütőajtó felőli részen reped. Az első kelesztés éjszaka történik (10 óra), a második kelesztés előtt megformázom, majd kel még 6-7 órát. A sütési hőnérséklet 200 fok.

50 dkg liszthez (BL80) 20 dkg kovászt teszek, 2TK sót, 1TK cukrot, 1EK sikért, 2dl vizet, 2EK olajat.
A sütőt előmelegítem.

A tészta tetejét megvagdosom, vízel megkenem.

Hogyan lehetne kküszöbölni a repedést?

A válaszodat előre is köszönöm!