2008. december 28., vasárnap

Friss kenyér reggelire

Kenyérsütőgép nélkül is lehet időzítve sütni kenyeret, sőt kalácsot is. Ez a kenyér az elöbb sült ki, még meleg, pedig nem keltem hajnalban. Este bedagasztottam a jól bevált kenyértésztát, ügyelve arra, hogy a hozzávalók hidegek legyenek. Ha géppel dagasztatom, akkor végig nyitva hagyom a tetejét, hogy ne melegedjen a tészta. Ezután hideg helyen hagytam duplájára kelni. Majd alaposan kinyomkodtam a lelkét, azaz az összes levegőbuborékot. Téglalap formára igazítottam, a két végét visszahajtottam egy kicsit, majd feltekertem. Ezzel a visszahajtásal lehet elkerülni, hogy a kész kenyér közepe magas, domború legyen, míg a két vége laposabb. A széthúzható, fém kenyérformát kibéleltem sütőpapírral, a megformázott tésztát körbe beliszteztem, így tettem bele. A lisztezés szintén fontos, így a szükségesnél több párát, ami visszacsapódik a hidegben a liszt elnyeli, különben a tészta megszakad a kelesztés alatt, ahol hozzáér a sütőpapír, vagy a nylon tasak. A tésztát sütőformával együtt egy nagyobb méretű nylon zacsiba tettem. Hűvös helyen, kamrában vagy hűtőben hagyom reggelig 8-10 órán át kelni. Hideg sütőbe teszem sülni (a zacsiból persze kiveszem), így a tészta a sütővel együtt szép lassan, egyenletesen melegszik át. Sütés közben néhányszor kevés vizett löttyintek a sütő aljába (gázsütőnél inkább ne!).
Ha van itthon XXL méretű sütőzacsim, akkor nem bélelem ki a formát, hanem a belisztezett tésztát abba teszem, majd úgy a formába. Így egyszerűbb a sütés is, mert nem kell külön gőzösíteni, a zacsiban elég kőz reked meg.
Mindkét esetben 220 fokra állítom a sütőt és 45-50 percig sütöm a kenyeret. Érdemes 15 perc után letakarni a tetejét, mert különben megég. Jártam már így sajnos, mikor elfelejtkeztem róla, igaz, akkor kineveztem vert kenyérnek! :))
Rácsra téve hagyom kihülni.
Ezzel a módszerrel lehet kalácsot, kiflit, zsemlét is sütni. Arra kell figyelni, hogy a hozzávalók hidegek legyenek, hidegben keljenek az első kelesztés alatt is. Nem szabad nagyon lezárni, azaz jénaiba tenni a hosszú kelesztés alatt, mert akkor túlkel sajnos. Legjobb a fém forma, abban lehet szépen hibernálni.
Ugyanazt a tésztát használom a gyors sütésnél, mint a lassú, hideg kelesztésesnél, mégis más lesz a tészta. Míg az első módszerrel lágy, foszlós, kalácsosabb jellegű a kisült kenyér, az utóbbival olyan igazi harapni való, nagyszerű bélzete lesz. Mindkettő tökéletes!15 megjegyzés:

erika írta...

Csodás! jó lenne beleharapni, épp elfogyott a kenyerünk

Brigitta írta...

Gyönyörű,gratulálok!
Nagyon jó módszer,igazi hásziasszony barát,mostmár én sem kelek ám hajnalban!DD És azt hiszem a kulcs a széthúzható formában rejlik,a jénai sajna erre nem alkalmas!

kulináris-élvezet írta...

Komolyan mondom ki fogom próbálni!
Nagyon jól néz ki!

Vali írta...

Szia!
Most már rendszeresen én is hibernált kenyeret csinálok. A fémforma vált be nekem is. Így ha csak annyi időm van, hogy a kenyeret összeállítsam, akkor is megoldható, mert megy a hütőbe.

tökmagi írta...

Ide találtam.A kenyér attól lesz olyan szép cserepes,hogy meg locsolod vízzel?

Julika írta...

Ma reggelre vasárnapi friss kenyér illatra ébredtünk. Nagyon jól műkődik ez a hibernálás. Ezentúl hétvégén ilyet fogok sütni. Nagyon finom lett. Köszönöm, hogy megosztottad velünk.

Limara írta...

Szia Tökmagi! A forró kenyérre ha hidegvizet permetezel, azonnal pattogni, cserepesedni kezd. Ha hidegre teszed, akkor is ez lesz. A víztől fényesebb is lesz a héja :))
Julika! Nagyon örülök! :))

Limara írta...

Tökmagi! A cserepesedéshez persze szükséges, hogy megfelelő gőzben süljön a kenyér!

Névtelen írta...

Jól néz ki a kenyered :) Gratulálok. Milyen hosszúságúra húztad ki a formát?

Limara írta...

Szia Bundik! Köszi! 5 cm-t húztam rajta körülbelül, de szerintem lehetne egy kicsit többet is.

Mónika írta...

Szia!
Szeretném megkérdezni ,mekora ez a széthúzható forma és hol lehet kapni ,mert már nagyon sok helyen kerestem?
Köszi

szemirámisz írta...

Sokféle kenyeret sütöttem már, hibernáltat még nem. :))

De ezen pont ma szeretnék változtatni, és lenne egy kérdésem.
Amikor éjjelre a zacsiba teszed a tésztát, bekötöd a zacskó száját? Vagy nyitva kell hagyni?

Illetve még egy kérdés. Írod,hogy a legjobb a fém forma, viszont én most klasszikus kenyér formát szeretnék sütni. Viszont van fém kacsasütö tepsim, az is megfelel erre a célra? Vagy azért kell a hosszúkás forma, mert egyébként elterülne a kenyér a hosszú kelesztés alatt?

Előre is köszi a választ!

Limara írta...

Szia! nem, nem szabad bekötni a zacsi száját, túlkel akkor a tészta.
Igen, célszerű olyan edényben éjszakáztatni, ami megtartja az oldalát, mert terülni fog.:)

szemirámisz írta...

Köszi a választ! Azt hiszem,hogy akkor ezt elhalasztom mégis máskorra, és holnap majd korán kelek, hogy tudjak sütni egy hagyományos formájút. :))

Katyi írta...

Ohhh de jól néz ki! A jövő héttől én is visszatérek háziasszonyi mivoltomba, és ki fogom próbálni! Már alig várom!