2013. január 7., hétfő

Bagett aszalt paradicsommal, parmezánnal, csilivel


Gyakorlatilag ugyanaz az ízvilág, mint az előző grissinié, sőt, hogy egészen őszinte legyek, ez a bagett volt először, a sikerén felbuzdulva készült a másik.
Még tavaly sütöttem, amikor az első Táncház volt a Borházban (jan. 26-án lesz a következő), ezzel szerettem volna viszonozni a kedves meghívást. 
Alap tészta az egyszerű bagetté volt, azt ízesítettem:
Hozzávalók:
  • 40 dkg kenyérliszt (a jó minőségű finom is megteszi)
  • 2 dl langyos víz
  • 0,5 dl tej
  • 1 púpos tk. só
  • 2 ek. olaj az aszalt paradicsomról
  • 2 dkg friss élesztő
  • 4-5 db olajban eltett aszalt paradicsom
  • 1 ek. reszelt parmezán
  • 5 dkg apróra vágott szárított sonka
  • fél mokkáskanál szárított chili
Az aszalt paradicsom kivételével az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mértem, majd elindítottam a dagasztás programot. A kisebb darabokra vágott paradicsomot csak az utolsó öt percben tettem hozzá, hogy a gép ne tudja teljesen péppé dolgozni. 
A tésztát kelesztőtálban hagytam harminc percig pihenni. Lisztezett felületre borítottam, három egyforma darabba vágtam, majd gömbölyítettem őket. Letakartam és pihenni hagytam további 10-15 percig.
Ezután megformáztam és a bagett sütőbe tettem őket. Ismét kelni hagytam harminc percig.
A sütőt ezalatt előmelegítettem 200 fokra.
A megkelt tésztákat pengével bemetszettem, alaposan lepermeteztem vízzel (ha van itthon, akkor még egy XXL méretű sütőzacsiba is belehúzom), majd 18-20 perc alatt ropogósra sütöttem.




4 megjegyzés:

Monika írta...

Azta!Ez is valami fenséges!!!!!!!Aszalt paradicsomot tettem el 3 kis üveggel, 1-1 -et a fiaimnak ajándékoztam,egyet megtartottam és a napokban felbontottam.Annak az olaját használtam a milánóihoz.Nagyon megdobta az ízvilágát. Sonkánk is van.ki kell próbálnom ezt a receptet.KÖSZÖNÖM szépen Limara!!!!!!

pici írta...

Szia Limara,

Valahol mintha láttam volna korábban utalást arra, hogy mélyhűtőbe teszel el pékárut (nem biztos hogy jól emlékszem...). Kérlek oszd meg a tapasztalataidat, ha van, hogy a tészta milyen állapotában, milyen csomagolásban, meddig lehet tárolni a tésztákat, sima v. mélyhűtőben, ill. mit kell tenni vele felhasználás előtt. Köszi előre is.

Medora írta...

Csodaszépek lettek.

Limara írta...

Köszönöm! :)

Kedves Pici! Én általában a már kisült péksüteményeket fagyasztom, azonnal, amint kihűltek, de a nyers tésztát is remekül lehet fagyasztani. Rögtön dagasztás után, vagy a péksütemények formázása után...