2022. április 23., szombat

Medvehagymás csavart kifli

 


Megérkezett az új és csodaszép Miele sütőm. Nagyon szép, és még annál is okosabb, első pillantásra összhangba kerültünk, hosszú barátság lesz közöttünk úgy érzem :) 

Többféle automatikus programja van, tud légkeveréssel, alsó-felső sütéssel sütni, és különböző grillfokozatokkal, de az én kedvencem a klímavezérlés, a gőzös sütés. Majd később erről is részletesebben mesélek. 

Elsőként egy egyszerűbb kiflit próbáltam ki benne. Különlegessége, hogy enyhén édeskés a tésztája, amihez nagyon jól passzol a medvehagymás kence és a sajt. Ebből az adagból 8 szép nagy kifli lett, azt gondoltam hármunknak két napig is kitart, de nem, szóval ha nagyobb a család nyugodtan duplázzátok meg az adagot.

Tészta hozzávalói:

350 g finomliszt

1 ek. burgonyapehely

20 g porcukor

100 g hideg tej

100 g hideg víz

12 g friss élesztő

1 közepes méretű tojás

1 csapott teáskanál só

25 g puha vaj

1 ek. olívaolaj

 

Medvehagymás krém hozzávalói:

60 g puha vaj

3-4 szál medvehagyma

nagy csipet só

50 g reszelni való sajt

 

Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a burgonyapelyhet és a porcukrot, majd alaposan összevegyítjük.

Mérőpohárba öntjük a tejet és a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. Futtatni nem kell. A tojást felverjük és kb. a kétharmadát az élesztős keverékhez öntjük. A maradékot félretesszük a lekenéshez.

A liszt közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a nedves hozzávalókat. Egy spatulával addig keverjük, amíg az összes liszt nyirkos lesz. Ezután kézzel, erőteljes mozdulatokkal 7-8 percen keresztül dagasztjuk a tésztát. A tálat letakarjuk és 10 percig pihenni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a sót, a puha vajat, és az olívaolajt, majd további 5-6 percen keresztül gyúrjuk a tésztánkat, amíg a só feloldódik és a vaj tökéletesen a tésztába simul.

Vékonyan kivajazunk egy tálat, a tésztát beleforgatjuk, hogy körben bevonja a zsiradék, majd egy fóliával lefedjük. 23-24 fokos hőmérsékleten kb. 50 percen keresztül kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát deszkára tesszük és 16 egyforma darabra osztjuk. Mindet gömbölyítjük és egy fóliával letakarva 15 percig pihenni hagyjuk.



Közben két tepsit kibélelünk sütőpapírral.

A pihentetett gombócokat a tenyerünkkel kilapítjuk és szorosan feltekerjük. A rövid tésztarudakat egymás mellé sorakoztatjuk. Amikor az összessel készen vagyunk, egyesével kb. 28 cm hosszúságúra sodorjuk úgy, hogy a közepén vastagabbra hagyjuk, a két végét pedig elvékonyítjuk. Két tésztarudat X alakban magunk elé teszünk, majd a szálakat mindkét oldalról egymással többször keresztezzük. A fonatokat a tepsire tesszük egymástól kb. 5 cm távolságra.



Egy fóliával letakarjuk és a kifliket 30 percig kelni hagyjuk. A második tepsit érdemes addig hűvösebb helyre, pl. kamrába tenni.

Elkészítjük a tölteléket. A medvehagymát finomra aprítjuk és a csipet sóval együtt a puha vajhoz adjuk. A krémet egy kisebb habzsákba, vagy vastagabb tasakba tesszük, és sarkán kb. fél cm-es lyukat vágunk. A sajtot a reszelő nagy lyukán lereszeljük.



A MIELE sütőt bekapcsoljuk, az alsó-felső sütés programot kiválasztjuk, a hőt 180 fokra állítjuk.

A közben megkelt kifliket vékonyan lekenjük a felvert tojással, majd a tészta tetejére, teljes hosszában, a medvehagymás krémből csíkot húzunk. Mindre teszünk a lereszelt sajtból.



A tepsit betoljuk az előmelegített sütőbe és a kifliket kb. 20 perc alatt pirosra sütjük.

Amíg az első tepsi sül, a másodikon lévő kifliket is lekenjük tojással, ráhúzzuk a krémet, és meghintjük a sajttal. Végül azt is kisütjük.

A kifliket rácsra tesszük hűlni. Frissen kínáljuk. 





Megjegyzés: a tésztát dagasztógéppel is összeállíthatjuk, ebben az esetben készítsünk még mellé 3-4 ek. vizet és szükség szerint adagoljuk a tésztához. A gépek több folyadékot képesek a tésztába dolgozni. 

Tipp: Ha nincs medvehagyma szezon, a vajhoz reszeljünk egy gerezd friss fokhagymát, majd vágjunk apróra snidlinget, vagy újhagyma zöld szárát, esetleg petrezselymet.





7 megjegyzés:

Süli Mónika írta...

Atyaúristen!!!!!
Szemet gyönyörködtető, érzem az ízét. :)

bajiagi írta...

Szia! A burgpnyapehely helyettesíthető valamivel, vagy el is hagyható?
Nincs itthon, s szeretném megsütni mielőbb.
Csodásak ezek a kiflik.( Medvehagymát tegnap szedtünk.)

Yrys írta...

Ma férjem kívánságára mákos kalács készül, de hétfőn reggelire ez a kifli lesz. 🙂

Unknown írta...

A burgonya pehelyt mivel lehet helyettesíteni? Istenünk nêz ki!!

Unknown írta...

Szió! Nekem bugonyaliszt van itthon (szerintem itt burg.sziromhoz nem is juthatok)
mit tanácsolsz? Szerdán várom haza a lányomat Svájcból szeretném meglepni vele! Köszönöm!

Andi Somogyi Istvánné írta...

Megrendelve az új tűzhelyem, szerintem ezzel fogom felszentelni a sütőm ��
Már alig várom!

Unknown írta...

Szuper jól néz ki! Tojás helyett miből tegyek többet? Köszönöm 😘