2021. november 13., szombat

Almás-karamellás keltgombócok

 


Alma, fahéj, karamell. Igazi őszi péksütemény. Mi nagyon szerettük, remélem nektek is tetszeni fog! 

Tészta:

50 dkg finomliszt

1 tk. só

5 dkg cukor

1 tojás

3 dl langyos tej

5 dkg puha vaj

2,5 dkg friss élesztő

1 tojás a lekenéshez

1 ek. kristálycukor a szóráshoz


Sós karamell:

2,5 dl cukor

2 dl langyos habtejszín

6 dkg vaj

1 mk. só


Alma töltelék:

4 alma

2 ek. cukor

1 tk. őrölt fahéj

fél citrom leve

A sós karamellt készítjük el először. Egy mélyebb edénybe tesszük a cukrot és lassú tűzön aranyszínűre olvasztjuk. Amikor félig felolvadt, folyamatosan kevergetni kezdjük, hogy a cukor egyenletesen olvadjon. Amikor szép sima, az edényt félrehúzzuk a tűzről, hozzáöntjük a langyos habtejszínt, beledobjuk a vajat, visszatesszük a tűzre és addig kevergetjük, amíg a megszilárdult cukor visszaolvad. Ha netán maradtak benne kisebb darabok, egy fém szűrőn átszűrjük. Végül beletesszük a sót és elkeverjük. Félretesszük.

A tésztához fél dl tejbe beleszórunk 1 tk. cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, amíg felfut.

Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a maradék cukrot, összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a többi tejet, a tojást, a puha vajat és az élesztős tejet. Kézzel vagy géppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor rugalmas, szép sima és selymes felületű, letakarjuk a tálat, és a tésztát 45-50 percig kelni hagyjuk.

Amíg a tésztánk kel, elkészítjük az almatölteléket. Az almákat meghámozzuk, apró, kb. 3mm nagyságú kockára vágjuk. Beletesszük egy edénybe, rászórjuk a cukrot, a fahéjat és a citrom levét. Feltesszük a tűzre és puhára pároljuk, de arra ügyelünk, hogy ne legyen pépes. Ha sok leve maradna (almafajtától függ), akkor kevés étkezési keményítőt, esetleg vaníliás pudingport szórunk rá és 1 percig tovább melegítjük. Elzárjuk alatta a lángot és kihűtjük. Amikor kihűlt a sós karamellából adunk hozzá 1-2 evőkanállal és összeforgatjuk.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és 12 egyforma darabra vágjuk. Egyesével kis cipót formázunk belőlük, és egy fóliával letakarva 20 percig pihenni hagyjuk.

A megkelt cipócskákat a tenyerünkkel kilapogatjuk, a közepére teszünk egy-egy kanál tölteléket, felette a tészta széleit szorosan összezárjuk, majd a gombócokat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Amikor az összessel készen vagyunk, egy fóliával letakarjuk és kb. 30 percig kelni hagyjuk.

A sütőt közben 180 fokra előmelegítjük. A megkelt gombócokat tejjel lekenjük és a tepsit a forró sütőbe toljuk. Kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. a gombócokat még forrón lekenjük az olvasztott vajjal, ezután barnacukorba forgatjuk, végül a sós karamellel megcsorgatjuk. Frissen kínáljuk.  




1 megjegyzés:

Ani írta...

Ez egy labdabukta. Csodásan néz ki. Én szilvalekvárral ismerem, de nagyon jó ötlet az alma. Nekünk sajnos karamell nélkül.