2017. július 22., szombat

Joghurtos szendvicskenyér




















Új segítségem van a konyhában. Egy gyönyörű Kenwood CHEF XL robotgép. Szerelem első látásra. Fantasztikusan erős, 1700 w-os motorral dolgozik, és a szokásos dagasztó, habverő, keverő száron kívül még két ötletes szárral rendelkezik. Az egyik krémek keverésére kiváló, munka közben leszedi az edény oldalára kicsapódó krémet és visszadolgozza a többibe, így sokkal hatékonyabb és szebb a végeredmény. A másik egy különleges lapát, aminek a segítségével habokat lehet a krémbe keverni, nem kell kézi keverésre átváltani.
És egy fantasztikus újítás, a keverőtálat megvilágítja munka közben, méghozzá nagyon jól, így tényleg egy pillantással lehet ellenőrizni a tészta állagát.























Persze, a dagasztást próbáltam ki először. A gyermekem kedvenc kenyerét, egy joghurtos, formában sütött szendvicskenyeret készítettem benne elsőként. Ha lehetne, ő minden nap ezt enné, annyira szereti. Eleinte élesztős előtésztával készítettem, most kovásszal, de leírom mindkettőt, így tetszés szerint lehet választani.

Hozzávalók

Előtészta:

  • 20 dkg kenyérliszt
  • 15 dkg víz
  • 1 evőkanál kovász vagy 5 g friss élesztő
Tálba öntjük a vizet, beletesszük a kovászt vagy a friss élesztőt és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és egy spatulával simára keverjük. A tálat lefedjük és a tésztát 8-12 órán keresztül a konyhapulton hagyjuk.
Öregtésztával lehet helyettesíten ezt az előtésztát, de ebben az esetben a tésztába s tennék 5 g friss élesztőt. (hűvösebb időben, vagy gyorsítás céljából a kovászos előtészta mellé is mehet ez a kevés élesztő)

Tészta:

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 2 tk. só
  • az összes előtészta
  • 15 dkg sűrű joghurt (görög joghurtot használtam)
  • kb. 2 dl víz
  • 2 dkg puha vaj
A tészta hozzávalóit a dagasztótál üstjébe mérjük, majd alacsony fokozaton (ezen a gépen van extra alacsony fokozat is) 2-4 percig keverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat és magasabb fokozatra kapcsolunk. Még 8-10 percig dagasztjuk a tésztát. Amikor szép sima és hólyagos, kikapcsoljuk a gépet, a tálat lefedjük, és a tésztát kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük. 
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, téglalap formára igazítjuk, majd megformázzuk. Sütőpapírral bélelt kenyérformába tesszük, fóliával letakarjuk és ismét duplájára kelesztjük. 
220 fokra előmelegített gőzös sütőben kb. 50 perc alatt szép pirosra sütjük. A kisült kenyeret rácson hűtjük ki. 











10 megjegyzés:

zsuzsiiii írta...

Micsoda dagasztókar ! Amikor megláttam na mondom ez megbirkózik majd a tésztákkal. Legyen sok sok örömöd benne!

Limara írta...

Meg bizony! Köszönöm szépen! :)

kisrumpf írta...

Huhú! Gratulálok - Micsoda gép! Ez a krémleszedős megoldás remek lehet, hányszor kell cukor/vaj keverésekor megállítanom a Major-t, s lekaparni az edény széléről a felkent vajat...

Zita írta...

15 dkg ? víz?
Másik kèrdèsem, hogy milyen, mekkora formában cèlszerű sütni?

Limara írta...

Zita! az kb. 1,5 dl. egyszerűbb súlyban megadni, hiszen a digitális mérlegről nem kell levenni a tálat, csak folyamatosan mérni a hozzávalókat....

Az edény mérete: 30 cm x 15 cm x 10 cm

Zita írta...

Köszönöm! A teteje nem ilyen lett nekem, ha lenne mód fényképet csatolni, megmutatnám, de nem látok erre lehetőséget.

Zsuzsa írta...

Kovásszal próbálkozom, de nem sikerülnek a kenyerek. Nem jön föl ilyen szépen, sűrűbb, nehezebb, és nagyon sok idő kell neki hogy megemelkedjen valamennyire. Mit kellene másképp csinálnom? A kovászt két hónapja nevelem, pici élesztővel jó, de magában.....?

Linda írta...

Kedves Limara! Megcsináltam a kenyeret, nem lett rossz, kívülről gyönyörű, de a belseje nekem kicsit nehéznek olyan rugósnak, vizesnek tűnik. Látvanyra szép, csak ha megfogom, az állaga...Az egész kenyér olyan nehéznek tűnik ha felemelem.Mi lehet a baj?
Köszönöm válaszod!
Melinda

Linda írta...

Kedves Limara! Megsütöttem ezt a kenyeret. Kívülről gyönyörű lett, de a kenyér maga nehéz. A belseje is nehéz, rugós, gumis, mintha vizes lenne. Nem vészesen, de nem az igazi. Mi lehrt a gond?
A másik kérdésem az lenne, hogy ha légkeveréssel sütöm, mert betettem az aljába a vizesedényt, akkor 200 fokon? Végig 50 percig, vagy vissza kell venni félidőben a hőt?
Köszönöm válaszod!
Linda

K. Béláné írta...

Én a Te fehér kenyér recepted alapján készítem már nagyon régen a magvas kenyeremet és rétes, rozs, tönköly és kukorica lisztet használok a sima liszthez, valamint öreg tésztát. Folyamatosan kisérleteztem, hogy mennyit tegyek bele ezekből a lisztekből és elértem, hogy össz. 75 dkg. lisztből a zománcos kacsasütőmben egy gyönyörű kenyeret sütök. Az öreg tésztát is 75 dkg. lisztből szoktam készíteni és 4 alkalommal használom fel, ami kb. 30 dkg. egyenként. Azt szeretném megkérdezni, hogy ehhez a joghurtos tésztához, mennyi öregtésztát tegyek? Megköszönném a válaszodat, mindig Rád gondolok, amikor kisül a gyönyörű kenyerem, amelybe négy féle magot teszek. Üdv. Kaló Béláné