2016. június 29., szerda

Ropogós sajtgolyók


Számtalanszor hallom az ismerősöktől, hogy imádom a rántott sajtot, de nem készítek, mert annyira macerás. Nagyjából így vagyok ezzel én is.
Ezeket a sajtgolyókat viszont roppant egyszerű elkészíteni, semmi macera és az ízük szinte teljesen ugyanolyan, mint a hagyományos rántott sajté.
A recept nem új, kutakodtam a neten, látom, hogy mások sok-sok éve készítik, hozzám viszont nem olyan régen érkezett meg....

Hozzávalók:


  • 30 dkg sajt
  • 3 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • zsemlemorzsa
Pontosan 30 dkg sajtot kell lereszelnünk. Nem 33-at, nem 35-öt, mert akkor állítólag szétfolyik. Szóval lereszeljük a sajtot, ami lehet csak trapista, de lehet vegyesen is, én cheddar -al szoktam keverni, de egy kis füstöltsajt is jót tehet neki. Elkeverjük a kb. másfél evőkanál liszttel. A tojást felverjük és a sajthoz öntjük. A masszát alaposan összegyúrjuk. 

Vizes kézzel kicsi, dió nagyságú golyókat formázunk belőlük, amiket azonnal meghempergetünk zsemlemorzsában. Tálcára sorakoztatjuk őket és 1 órára betesszük a hűtőbe.

Ezután közepesen forró olajban pirosra sütjük. papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla. Melegen tálaljuk. 

Kínálhatunk mellé salátát, sültkrumplit, rizst, majonézt, de áfonyamártással is kiváló.

A zsemlemorzsás hempergetést akár el is lehet hagyni, bár szerintem kár lenne, akkor ugyanis nem lesz ropogós. 

A masszát lehet ízesíteni, szerecsendióval, chilivel, vagy finomra aprított zöldfűszerekkel. 

5 megjegyzés:

Éva írta...

Ó, dehogy folyik szét! Az életben nem mértem még az arányokat (se, meg a sajtot se, amennyire szükség volt, annyit reszeltem), és egyszer se sikerült elrontani :)

Csenga írta...

Ó, szuper kis receptnek tűnik, család nagy rántott sajt rajongó, szerintem ez is kedvenc lesz:-)

Orsolya írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Orsolya írta...

Én hónapok óta készítem. .Az egyik nagy kedvenc. .soha nem mérem. .viszont még soha nem raktam bele zsemlemorzsa. .egy ek. tejfölt szoktam meg belekeverni. ..olyan gyönyörűen sül meg a külseje morzsa nélkül is...

Kovács Gergő írta...

Kedves Limara!

Esetleg valakinél olvasta már vagy ön készítette gluténmentes változatban? A barátom gluténérzékeny, nagyon szeretném ha anyukám megcsinálná nekünk. :)