2016. június 10., péntek

Gluténmentes kovászos kenyér

























Azt ígértem hogy megmutatom, vagyis közzé teszem annak a gluténmentes kenyérnek a receptjét, amit a leggyakrabban szoktam sütni. Ez ugyanis a gyermekem kedvence.
Azt mindenesetre el kell mondanom, hogy a gluténmentes kenyér sütése nem okoz akkora örömöt, mint a hagyományos kenyereké, valószínűleg azért, mert három év után sem mondhatom el, hogy biztosan ismerem, tudom, hogyan működik. Ennyi idő után is okoz meglepetést.
A kovászos technika azért javított rajta, ha nem lenne a liszt ennyire drága, akkor naponta többször is sütném, hogy gyakoroljak, tapasztaljak. Még nagyon az elején járok, természetesen lesznek még finomítások, ki fogom próbálni más, és saját összeállítású lisztkeverékkel is és a kovászon is fogok variálni. Eddig csak a 100 %-os kovászt használtam, de majd jön a hígabb kovász, más liszttel kikevert kovász, stb...
Azt tapasztaltam eddig, és ez szerintem jó hír, hogy a megszokott élesztős kenyér összeállításán nem kell változtatni, csupán az élesztőt kell kovászra cserélni.
A kovászos gm kenyér akkor a legfinomabb, és én így is sütöm a leggyakrabban, ha megformázva, kelesztőtálban egy éjszaka alatt, lassan kel meg. De, természetesen lehet szobahőn is keleszteni. Írom mindkettőt.

Hozzávalók:

  • 3 dl langyos víz 
  • csipet cukor vagy egy mk. méz
  • 2 tk. chia mag vagy lenmagpehely
  • 130 g gluténmentes kovász (előtte kb. 8-10 órával etetve)
  • 40 g cirokliszt
  • 260 g  Nutri Free Mix per Pane lisztkeverék
  • 1 tk. só
  • 1 ek. olaj
Tálba öntöm a langyos vizet, belekeverem a chia magot vagy a lenmagpelyhet, hozzáadom a cukrot és a kovászt. Egy habverővel simára keverem. 
Beleszórom a liszteket és egy evőkanállal simára keverem. Azért szeretem kanállal keverni, mert így tudom a legjobban ellenőrizni az állagát. A tésztának olyan sűrűségűnek kell lennie, hogy kanállal még épp simára lehessen keverni. Akkor jó, ha a végén a kanál segítségével egy gombócot tudok a tésztából készíteni és az nem folyik szét azonnal. Ha nehezen keverhető, kemény a tészta, akkor 1-2 ek. vizet adok még hozzá. Amikor sima, akkor rászórom a sót, alaposan belekeverem, rácsorgatom az olajat, azzal is elkeverem és a tálat 1 órára lefedem.

Addig előveszek egy kisebb kerek tálat, amit egy tiszta konyharuhával kibélelek és meghintem rizsliszttel. Teljesen mindegy, hogy a tál hagyományos kelesztőkosár vagy fém, vagy üveg, vagy műanyag. Én ekkora tálat használok. Kb. 18 cm az átmérője és kb. 9 cm mély.


A munkalapot meghintem bőven rizsliszttel és a pihentetett tésztát kifordítom rá. Ha nehezen mozdul, akkor egy vizes spatulával megmozgatom a szélét. A tésztát is meghintem liszttel, de csak finoman és összehajtogatom. Először félbe, a tenyeremmel kissé lelapogatom, de óvatosan, nem cél az összes levegő kiszorítása. Ezután megint félbe, lelapogatom és finoman cipót igazítok belőle. A tésztával könnyű dolgozni, kellemesen rugalmas. Ha kézzel nem megy, akkor a hajtást egy tésztakaparóval is el lehet végezni.

A megformázott cipót fejjel lefelé az előkészített formába teszem. A ruha lelógó széleivel alaposan betakargatom.



Ha éjszakai kelesztéssel szeretném, akkor mindezt este készítem el és ezután a tálat azonnal beteszem a hűtőbe. Reggel a sütőbe teszek egy kb. 2 literes vaslábast, 220 fokos sütőben alaposan felforrósítom. Amíg melegszik, a tálat kiveszem a hűtőből és a konyhapulton hagyom. kihajtom a ruhát és azt kell látnom, hogy a tészta elkezdett repedezni. Így a jó. Amikor a vaslábas felforrósodott, a tésztát óvatosan egy darabka sütőpapírra fordítom, a felesleges lisztet finoman lesepregetem róla (egy puha szilikon kenőtollal szoktam), majd éles pengével kereszt alakban bemetszem. A papír segítségével azonnal a forró edénybe emelem és betolom a forró sütőbe. 220 fokon 45 percig sütöm, akkor leveszem a tetejét és ah nem elég piros, még 5 percre fedő nélkül sütöm tovább. A  kész kenyeret rácson hűtöm ki. teljesen, mielőtt megvágom.

Ha nem éjszakai kelesztéssel készítem, akkor a megformázott, betakargatott tésztát a konyhapulton hagyom és másfél-két órán keresztül kelesztem. Akkor van megkelve, ha széthajtva a ruhát, ezt látom:


Vagy ezt, ha éjszaka kelt:




Amíg a tészta a konyhapulton kel, a sütőt előmelegítem 220 fokra egy 2 literes vaslábassal együtt. A megkelt kenyeret ugyanúgy sütöm, mint az éjszakai kelesztés után. 


Természetesen vaslábas helyett formában is lehet sütni a kenyeret. Ebben az esetben már abban is kell keleszteni. A pihentetett tésztát rizsliszttel megszórt munkalapon óvatosan kilapogatni, két szélét kissé visszahajtani, majd feltekerni, mint a bejglit. Sütőpapírral kibélelt, vagy kiolajozott dobozformába fektetni, letakarni és keleszteni. Asütés ebben az esetben gőzös sütőben történjen. A sütő aljába egy kisebb fém tepsit kell bekészíteni, amibe másfél dl vizet kell önteni, vagy 5-6 darab jégkockát kell beledobni a sütés megkezdésekor. 30 perc után a vizes edényt ki kell venni, ha addigra nem párolgott el belőle az összes folyadék.





Nincsenek megjegyzések: