2016. január 14., csütörtök

Uzsonna kifli

























Uzsonna kiflinek nevezem, mert egyenes, nincs meghajlítva, így sokkal egyszerűbb szendvicset készíteni belőle.
Amikor ilyen kifliből készült szendvicset csomagolok a fiúknak, mindig eszembe jut egy régi ismerős, akinek a mamája a kész szendvicset még befőttes gumival is átkötötte, hogy a kolbász véletlenül se potyogjon ki belőle.


Hozzávalók:

Kovász:

  • 15 dkg finomliszt
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1 ek kovász (a hűtőből)
  • 3 g (borsó nagyságú) friss élesztő
Tészta:
  • 45 dkg finomliszt
  • 2 tk. só
  • 2,5 dl víz (fele lehet tej)
  • 5 dkg vaj
  • az összes kovász
  • 5 g friss élesztő
A kovász hozzávalóit tálba mérjük, alaposan elkeverjük, és a tálat letakarjuk. 4-6 órára magára hagyjuk.
Ha nincs kovászunk, egyszerűen el lehet hagyni, ebben az esetben viszont 3 g friss élesztő helyett 5 g kell a tésztába.

Dagasztógép táljába szitáljuk a lisztet, elvegyítjük a sóval és a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a vizet, a kovászt és beletesszük az apró kockára vágott vajat is. Végül a tetejére morzsoljuk az élesztőt.

3-4 percig alacsony, majd 12-15 percig magasabb fokozaton egy puha, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Ha szükséges 1-2 ek. vizet adhatunk még hozzá.

Amikor a tészta szép sima és nem ragad már a tál oldalához a tésztát kelesztőtálba tesszük. A tálat letakarjuk és a tésztát kb. 45 percig kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett  deszkára borítjuk és 10 egyforma részre vágjuk. Egyesével gömbölyítjük, és a tésztagombócokat egy fóliával letakarva kb. 10 percig pihenni hagyjuk.

Ezután egyesével hosszú, ovális tésztacsíkot nyújtunk belőlük. A kinyújtott tésztát feltekerjük, a tenyerünkkel kissé megsodorjuk és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.

A megformázott kifliket egy fóliával letakarjuk és kb. 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt ezalatt előmelegítjük 200 fokra, az aljába bekészítünk egy kisebb fém tepsit és azt is felforrósítjuk. 

A megkelt kifliket finoman lepermetezzük vízzel és meghintjük szezámmaggal vagy nagy szemű sóval. A tepsit a forró sütőbe toljuk, a bekészített kisebb tepsibe beleöntünk 2 dl vizet és a sütő ajtaját gyorsan becsukjuk. A kifliket kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. A vizes edényt az utolsó 10 percre kivesszük a sütőből. 

A sütési idő végén a sütőt kikapcsoljuk és az ajtaját résnyire nyitjuk. A kifliket még 3-4 percig a sütőben hagyjuk, ezután tesszük rácsra.


























4 megjegyzés:

Mari írta...

Tökéletesek! Mint mindig! Köszi, hogy vagy nekünk! ❤

Unknown írta...

Kedves Marcsi! Nem vilagos szamomra, hogy akkor is kell meg az 5g eleszto a tesztaba ha kovaszt hasznalok?

Limara írta...

igen, akkor is! :)

Sándor Mari! Köszönöm :)

Unknown írta...

Öregtésztával is lehet sütni ? És ha igen mennyit tegyek bele?
Köszi. :)