2015. július 8., szerda

Gluténmentes lepénykenyér























Egy újabb gluténmentes recept, most egy kenyérféle ami nagyon egyszerűen elkészíthető, viszonylag gyors, nagyon finom és nagyon jól variálható.
Bármilyen kedvenc kenyértésztából elkészíthető, én is rendszeresen váltogatom.. Hol saját összeállítású lisztből, hol készen kapható lisztkeverékből készítem. Ez most főként utóbbiakat tartalmazott.
A tészta egy kis oregánóval, vagy akár finomra aprított friss rozmaringgal, aszalt paradicsommal, csilivel, stb. ízesíthető.
A kisült tészta fogyasztható kenyér helyett, de nagyon jól illik ragus ételekhez vagy kencékhez, remekül tölthető (amikor az egyik oldala kisült, megfordítjuk, megpakoljuk a kedvenc sonkánkkal, sajttal, majonézzel, vagy bármivel, félbehajtjuk és forgatva addig sütjük, amíg a töltelék is átmelegszik) és pizzalapnak is kiváló.

Hozzávalók:

  • 3 dl langyos víz
  • 1 tk. méz
  • 1 dkg friss élesztő
  • 10 dkg Old Millers kenyérliszt
  • 17 dkg Nutri Free kenyérliszt
  • 30 g tk. cirokliszt
  • 1 csapott evőkanál útifűmaghéj 
  • 1 tk. só
  • 1 ek. olívaolaj (vagy olv. kókuszzsír)
Tálba mérem a vizet, beleteszem a mézet és a friss élesztőt, elkeverem. Hozzáadom a liszteket és az útifűmaghéjat, majd rászórom a sót és ráöntöm az olajat. Géppel vagy egy fakanállal, de akár kézzel is simára keverem. Letakarom a tálat és 25-30 percen keresztül kelni hagyom.
Amíg a tészta kel, előkészítek egy sütőpapírt és egy teflon serpenyőt. A serpenyőt felmelegítem.
A sütőpapírra öntök egy teáskanál olajat, a tenyeremmel elmaszatolom, majd az olajos kézzel kiveszem a tészta kb. egynegyedét, ötödét. A sütőpapír közepére teszem:



 






















Az olajos tenyeremmel elsimogatom, kb. 2 mm vastagságúra, kör alakúra:




















A sütőpapírral együtt a felmelegített serpenyőbe emelem, úgy, hogy a tészta kerüljön a serpenyőbe, a papír legyen felül, amit azonnal le is húzok róla. oldalanként 2-3 percig, vagy amíg szép piros lesz, sütöm.






















A kész lepényeket rácsra teszem hűlni.


2 megjegyzés:

szerika0122@freemail.hu írta...

Limara !
Nagyon örülök a gm-es recepteknek, mivel az én kisebbik lányom is lé.
A cirok liszt helyett mit lehet tenni, nekünk ilyen nincs itthon ( a többi hozzávaló van)
tk = teljes kiőrlés?
Erika

Diána írta...

Szerintem teáskanál. És azt írja bármely liszttel, lisztkeverékkel jó :)