2014. november 12., szerda

Sós karamell öntet kókuszcukorból

























Kaptam egy csomagot, amiben Banaban bio kókuszcukor, kókuszliszt és kókuszolaj volt. Bevallom őszintén, nem ismertem ezt a márkát, így kíváncsian bontogattam őket. 
A kókuszcukrot próbáltam ki elsőként. Volt már szerencsém kókuszcukorhoz, az sokkal nagyobb szemű, más illatú és színű volt, mint ez. A kávémat ízesítettem vele először, nagyon finom, különleges ízt adott neki.
Arra gondoltam, hogy kipróbálom belőle a sós karamell öntetet, bíztam benne, hogy működni fog. És igen, csodálatosan lágy, selymes öntetet kaptam a legnagyobb örömömre. 
Rozmaringos körtével töltött palacsintán próbáltuk ki. 

Hozzávalók:


  • 8 dkg puha vaj
  • 2 dl langyos habtejszín
  • jó nagy csipet só (Maldon)
A kókuszcukrot egy magasabb falú lábasba öntöttem és alacsony lángon megolvasztottam. Kevergetni nem szabad, csak az edényt mozgatni. Nem kell sokáig karamellizálni, elég megvárni, amíg a cukor teljesen felolvad.
A kikészített vajból evőkanalanként adtam a megolvadt cukorhoz, mindet jól eldolgoztam, megvártam, amíg összesimul a cukorral, csak azután adtam hozzá a következő adagot. Eredetileg 10 dkg vajat készítettem elő, de végül nem adtam hozzá mindet.
Amikor az összes vaj és a cukor egybeolvadt hozzáöntöttem a kissé meglangyosított tejszínt. A langyos tejszínnel nem fut és habzik fel annyira, mint a hideggel. Továbbra is lassú tűzön jól összeforraltam, elzártam alatta a lángot és beletettem a nagy csipet Maldon sót.
Ezután kisütöttem a palacsintákat, amit rozmaringos körtével töltöttem meg. Utóbbihoz a körtéket meghámoztam, cikkekre vágtam, majd kis szeletekre. Lábasba tetem, meghintettem kevés kókuszcukorral és finomra aprított rozmaringgal. Félpuhára pároltam.


Rozmaringos körte helyett fahéjas almával is nagyon finom, sőt a karamell öntet mellé még csokoládé öntetet is adhatunk, mint ennél a Szabadkai palacsintánál.






Termékmegjelenítés

A Banaban termékek megfelelnek a legszigorúbb és legelismertebb minőségi előírásoknak, a termékek minőségi vizsgálatát az USDA (Amerikai Egyesült Államok Földművelésügyi Minisztériuma) valamint a ACO (Australia Certified Organic) végzi. A farm rendelkezik továbbá Kosher Australia és Halal (muszlim) minősítésekkel is.
A Fidzsi-szigetek nem iparizált ország, és ennek az érintetlen környezetnek a megóvását a Banaban termékeket gyártó cég az egyik fő feladatának tekinti. A farm feldolgozó üzeme a teljes gyártási folyamat során gőzenergiával működik, amelyet kókusz bioüzemanyagból állítanak elő, ennek köszönhetően áramot és fosszilis tüzelőanyagot nem használnak. Az alapanyagot a bioüzemanyaghoz a kókuszdió rostos és csontos héja biztosítja.
A Banaban termékek környezetbarát csomagolása és palackozása is a minősített feldolgozó üzemben történik az ausztrál élelmiszer szabványok szerint. A csomagolás és palackozás során szintén érvényesülnek az ACO, USDA előírásai is.

1 megjegyzés:

Peony írta...

Kedves Limara!
Nagyon örülök a kenyér receptednek. Sikerélményem van, amikor elkészül, most is gyönyörködöm benne, szép és illatos.
Megspricceltem, és beszélgetett.(csak le kell halkítani a rádiót)

Keresgéltem a korábbi hozzászólások között, bocsi,ha valaki már leírta: én vizes sütőpapírt terítek a tésztára, mielőtt beteszem a sütőbe, amiben egy kis tálban forró vizet tartok.

Ezt Jamie Olivertől tanultam, Ő a pulykáját borította ezzel be.

Azok kedvéért írom, akiknek nincs megfelelő edénye a sütéshez,mint nekem.
És olyan lisztem sem volt, amilyen kellene, csak BL55, de nem rontotta el. Igaz, még sokat "dédelgetem". :-)