2014. november 8., szombat

Sok magvas tönkölyös-rozsos kovászos kenyér

























A cél az volt, hogy egy olyan kenyeret készítsek, ami nem csak egészséges, de tartalmas is, a belőle készült szendvics egy ebédnek is elegendő legyen. Így esett a választás a rozsra, ami nagyon egészséges, az íze pedig intenzív, a tönkölyre, ami finom és lazábbá teszi a rozsos tésztát és a sok-sok magra, ami szintén karakteres ízt ad a kenyérnek és persze nagyon finom. Kelesztőanyag pedig öregtészta, ami tk. tönkölyből és kenyérlisztből készült fele-fele arányban és rozskovász. Az ilyen kenyérhez a vastagabb héj illik szerintem, ezért persze vaslábasban sült.

Hozzávalók:

  • 20 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 15 dkg tk. tönkölyliszt
  • 15 dkg tk. rozsliszt
  • 1 ek. sikér
  • 150 g joghurt
  • 2 dl víz
  • 30 dkg öregtészta
  • 15 dkg rozskovász
  • 1,5 tk. só
  • 1-1 ek. len-, napraforgó-, szezám és tökmag
  • 1 ek. zabpehely
  • 2 ek. olaj
A magokat és a pelyhet egy teflon serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk. Félretesszük és kihűtjük.

A dagasztógép táljába mérjük a liszteket és a sikért, hozzáadjuk a joghurtot és a vizet. Géppel összekeverjük, addig, amíg a lisztek felveszik az összes folyadékot. Kikapcsoljuk a gépet és a tésztát 15 percig pihentetjük.

Ezután hozzáadjuk a kovászt és az öregtésztát. 3-4 percig alacsony fokozaton, majd 6-8 percig magasabb fokozaton dagasztjuk. Végül hozzáadjuk a sót és a magokat, amiből előzőleg egy keveset félreteszünk a díszítéshez.

Az olajat egy nagyobb fedeles dobozba csorgatjuk, elkenjük és a tésztát beletesszük. Rátesszük a doboz tetejét és 30 percig kelni hagyjuk.

30 perc után hajtogatjuk. A tészta felső szélét visszahajtjuk középig, lenyomjuk, az alsót is középig, azt is lenyomjuk. A tésztát elfordítjuk 90 fokkal és megint fentről le, lentről pedig felhajtjuk. Megfordítjuk és visszatesszük a dobozba. ismét 30 percig pihentetjük.

Ezután másodszor is meghajtogatjuk a tésztát, pont úgy mint először. Megint rátesszük az edény tetejét és 20 percig kelni hagyjuk.

Ezután óvatosan kifordítjuk a dobozból és megformázzuk a cipót. ehhez a tésztát kissé kinyomkodjuk, majd a széleket körben visszahajtjuk és lenyomkodjuk a közepéig, amíg egy masszív kis cipót nem kapunk. 

Egy kerek kelesztőkosarat kibélelünk egy ruhával, meghintjük liszttel és a cipót beletesszük fejjel lefelé. betakargatjuk és kb. 1 órán át kelni hagyjuk.

A sütőbe bekészítünk egy legalább 5 literes vaslábast és bekapcsoljuk 230 fokra.

Ellenőrizzük a tésztát, kihajtjuk a ruhát, ha repedezett a tésztánk  (vagy ha megbökjük óvatosan az ujjunkkal és annak nyoma kissé ott marad) akkor megkelt. 

Kivesszük a forró vaslábast, a tésztát ügyesen először a tenyerünkbe fordítjuk, majd beleemeljük az edénybe. vízzel lepermetezzük, meghintjük a félretett magokkal és éles pengével bemetsszük. Rátesszük az edény tetejét és a forró sütőbe toljuk.

Sütési idő kb. 45-50 perc. Ezután kivesszük a kenyeret a vaslábasból, megkopogtatjuk az alját, ha mély kongó hangot ad, akkor jó. Visszatesszük a sütőbe, elzárjuk a hőt és az ajtaját egy fakanállal kitámasztjuk. 5 percig így hagyjuk bent a kenyeret. 

Ezután rácsra tesszük, hideg vízzel óvatosan lepermetezzük és hűlni hagyjuk. Ha jól dolgoztunk a kenyerünk beszélgetni kezd.







1 megjegyzés:

Évi írta...

Szia Limara!

Rendszeresen sütöm a kenyeredet nagyon szeretjük. Szeretném megkérdezni, mert nem jövök rá hogy mi történik. Rozslisztes kenyeret sütök, fél adagot szoktam, ha vaslábosban sütöm, akkor nem reped meg, ha jénaiba sütöm, akkor megreped a teteje. A tésztája ugyan az, a hőfok is, és az elkészítés is, csak az egyik kerek a másik ovális. Egyszerűen nem jövök rá, hogy miért reped meg a jénaiba sütött.

A másik kérdésem, hogy ha nincsenek sütés után benne légbuborékok az minek a hibája?

köszönöm szépen ha segítesz

üdvözlettel Évi