2014. március 20., csütörtök

Ropogós szendvicszsemlék

















Bevallom őszintén az ilyen ropogós kis zsemlék a gyengéim. És azt is bevallom, hogy ezek lettek eddig a legjobbak. Vékony, nagyon ropogós héj, hófehér, pihe-puha, laza bélzet, csodálatos illat és rusztikus külső, odáig vagyok értük. Nem is kell hozzájuk semmi más, csak egy kis jó minőségű vaj. Tökéletes.
A munka a sütést megelőző este kezdődik. Össze kell állítani egy öregtésztát, amit egy kis kovásszal turbózunk fel. A kovász nem csak növeli a kelesztő hatását, hanem plusz ízt is ad neki. Rozskovásszal készítettem.

Hozzávalók:

  • 200 g finomliszt
  • 130 g langyos víz
  • 30 g aktív kovász
  • 3 g friss élesztő
A hozzávalókat egy edénybe mérjük, alaposan összekeverjük és szorosan lefedjük. 12 órán keresztül a konyhapulton magára hagyjuk. 
Ha nincs kovászunk, akkor azt egyszerűen csak hagyjuk el, de az élesztő mennyiségét emeljük meg 5 g-ra.

Tészta hozzávalói:
  • 500 g finomliszt
  • 2 tk. só
  • 1 tk. méz
  • 20 g puha vaj
  • az összes öregtészta
  • kb. 3 dl víz
  • 10 g friss élesztő
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép vagy dagasztógép üstjébe mérjük. 
Ha kenyérsütőgéppel dolgozunk, akkor olyan programot válasszunk, ami azonnal dolgozni kezd, nem melegíti elő a hozzávalókat! Végig nyitott tetővel dagasszunk, amint véget ér a dagasztás a gépet azonnal kapcsoljuk ki!
Dagasztógéppel 2-3 percig alacsony, majd 8-10 percig magas fokozaton keverjük a tésztát!
természetesen kézzel is be lehet dagasztani!
Könnyű, a kenyértésztánál kissé lágyabb tésztát készítünk, de semmi esetre se legyen ragacsos. Kelesztőtálba tesszük és szobahőmérsékleten  30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett deszkára borítjuk és kb. 90 g-os darabokra osztjuk. 15 darab lett belőle.
Minden darabot egyesével gömbölyítünk. A kis gombócokat letakarjuk és 10 percig pihenni hagyjuk. 
Ezután megformázzuk a hosszúkás zsemléket. Hasonlóan mint ezeknél, de teljesen összezárjuk az aljukat, majd kissé meg is sodorjuk.
Egy több rétegbe összehajtogatott, liszttel finoman meghintett abroszra teszünk egy sort a megformázott zsemlékből, majd szorosan mellettük felhúzzuk az abroszt, ezután jön a következő sor, majd megint, amíg az összes zsemle a helyére kerül. Pont mint itt.
Letakarjuk és 30-40 percig kelni hagyjuk.
A sütőt ezalatt előmelegítjük 230 fokra. Gőzös sütőben sütjük. Én a MIELE sütő gőzös funkcióját választottam. Hagyományos sütőknél az aljába bekészítünk egy fém edényt (én egy kiszuperált őzgerincformát használok).  Egy nagy tepsit, amin a zsemléket sütni fogjuk, is betolunk a sütőbe és jól átforrósítjuk.
A forró tepsit óvatosan kivesszük, a megkelt zsemléket egymástól kissé távolabb a tepsire fektetjük (a 15 zsemlét két részletben tudjuk kisütni). Egy éles pengével hosszában bevágjuk, majd vízzel lepermetezzük a tésztákat. A tepsit visszatoljuk a forró sütőbe és a bekészített edénybe 2 dl forró vizet öntünk. A sütő ajtaját gyorsan becsukjuk. A zsemlék sütési ideje kb. 20 perc, 15 perc után a vizes edényt kivesszük a sütő aljából.
A kész zsemléket rácsra szedjük hűlni és finoman lepermetezzük hideg vízzel. 









11 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Holnap kirándulni megyünk, jó volna belőle pár darab... Nagyon szépek!

Kata írta...


Holnap kipróbálom :) Már nagyon izgatott vagyok hogyan sikerül majd :)

Unknown írta...

A 3 gr és az 5 gr nem 30 és 50 gr?

Limara írta...

nem :)

Manna írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

Kedves LImara!
Nagyon jok a receptjeid es az oldalad is nagyon hasznos. Surun meg szoktam fordulni nalad :)
Kerdesem az volna, hogy ezt a receptedet (vagy masikat), elo lehetne-e kesziteni es lefagyasztani valameddig, hogy reggelente friss zsomlenk legyen? Neked van ilyen teren tapasztalatod?
Elore is koszi a valaszodat!

Szep napot!
Betty

Limara írta...

én úgy szoktam, hogy este elkészítem a formázásig, majd éjszaka a hűtőben hagyom kelni és reggel sütöm ki

Ágnes írta...

Ezt is köszönöm Limara!
Elkészítettem, és nagyon-nagyon finom. A felét pont ilyenre csináltam,csak megszórtam szezámmaggal és lenmaggal. 3-ba sajtoskrémet készítettem, a tetejét reszelt sajttal, a többi kapott házi kolbászkarikákat is a sajtkrém mellé. Nyami.A gyerekek csak úgy falták.Na meg én is:)
Egy ideje én is rozskovászolok. nagyon sokat tanulok tőled, és az a jó, hogy ezek alapján tudok változtatni is a recepteken és a mi ízlésünkre formálgatni, kisérletezni, és nagy szereped van abban, hogy ehhez újra megjött a kedvem.
Köszönöm, és várom a további nagyszerű ötleteidet, és recepteidet.
Üvözlettel: D. Ágnes

Karolin írta...

Kedves Limara!

Mi lehet a gond a tésztáimmal, ha tömörek lesznek? Sokféle kenyeret-bagettet próbáltam már sütni az oldaladról, de nagyon sokszor tömör lesz a végeredmény.

Gyönyörűen megkel a tészta, formázás után is látható, hogy kel még, szépnek tűnik, aztán sütés után a bélzete nagyon tömör lesz.

Válaszod előre is nagyon köszönöm!

Karolin

Limara írta...

Nagy valószínűséggel túlkeleszted őket!

Karolin írta...

Köszönöm a választ! Honnan lehet tudni, hogy jó a tészta, és nem kell már tovább keleszteni? A kelesztési időket pontosan betartom, de ugye ez sok mindentől függhet, hogy jó-e. A kenyértésztákat ugye nem meleg helyen kell keleszteni?