2014. március 17., hétfő

Szilvalekváros fonat

















Annak, aki szokott panyolai fánkot sütni, ismerős lehet ez a forma. Mondhatnám, hogy annak sütőben sült változatát készítettem el, de nem mondom, mert őszintén szólva én rosszul vagyok a sütőben sült fánk megnevezéstől. Ami bő olajban sül az a fánk, ami sütőben az maximum bukta, de nem fánk, az én nézetem szerint.
Szóval, valami szilvalekvárosra vágytunk, de nem akartam a hagyományos buktát készíteni, így a fánktól vettem kölcsön a formázást.
Nagyon finom péksütemény, ami remek tízórai vagy uzsonna lehet, de megállja a helyét  egy tartalmas leves után második fogásként is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 mk. só
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 3 dl langyos tej
  • 5 dkg olv. vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
Töltelék:
  • 1 kis üveg keményre főzött szilvalekvár
A tetejére:
  • 1 tojás
  • szeletelt mandula


1 dl langyos tejbe beleteszünk 1 tk. cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.
Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval és a maradék cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a maradék tejet és a közben felfutott élesztőt.
Dagasztani kezdünk. Amikor a tésztánk összeáll egy gombóccá beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg vajat is. addig dagasztunk, amíg a tésztánk szép fényes, sima felületű lesz és elválik a tál aljától és a kezünktől is. Letakarjuk és 40 percig kelni hagyjuk.
Természetesen dagasztógéppel vagy kenyérsütőgép dagasztóprogramjával is összeállíthatjuk a tésztát.
Belisztezzük a munkapultot és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Elfelezzük, az egyiket kissé átgyúrjuk és cipóformára igazítjuk. Félretesszük és letakarjuk.
A másik darabból kb. fél cm vastag, 35-40 cm széles téglalapot nyújtunk. Úgy fordítjuk, hogy a rövidebb oldala legyen felénk.
A tészta szélére gy vékony csíkot teszünk a szilvalekvárból:











A tésztát felhajtjuk, szorosan lenyomkodjuk a lekvár mögött és egy pizzavágóval levágjuk. Az így kapott töltött rudat finoman megsodorjuk:









Félbehajtjuk és megfonjuk, a két végét összezárjuk:













A fonatokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, letakarjuk és kelni hagyjuk, amíg a másik tésztát is ugyanígy elkészítjük.
A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt fonatokat lekenjük egy egész, felvert tojással és megszórjuk szeletelt mandulával (vagy dekor cukorral).
25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson hűtjük ki.

4 megjegyzés:

Zita írta...


Ebben a farsangi szezonban különösen elszaporodtak a neten a sütőben sült "fánkok". Nekem is égnek állt a hajam tőle. Max. kifordított bukta, de NEM fánk. :-)))

Nagyon guszta ez a fonat, hétvégén muszáj lesz megsütnöm. :)

Medora írta...

Milyen szép!!

Főz és fecseg írta...

Nagyon guszta, ezt feltétlenül ki fogon próbálni.

Andi/cuki írta...

Ez milyen jó ötlet, nagyon szépek.:-)